Hoppa till innehåll

Stilindex från Svensk Handel visar att det soliga vädret på många håll runt om i landet samt midsommarfirande bidrog till att modehandeln i rörliga priser fortsatte uppåt under juni månad. De tuffa tiderna är dock långt från över, och många handlare förbereder sig nu för tuffare månader.

kladbutik.jpg

Såväl kläd- som skohandeln noteras för ökningar jämfört med samma månad föregående år. Klädhandeln ökade med 0,8 procent och skohandeln med 2,6 procent. Resultaten i Stilindex presenteras dock i löpande priser, om man utgår från den senast presenterade inflationen på kläder och skor innebär månadens siffror alltjämt en minskning i volym.

Butiker och e-handel

Juni 2023 -2022

Juni 2023 - 2021

Ackumulerat 2023/2022

Ackumulerat 2023/2021

Kläder

0,8 %

14,0 %

2,0 %

31,0 %

Skor

2,6 %

14,1 %

- 0,4 %

30,4 %

Kommentarer från Svensk Handel

Positiva siffror är givetvis alltid välkomna, och vi vet att vissa går mot strömmen, men vi kommer inte ifrån att många handlare hade behövt starkare junisiffror. Det ansträngda ekonomiska läget slår hårt mot såväl konsumenterna som butiksägare. Den svaga kronan och räntehöjningar slår hårt mot hela branschen
Sofia Larsen
vd på Svensk Handel

– Den svaga kronan är negativ för handeln i stort, men den ökade turismen, och därmed konsumtionen, från utlandet kan medföra att modehandlare på gynnsamma orter kan dra nytta av det ökade kundinflödet. Vår förhoppning är att detta ska märkas av i augusti månads siffror, säger Sofia Larsen.

– Handeln är en av de branscher som tidigast märkte av de tuffa ekonomiska tiderna och vi kan inte se något tydligt ljus i slutet av tunneln. Försäljningen för detaljhandeln har minskat 13 månader i följd och vi tror alltjämt att hösten blir tuff för många, avslutar Sofia Larsen.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.