Stöld av frimärken och e-cigaretter genom inbrott nattetid i kiosk/servicebutik

Just nu i Uppsala

glaskross-16x9.png

Under de senaste dagarna har vi på Svensk Handel fått in anmälningar om stöld genom inbrott i kiosker/servicebutiker. Gärningsperson tog sig in i butiken under natten genom att krossa ett fönster i entrédörren. Väl inne i butiken riktar man in sig på att stjäla bland annat frimärken och e-cigaretter. 

Rekommendationer från Svensk Handel:

  • Skydda dina skyltfönster. För att minska risken för olika typer av brott kan butikens fönster förstärkas med laminatglas, plast eller skyddsfilm. Skyddsfilm förhindrar även insyn och kan minska risk för andra brott.

  • Grunden för ett bra inbrottsskydd får du genom att kombinera fördröjande åtgärder (galler, lås och dörrar) tillsammans med någon form av larm som är kopplat till vaktbolag. Tiden det tar för gärningspersonen att bearbeta galler, lås eller dörrar bör motsvara den tid det tar för vaktbolaget och eller polis att anlända till butiken vid larm.

  • Koppla ihop ert inbrottslarm med belysningen. Om larmet går på natten så kommer butiken att vara upplyst under tiden som brottet sker. Med god ljussättning ökar chansen för att eventuella övervakningskameror kan ta bra bilder som skickas vidare till polis och försäkringsbolag. 

  • Inbrottslarmet bör aktiveras så snart angreppet mot butiken har påbörjats. En vanlig första indikation på inbrott kan fås via glaskrossdetektorer. Av den anledningen kan det vara en god idé att montera butikens galler eller jalusi innanför skyltfönstret. Då utlöses larmet när fönstret krossas och tjuven måste därefter ta sig igenom gallret. Är gallret på utsidan har tjuven obegränsat med tid att demontera gallret för att sedan krossa fönstret och rafsa åt sig stöldgodset.

dan-eriksson.jpg

Dan Eriksson

Säkerhetssamordnare

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.