Hoppa till innehåll

Det är orimligt att gigantiska e-handelsplattformar med enorma ekonomiska muskler får en egen gräddfil på bekostnad av konsumentsäkerheten och svenska företag och jobb. Det skriver Svensk Handel tillsammans med en rad andra organisationer på SvD Debatt.

e-handel-smartphone-ii.jpg

E-handelsplattformarnas ansvar för produkterna som säljs via deras sajter måste skärpas. Det borde vara en självklarhet att aktörer som Amazon, Aliexpress och Wish, på samma sätt som våra svenska handelsföretag, har ett juridiskt ansvar för att varorna de säljer följer EU:s regler för produktsäkerhet och kemikalieinnehåll. Så är det dessvärre inte idag. Konsekvensen blir urholkat konsumentskydd och snedvriden konkurrens till nackdel för svenska företag och jobb. När frågan nu är uppe för beslut i EU måste regeringen och de svenska parlamentarikerna driva på för en modernisering av regelverket.

EU-kommissionen har lagt fram lagförslaget Digital Services Act (DSA) där plattformsansvaret ingår. Dagens regelverk antogs för två decennier sedan och är anpassat för en svunnen tid då ingen kunde föreställa sig hur den digitala handeln skulle komma att utvecklas. Nu finns en unik chans att skapa ett mer rättvist och rättssäkert system med en väl fungerade kontrollfunktion som värnar säkerheten för konsumenten. Problemet idag är att svenska myndigheter har små möjligheter att bedriva kontroll av varorna som säljs via e-handelsplattformarna. Kontrollsystemen som finns för att skydda konsumenten är satta ur spel, vilket äventyrar konsumentsäkerheten. Här måste det till en förändring.

En rapport från Sveriges Konsumenter och Elsäkerhetsverket lät testa en rad elprodukter från Wish, Aliexpress och Ebay. Resultatet var nedslående. 26 av 28 produkter hade så stora brister att de fått försäljningsförbud inom EU. Så sent som i maj testade Elsäkerhetsverket elprodukter från Amazon och även denna gång var resultatet alarmerande. Åtta av 14 produkter var så pass undermåliga att de aldrig borde ha fått säljas.

Det ska givetvis vara en självklarhet att du som konsument alltid är vara säker på att till exempel den leksak det lilla barnet leker med inte har lösa delar, eller att mobilladdaren inte är felkonstruerad och riskerar att börja brinna under natten. I värsta fall riskerar dessutom svenska konsumenter att drabbas dubbelt om olyckan är framme. Handlar du från plattformarna agerar du som privatimportör och bär själv ansvar för produktens innehåll och försäkringsbolaget kan vända dig ryggen, ett mardrömsscenario som många konsumenter sannolikt är helt ovetandes om.

Svenska handelsföretag investerar stora resurser och lägger mycket kraft på att säkra kvaliteten på varorna de säljer. Detta ansvar borde även e-handelsplattformarna ta. Med dagens ordning riskerar vi att oseriösa aktörer slår ut svenska företag och jobb. Huvudpoängen är att plattformarna, i likhet med våra svenska handlare, ska bära det juridiska ansvaret att säkerställa att lagar och regler efterlevs. Det är avgörande för att såväl trygga konsument¬säkerheten, som att säkra att konkurrens sker på lika villkor.

Det finns nu positiva signaler på att förändring kan komma att ske. Nyligen publicerades en rapport från EU-parlamentet som är glädjande läsning. Rapporten slår fast att plattformar, vars affärsmodell bygger på att deras säljare finns utanför EU, ska bära ansvar med möjlighet till sanktioner om reglerna inte följs. Vi förväntar oss nu att regeringen och våra svenska EU-parlamentariker verkar för att sätta stopp för e-handelsplattformarnas VIP-behandling. Det är orimligt att gigantiska e-handelsplattformar med enorma ekonomiska muskler får en egen gräddfil på bekostnad av konsumentsäkerheten och svenska företag och jobb.

Karin Johansson, vd Svensk Handel
Jan Bertoft, generalsekreterare Sveriges Konsumenter
Martin Linder, förbundsordförande Unionen
Anders Persson, generaldirektör Elsäkerhetsverket
Linda Palmetzhofer, förbundsordförande Handelsanställdas förbund
Petter Skogar, vd Fremia
Jens Jacobsson, vice vd Akavia

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
sofia-kopcentrum.png

Lita på marknadsekonomin

DebattartikelNäringslivet och företagsamheten är grunden för vårt välstånd. Utan ett framgångsrikt näringsliv kan vi inte finansiera försvaret.
nina-jelver-2024-4.jpg

Kasta förslaget om högre gräns för ringa stöld i papperskorgen

DebattartikelI förra veckan aviserade Åklagarmyndigheten att gränsen för vad som utgör ringa stöld bör höjas från dagens 1 250 kronor, till 1 500 kronor.
hemelektronik.jpg

Straffa inte svenska företag – skrota elektronikskatten

DebattartikelRegeringen har vidtagit åtgärder för att stoppa osund utländsk konkurrens. Nu är det dags att ta nästa steg och slopa elektronikskatten.
sofia-debatt.jpg

Förslagen är ett hot mot den grundläggande äganderätten

DebattartikelDe förslag som nu finns på bordet innebär stora avsteg från den grundläggande äganderätten, skriver ledande företrädare från näringslivet.
martin-kits-kopcentrum.png

Nu behövs en seriös diskussion om matpriserna

DebattartikelDebatten om matpriser har åter tagit fart. Och fortfarande lika felaktigt framställs dagligvaruhandelns vinster som boven i dramat.
henrik-ekelund-och-andreas-stromberg.png

Nya kraven hotar reklambladen – och påverkar matpriserna negativt

DebattartikelKonsumentverkets nya tolkning av den nya prisinformationslagen hotar reklambladens framtid, och slår hårt mot både handel och konsumenter.
stadsbild-elisabet.png

Oansvarigt av Länsstyrelsen Kalmar län att uppmana till köpstopp

DebattartikelAtt Länsstyrelsen ihop med länets kommuner i en kampanj uppmanar till att inte köpa nya produkter under januari månad är ansvarslöst.
textil-i-lada.png

Politiken måste ta ansvar för insamlat textilavfall – satsa på forskning om uppskalning nu

DebattartikelNu måste politiken ta ansvar för att det skapas lösningar för de stora mängder insamlat textilavfall som kommer uppstå.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.