Organiserade stölder av kött i Mariefred

Man agerar snabbt och effektivt för att undvika upptäckt. Gärningspersonerna jobbar ofta i par och går in i butikerna var för sig för att inte dra onödig uppmärksamhet till sig.
Nyhet 2023-11-23
Dela den här sidan

I flera fall går gärningspersonerna in i butiken och plockar var sin kundkorg. Därefter turas de om att ta rundor förbi köttet, som de lägger ner i sina kundkorgar. Vi ser att de brukar täcka över köttet med andra varor. När de har fyllt sina korgar med kött så går de till ett dolt utrymme. En håller då utkik medan den andre lastar över köttet i medhavd väska. Korgarna lämnas kvar och gärningspersonerna går lugnt ut ur butiken med väskan full av kött. Vi ser att de framför allt riktar in sig på nötkött.

Rekommendationer

  • Informera er personal
  • Var uppmärksam på om det är någon som går runt med en påse med varor i butiken.
  • Om någon tittar efter dig i butiken, gå dit. Det är antingen en kund som behöver hjälp eller en tjuv som vill ha dig under uppsikt.
  • Se till att butiken har ett system eller rutin för hur personalen ska kunna påkalla varandras uppmärksamhet vid misstanke om stöld.
  • Gör en ”svinnkarta” för att kartlägga stölderna.
  • Se till att personalen går förbi de ”hotspots” som svinnkartan visar.
  • Överväg att sätta upp speglar eller kameror vid dolda utrymmen.
  • Placera stöldbegärliga varor väl synliga så att personalen har varorna under uppsikt.