Hoppa till innehåll

Svensk Handels E-handelsindikator för april månad skattar e-handelns omsättning till 12,5 miljarder kronor. Det är en minskning med 3 procent jämfört med april 2023.

ehi5.png

Efter ett inledande kvartal med positiva tillväxttal backade e-handeln i april. Ackumulerat under årets fyra inledande månader har dock den totala omsättningen i e-handeln ökat med 7 procent, i huvudsak tack vare de mycket starka januari- och februarisiffrorna.

I nuläget är den primära tillväxtdrivaren i e-handeln att fler konsumenter e-handlar jämfört med förra året. Andelen som e-handlar är även generellt hög jämfört med föregående femårsperiod och står sig väl jämfört med de höga andelar som uppmättes under pandemin.
Den genomsnittliga totala köpesumman per konsument har dock, med undantag för januari månad, varit låg. I februari var den i nivå med tidigare februarimätningar 2020-2023 men i mars och april var den lägre än samtliga jämförelsemånader under 20-talet.

Kommentarer från Svensk Handel

Även denna månad påverkas e-handeln negativt av hushållens ansträngda ekonomi. Ungefär lika många handlar på nätet som under pandemin, men för betydligt lägre belopp. Det avspeglas i att det är särskilt tufft för kapitalintensiva branscher som byggvaror och hemelektronik. Visserligen såg vi en räntesänkning från Riksbanken i förra veckan, men det krävs betydligt fler för att svenska konsumenter ska återfå en stark köpkraft.
Per Ljungberg
innovationschef på Svensk Handel

En del av den växande e-handeln från utlandet sker genom stora internationella e-handelsplattformar från till exempel Kina, vilka är särskilt populära bland den yngre befolkningen. Svensk Handel kommer alltid att stå upp för fri konkurrens, men det är av yttersta vikt att aktörer som använder plattformarna följer de lagar och regler som handelsföretag inom EU redan efterlever. Detta är viktigt utifrån både ett produktsäkerhetsperspektiv, konkurrensperspektiv men också givetvis ett hållbarhetsperspektiv.
Per Ljungberg
innovationschef på Svensk Handel

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.