Hoppa till innehåll

Under perioden publicerades tio nya företag på Varningslistan. EIPO, Profilexperterna, Jobbjakt.com, Dechert LLP (kapat namn), Adlist, Elevo energi, Leijon Mobil, BIOKIMYAS BLISIM VE TICARET LIMITED SIRKETI, Linamco Group samt Mentigo Advertising AB. Nedan följer mer information om företagen.

Varningslista 900x280.png

Eipo:

EIPO European Intellectual Property Office skickar ut erbjudanden gällande varumärkesregistrering som företagare känner sig vilseledda av då erbjudandet är utformat som en faktura. På erbjudandet finns en uppmaning om att betala inom 8 dagar. I det finstilta står det dock att det endast är ett erbjudande.

Profilexperterna:

Säljare från Profilexperterna ringer upp angående Google-tjänster och får det att låta som att man är deras nuvarande kund. Efter samtalet så skickar de en faktura. Detta trots att man aldrig har varit deras kund. Det har inte funnits något avtal sedan tidigare.

Jobbjakt.com:

JOBBJAKT.COM skickar ut erbjudanden gällande jobbannonser som företagare uppfattar som fakturor.

Dechert LLP (kapat namn):

De drabbade företagen kontaktas via mejl av någon som säger sig företräda Dechert LLP finansavdelning. I mejlet hävdar man att det finns en obetald faktura som behöver hanteras skyndsamt. Kort därefter dyker det upp ett mejl som ser ut att komma från det drabbade företagets ekonomiavdelning. I mejlet, som i själva verket också kommer från bedragaren, styrker man fakturans äkthet för att på så sätt övertyga mottagaren om att kravet och fakturan är legitim.

Adlist:

Adlist skickar ut fakturor angående annonsplats på Adlist.se, trots att tjänsten inte har beställts. I det finstilta på fakturan står det dock att det endast är ett erbjudande.

Elevo energi:

Företagare som sedan tidigare känner sig vilseledda av MYRDALS, får nu "meddelande om byte av elbolag" från ELEVO ENERGI. I meddelandet står det att ELEVO ENERGI kommer att ta över ansvaret för leveransen av el för Myrdals Energi Försäljning AB:s kunder den 1 juli 2023.

På sin hemsida som de hänvisar till, anger de ett annat företagsnamn och organisationsnummer.
ELEVO ENERGY LIMITED, company number 14868581.

Leijon Mobil:

Klagomål in till Varningslistan vittnar om att LEIJON MOBIL tar kontakt via telefon och ger sken av att ringa från ens nuvarande operatör. De uppringda företagen blir lovade en lägre kostnad än vad de betalar i dagsläget och stressas till att signera ett avtal under pågående samtal. Senare visar det sig att det avtal som nu tecknats har skett med en annan operatör än den befintliga och att kostnaderna för telefoni blir dyrare än tidigare.

BIOKIMYAS BLISIM VE TICARET LIMITED SIRKETI:

Inledande kontakt sker via mejl till det drabbade företaget och ser ut att komma från det drabbade företagets egen chef/VD/CEO eller från en delägare. I mejlet hävdar man att det finns en obetald faktura som behöver hanteras skyndsamt. I en del fall bifogas fakturan direkt, i andra fall bifogas den först när det utsatta företaget återkopplat på det första mejlet. I mejlet, som i själva verket också kommer från bedragaren, styrker man fakturans äkthet för att på så sätt övertyga mottagaren om att kravet och fakturan är legitim.

Linamco Group:

Inledande kontakt sker via mejl till det drabbade företaget och ser ut att komma från det drabbade företagets egen chef/VD/CEO eller tidigare chef/VD/CEO. I mejlet hävdar man att det finns en obetald faktura som behöver hanteras skyndsamt. I en del fall bifogas fakturan direkt, i andra fall bifogas den först när det utsatta företaget återkopplat på det första mejlet. I mejlet, som i själva verket också kommer från bedragaren, styrker man fakturans äkthet för att på så sätt övertyga mottagaren om att kravet och fakturan är legitim.

Mentigo Advertising AB:

Företaget skickar fakturor angående "Annonsering i Företagsinfo", trots att man inte har beställt tjänsten.

nina-jelver1.jpg

Nina Jelver

Säkerhetschef

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
swish-16x9.png

Ökat antal fejkade Swish-betalningar

SäkerhetsnyttEtt flertal handlare har återigen hört av sig till Säkerhetscenter då de blivit lurade av fejkade Swish-betalningar.
verktyg-gnistor-16x9.png

Byggvaruhus utsatta för stölder av elverktyg

SäkerhetsnyttTjuvar tömmer förpackningar och packar ner elverktyg i ryggsäckar/väskor. Agerar snabbt för att undvika upptäckt.
verktyg-stold1.jpg

Borås - små verktyg används för att plocka bort varularm

SäkerhetsnyttJust nu får Svensk Handel Säkerhetscenter in anmälningar där kläder har stulits. Vi ser att gärningspersonerna plockar på sig kläder för att
sedlar-500x240.jpg

Falska 500-lappar i Halmstad

SäkerhetsnyttSedlarna är i många av fallen tillverkade av sämre papperskvalitet och saknar en eller flera säkerhetsdetaljer men är trots detta svåra att
sakerhet-varning.jpg

SMS med krav från Collectum Solutions

SäkerhetsnyttHotar med rättsliga åtgärder vid utebliven betalning.
nina-jelver-16-9.jpg

Snart inleds Säkerhetsveckan - nu tar vi krafttag mot brotten i handeln

SäkerhetsnyttBrotten mot handeln är ett samhällsproblem. Det stjäls för 8,5 miljarder i svenska butiker årligen, och i vår Trygghetsbarometer kan vi se a
kott-i-vaska-16x9.png

Organiserade stölder av kött i Stockholmsområdet

SäkerhetsnyttGärningspersonerna jobbar ofta i par och går in i butikerna var för sig för att inte dra onödig uppmärksamhet till sig. Man agerar snabbt oc
ny-appdesign-16x9.png

Appen Säkerhetscenter uppdateras

SäkerhetsnyttNy fräsch design.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.