Hoppa till innehåll

Att uttrycka identitet, smak och stil samt tillhörighet genom sina kläder, är ett viktigt mänskligt kulturellt beteende.

sofia-med-textil.png

Intresset för mode som kulturellt fenomen är gammalt och inte sällan har tillverkningen och försäljning av textil och kläder varit en viktig pådrivande faktor i flera stora historiska skeenden. Därutöver spelar modehandeln en viktig roll i våra svenska samhällen, genom deras bidrag till arbetstillfällen och levande städer. Det innebär dock inte att branschen saknar utmaningar.

Flera av de frågor som Naturskyddsföreningen och Beatrice Rindevall vill sätta ljuset på i sin debattartikel i DN 6/9, och i den tillhörande rapporten ”Monstret i garderoben”, är därmed viktiga att diskutera. Det finns stora utmaningar med att producera plagg som sedan inte kan återbrukas eller återvinnas med någon större framgång.

Vad Naturskyddsföreningen missar är dock att den omställning som efterfrågas, till plagg som håller längre, kan återbrukas och återvinnas mer effektivt, kräver att man arbetar med företagen, inte mot dem. Det finns redan i dag en rad svenska företag som ligger i framkant inom innovation och omställning och behöver bra förutsättningar att fortsätta det arbetet. Med hjälp av tydliga, långsiktiga och rättvisa regelverk och spelregler.

Vill politiken att textilindustrin fungerar på ett visst sätt, måste de också skapa förutsättningar för den att göra så.

De nämner heller inte politikens viktiga roll i att skapa ramarna för den marknad som de anser är eftersträvansvärd. Vill politiken att textilindustrin fungerar på ett visst sätt, måste de också skapa förutsättningar för den att göra så.

Att få en mer hållbar och cirkulär textil- och modeindustri kräver att varje enskilt plagg används flera gånger, och sedan kan återbrukas eller omdesignas. För att det ska vara möjligt behövs en fungerande logistikkedja och kompetens för återbruk. Det finns en rad företag som just nu satsar och testar nya lösningar, och de behöver få stöd i det.

Plagg som levt ut sin fulla livstid behöver materialåtervinnas i högre grad, här finns intressant ny forskning på gång, men den kommer att behöva mer stöd och investeringar för att kunna skala upp.

Det duger inte att säga sig vara för en mer hållbar textil- och modeindustri och sedan köpa billigaste varan.

Det krävs också politiska incitament som stödjer företag som driver omställningen framåt. Svenska och europeiska företag som vill ta ansvar behöver vara konkurrenskraftiga gentemot den kraftigt ökade privatimporten från e-handelsplattformar från tredje land som behöver regleras tydligare.

Ytterst kan vi inte heller komma ifrån konsumentens ansvar. Det duger inte att säga sig vara för en mer hållbar textil- och modeindustri och sedan köpa billigaste varan från ett företag som inte bryr sig om sådant som kvalitet, kemikalier eller anställningsvillkor. Att med omsorg välja vilka kläder vi köper är viktigt.

Naturskyddsföreningen sätter fingret på viktiga frågor i sin artikel, men de företag som verkar i Sverige och Europa och har höga ambitioner är inte problemet, de är en del av lösningen. Därför behöver de bra villkor och rättvisa regelverk, för att kunna delta i branschens omställning till mer hållbara affärsmodeller.

Sofia Larsen, vd, Svensk Handel

Cecilia Nykvist, vd, Teko (Sveriges textil- och modeföretag)



 

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
marie-enhorning-debatt.png

Statens trygghetsansvar får inte skjutas över på företagen

DebattartikelTänk om kring förslaget om tvingande platssamverkan, skriver Fastighetsägarna, Visita, Svensk Handel och Företagarna.
sofia-onlineshopping.png

Stoppa inflödet av skadliga varor

DebattartikelPaket från marknadsplatser som Temu och Shein har ökat till nya rekordnivåer. Svensk Handel och Sveriges Konsumenter kräver handling.
henrik-kopcentrum.png

Höjda skatter driver jobb och företag ur landet

DebattartikelREPLIK. Arena Idé vill i en debattartikel att skatterna bör höjas med 150 miljarder. En skatt som de vill se höjd är arbetsgivaravgifterna.
martina-reportage.jpg

Svenska handelsföretag måste bry sig om EU

DebattartikelSvensk Handel välkomnar EU-kommissionens fokus på regelförenkling och konkurrenskraft.
sofia-kopcentrum.png

Lita på marknadsekonomin

DebattartikelNäringslivet och företagsamheten är grunden för vårt välstånd. Utan ett framgångsrikt näringsliv kan vi inte finansiera försvaret.
nina-jelver-2024-4.jpg

Kasta förslaget om högre gräns för ringa stöld i papperskorgen

DebattartikelI förra veckan aviserade Åklagarmyndigheten att gränsen för vad som utgör ringa stöld bör höjas från dagens 1 250 kronor, till 1 500 kronor.
hemelektronik.jpg

Straffa inte svenska företag – skrota elektronikskatten

DebattartikelRegeringen har vidtagit åtgärder för att stoppa osund utländsk konkurrens. Nu är det dags att ta nästa steg och slopa elektronikskatten.
sofia-debatt.jpg

Förslagen är ett hot mot den grundläggande äganderätten

DebattartikelDe förslag som nu finns på bordet innebär stora avsteg från den grundläggande äganderätten, skriver ledande företrädare från näringslivet.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.