Hoppa till innehåll

Orimliga hyresökningar slår mot redan hårt prövad bransch

Svensk Handels vd Sofia Larsen varnar i en debattartikel för konsekvenserna av de KPI-baserade hyreshöjningarna som väntar efter årsskiftet.

interior-galleria.jpg

Tillfälliga inflationstoppar ska inte ligga till grund för ökade marknadshyror. Det slår hårt mot en redan prövad bransch och riskerar leda till konkurser och utarmade handelsplatser i våra städer över hela Sverige.

Från och med den 1 januari riskerar svenska handlare att stå inför en helt ny verklighet, det är nämligen då hyresökningar av extremt slag på minst 10 procent kan komma att träda i kraft. Orsak till detta är den skenande inflationen som påverkar hyresavtalets indexklausul, som baseras på KPI.  

Svensk Handels ståndpunkt i frågan är tydlig. Vi befinner oss i en situation med hög inflation som inte kommer att vara för evigt. Permanenta hyresökningar, som läggs på bashyran, är därför oskäliga.

Vi är oroade för konsekvenserna dessa hyreshöjningar riskerar att få. Den svenska handeln befinner sig i stormens öga till följd av bland annat hög inflation och höjda räntor, vilket utarmar hushållens köpkraft och innebär minskad konsumtion.

Situationen medför stor oro inom vår bransch och våra egna månatliga undersökningar visar att svenska handlares framtidsförväntningar har varit pessimistiska sju månader i rad. Därutöver visade Konjunkturinstitutets senaste barometer att handeln är den bransch i näringslivet som är hårdast drabbad för stunden, utifrån försäljningsutveckling de senaste tre månaderna samt pessimismen kring kommande månaders försäljningsvolym.

Situationen riskerar alltså att bli förödande för många handelsföretag som redan nu balanserar på en kritisk punkt mellan fortsatt drift och nedläggning. Skulle dessa hyreshöjningar bli verklighet finns en reell risk för ökade vakanser och konkurser, vilket leder till utarmade stadskärnor och köpcentrum runt om i Sverige    

Hyresfrågan är något som verkligen berör. Dagligen får vi in frågor från oroliga medlemmar och från Svensk Handels sida gör vi allt vi kan för att bistå våra medlemmar. Men till syvende och sist krävs handling från landets fastighetsägare. Vi fortsätter att uppmana till nära dialog för att lösa denna svåra situation på bästa sätt.

Sofia Larsen, vd, Svensk Handel

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
Kosmetika, tomma forpackningar.jpeg

Låt inte producenter ducka ansvar för återvinning, Naturvårdsverket

DebattartikelNaturvårdsverket måste ha de resurser som behövs för att alla producenter ska ta ansvar för insamling och återvinning av sina förpackningar.
riksdagslogo-16x9.png

Stoppa utnyttjandet av person­uppgifter

DebattartikelSöktjänster på nätet har blivit nyckel­verktyg för kriminella. Regeringen måste stoppa detta utnyttjande av lagstiftningen.
second-hand-klader.jpg

Sänk momsen på second hand, regeringen

DebattartikelGenom att sänka momsen på second hand-produkter skapas incitament för att utvidga och utveckla second handförsäljningen.
leveranskedja.jpg

Miljözon slår mot företagen i city

DebattartikelSvensk Handel ifrågasätter det snabba införandet av miljözon 3 i centrala Stockholm, utan rimlig tid för förberedelse och omställning.
anders-svensson-sofia-larsen-1709747340.png

Handeln är redo att ta ledartröjan i den gröna omställningen

DebattartikelHandelsföretagen har både kraft och vilja att ta ledarskapet i den gröna omställningen.
umea-fontan.png

Handeln är en viktig aktör i den gröna omställningen

DebattartikelMed ett brett och attraktivt utbud av handel ökar platsens attraktionskraft.
falun-gata.png

”Omöjligt samtidigt som konsumtionen minskar”

DebattartikelMånga butiker i Dalarna, som redan idag har utmaningar till följd av det ekonomiska läget, riskerar nu att behöva stänga sina verksamheter.
gagata.jpg

Inflationshyror hotar jobb inom handel och besöksnäring

DebattartikelFöretag och jobb står på spel inom våra branscher och vi ser redan hur konkurserna ökar till följd av en dysfunktionell lokalhyresmarknad.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.