Aktuellt: Köttstölder i butik

Just nu får Säkerhetscenter in många anmälningar om köttstölder. Personerna fyller kundkorgar med kött, för att sedan lasta över det i medtagna väskor.
Nyhet 2021-09-17
Dela den här sidan

Gärningspersonerna går förbi köttdisken och lägger ner varorna i sina kundkorgar. De brukar sedan täcka över köttet med andra varor. När de har fyllt sina korgar går de till ett dolt utrymme och lastar över köttet i en medhavd väska. Korgarna lämnas kvar och gärningspersonerna går sedan lugnt ut ur butiken. Vi ser att de framför allt riktar in sig på nötkött som entrecôte, ryggbiff och oxfilé.

Rekommendationer

  • Informera er personal.
  • Var uppmärksam på om det är någon som går runt med väska i butiken.
  • Om någon tittar efter dig i butiken, gå dit. Det är antingen en kund som behöver hjälp eller en tjuv som vill ha dig under uppsikt.
  • Se till att butiken har ett system eller rutin för hur personalen ska kunna påkalla varandras uppmärksamhet vid misstanke om stöld.
  • Gör en ”svinnkarta” för att kartlägga stölderna.
  • Se till att personalen går förbi de ”hotspots” som svinnkartan visar.
  • Överväg att sätta upp speglar eller kameror vid dolda utrymmen.
  • Placera stöldbegärliga varor väl synliga så att personalen har varorna under uppsikt
  • Har du drabbats, eller har du något tips? Anmäl via appen!