Kaffe – en eftertraktad vara för tjuvar
Under en längre tid har vi sett hur priset på kaffe stadigt har stigit. Orsakerna är flera – oroligheter i omvärlden, klimatpåverkan på kaffeodlingar och ökade transportkostnader, för att nämna några. I dag börjar vi närma oss ett läge där priset för ett paket kaffe ligger runt 100 kronor, och tyvärr är det inte osannolikt att det kan fortsätta uppåt.

När en vardagsvara som kaffe blir så pass dyr blir den också mer attraktiv för stöld – inte minst vid mer organiserade stölder. Mycket tyder på att kaffet som stjäls inte bara är för egen konsumtion, utan hamnar på den svarta marknaden där det säljs vidare.
Som livsmedelshandlare kan du redan nu förbereda din butik och din personal för att minska risken att bli drabbad.
Så går det ofta till – vanliga tillvägagångssätt:
- Två gärningspersoner jobbar i par. En fyller en kundkorg med kaffepaket och täcker över dem med en papperspåse. Den andra håller utkik. Kaffet förs över till väskor i en avskild del av butiken – sedan går de lugnt ut utan att betala.
- En annan metod är att gärningspersonen lastar en hel kundvagn med kaffepaket och går mot entrén. Där står kumpanen redo att öppna grindarna, och vips är varorna borta.
- I vissa fall sker stölden helt obemärkt – men kan upptäckas först när någon lastar in ovanligt stora mängder kaffe i en personbil i närheten av butiken.
Här följer några konkreta tips som både du och din personal kan tänka på för att förebygga stölder:
- Informera personalen. Se till att alla i teamet vet att kaffe just nu är extra stöldbegärligt. Ju mer medveten personalen är – desto bättre.
- Var nyfiken. Om du märker att någon verkar hålla koll på dig i butiken – gå dit. Det är antingen en kund som behöver hjälp, eller någon som försöker hålla dig upptagen.
- Ha tydliga rutiner. Se till att ni har ett enkelt sätt att snabbt kunna få varandras uppmärksamhet vid misstanke om pågående stöld. En snabb blick, ett kodord eller ett meddelande i internchatten kan göra stor skillnad.
- Gör en svinnkarta. Kartlägg var i butiken stölder oftast sker. Gå regelbundet förbi dessa ”hotspots” och visa att personalen är närvarande.
- Jobba med placering. Sätt gärna stöldbegärliga varor som kaffe i tydligt synliga ytor där personalen enkelt kan hålla koll. Överväg att använda speglar eller kameror i skymda utrymmen.
- Var vaksam även utanför. Om någon står vid bilen och lastar in stora mängder kaffe – ta en mental notering eller prata med kollega. Det kan vara resultatet av en stöld som skett obemärkt inne i butiken.
Genom att vara proaktiv, uppmärksam och samspelta i butiken kan ni försvåra för tjuvarna – och samtidigt skapa en tryggare miljö för både personal och kunder.