Hoppa till innehåll

Med ett brett och attraktivt utbud av handel ökar platsens attraktionskraft.

umea-fontan.png
Foto: Free Nomad / Unsplash

Debattartikel införd i Västerbottenkuriren 13 februari 2024

Handeln är en av de absolut viktigaste aktörerna som är med och bidrar till levande, trygga och växande städer. Branschen är en viktig grundsten för ett lyckat resultat i de satsningar som görs i Västerbotten för den gröna omställningen. Stora delar av handeln har dock under de senaste två åren utsatts för en chockhöjning av hyran på butikslokaler. Risken är stor att detta ihop med det tuffa ekonomiska läget leder till att verksamheter behöver stänga.

Handeln brukar på goda grunder beskrivas som ”stadens motor”. Med ett brett och attraktivt utbud av handel ökar platsens attraktionskraft. En faktor som är av stor betydelse för de industrier som nu etablerar sig i Västerbotten. Denna motor hackar nu kraftigt.

På två år och mitt i en lågkonjunktur har hyreskostnaden för många handlare stigit med över 18 procent. Att hantera detta samtidigt som hushållens köpkraft urholkas och konsumtionen minskar är för många företag i vår bransch en ren omöjlighet. Det riskerar att bli ett dråpslag mot såväl personal som kunder. Utan handel riskerar vi dessutom tomma och döda ytor, vilket i sin tur kan leda till ökande otrygghet.

Redan idag ser vi butiker som lämnar centrum och gallerior. Mindre företag, som många gånger har sämre möjlighet att hantera skenande kostnadsökningar, drabbas särskilt hårt. Tyvärr kan situationen komma att bli betydligt värre ifall hyresnivåerna inte når en skälig nivå i närtid.

För att nå dit ser vi ett stort behov av att våra nationella politiker tillsätter en utredning för att genomlysa nuvarande hyressystem. Vår uppmaning till butiksägare och fastighetsägare i Västerbotten är att gemensamt sätta sig vid förhandlingsbordet för att hitta långsiktigt hållbara lösningar på de höga hyresnivåer som nu slår hårt mot företagarna.

Görs inte detta kan det vara ett led i att butiker som vi länge tagit för givna riskerar att försvinna. Detta drabbar inte bara länets invånare utan kan även vara en orsak till att arbetstagare väljer bort Västerbotten.

Handeln är näringslivets största arbetsgivare, och företagen med dess anställda står för 317 miljarder kronor i skatteintäkter varje år. I Västerbotten är handeln den femte största branschen och så även i hälften av Västerbottens kommuner. Med rätt förutsättningar är handeln del i att satsningarna i Västerbotten lyckas samtidigt som man bidrar till levande städer och levererar jobb, skatteintäkter och den service som efterfrågas.

Sofia Larsen, vd Svensk Handel

Helen Fredriksson, ordförande Umeå Handel

Urban Pettersson, ordförande Skellefteå Handel

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
Kosmetika, tomma forpackningar.jpeg

Låt inte producenter ducka ansvar för återvinning, Naturvårdsverket

DebattartikelNaturvårdsverket måste ha de resurser som behövs för att alla producenter ska ta ansvar för insamling och återvinning av sina förpackningar.
riksdagslogo-16x9.png

Stoppa utnyttjandet av person­uppgifter

DebattartikelSöktjänster på nätet har blivit nyckel­verktyg för kriminella. Regeringen måste stoppa detta utnyttjande av lagstiftningen.
second-hand-klader.jpg

Sänk momsen på second hand, regeringen

DebattartikelGenom att sänka momsen på second hand-produkter skapas incitament för att utvidga och utveckla second handförsäljningen.
leveranskedja.jpg

Miljözon slår mot företagen i city

DebattartikelSvensk Handel ifrågasätter det snabba införandet av miljözon 3 i centrala Stockholm, utan rimlig tid för förberedelse och omställning.
anders-svensson-sofia-larsen-1709747340.png

Handeln är redo att ta ledartröjan i den gröna omställningen

DebattartikelHandelsföretagen har både kraft och vilja att ta ledarskapet i den gröna omställningen.
umea-fontan.png

Handeln är en viktig aktör i den gröna omställningen

DebattartikelMed ett brett och attraktivt utbud av handel ökar platsens attraktionskraft.
falun-gata.png

”Omöjligt samtidigt som konsumtionen minskar”

DebattartikelMånga butiker i Dalarna, som redan idag har utmaningar till följd av det ekonomiska läget, riskerar nu att behöva stänga sina verksamheter.
gagata.jpg

Inflationshyror hotar jobb inom handel och besöksnäring

DebattartikelFöretag och jobb står på spel inom våra branscher och vi ser redan hur konkurserna ökar till följd av en dysfunktionell lokalhyresmarknad.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.