Hoppa till innehåll

Stilindex för mars månad visar att konsumenterna nu börjar att dra in på inköpen av kläder och skor. Handlare sätter nu sina förhoppningar till varmare väder och en så stark vårhandel som möjligt.

anstalld-och-kund-i-fritidsbutik.jpg

Klädhandeln noteras för en minskning med 2,9 procent jämfört med samma månad föregående år. Även inom skohandeln noteras en rejäl minskning med 21,4 procent. Givet att siffrorna i Stilindex presenteras i löpande priser, är månadens siffror alltså en rejäl minskning mätt i fasta priser och en tydlig signal om modehandelns utsatta läge.

Butiker och e-handel

Mars 2023-2022

Mars 2023 - 2021

Ackumulerat 2023/2022

Ackumulerat 2023/2021

Kläder

-2,9%

30,7%

0,9%

29,6%

Skor

-21,4%

22,5%

-12,5%

15,5%

Kommentarer från Svensk Handel

- Föga förvånande var mars en tuff månad för stora delar av modehandeln. Att konsumenterna håller hårdare i plånboken blir allt tydligare. Därutöver sköts inhandlingen av vårskor- och kläder upp till följd av kallt väder i stora delar av landet, vilket också är en förklaring till månadens tapp, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

- Trots dystra förutsättningar sätter nu handlarna sitt hopp till vårhandeln, och att många konsumenter väljer att uppdatera sina garderober efter en lång och utdragen vinter. Det kan för många butiker vara avgörande.
Sofia Larsen
Vd Svensk Handel

- Modehandeln drabbas absolut hårdast av hyreshöjningarna som trädde i kraft vid årsskiftet och vi ser hur antalet uppsägningar av hyreskontrakt ökar. Vi befinner oss i en situation med minskade intäkter och dramatiskt höjda utgifter, vilket är en ekvation som inte går ihop. Butiker och arbetstillfällen står på spel och många fastighetsägare måste bli mer öppna för en dialog med sina hyresgäster, säger Sofia Larsen.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.