Hoppa till innehåll

Även i år belönas succén Almedalsgarderoben med ett prestigefyllt pris. Svensk Handel och Swedish Fashion Council, skaparna av hållbarhetsinitiativet tog under dagen emot priset Hållbarast i Almedalen.

2959d51e21404d599be80ea242eaa5f9.jpg

Idag korades vinnaren av Hållbarast i Almedalen 2019. Vinnare blev Almedalsgarderoben, ett framgångsrikt samarbete mellan Svensk Handel och Swedish Fashion Council.

Almedalsgarderoben är ett hållbarhetsinitiativ där besökaren kan låna kläder för dagen, få hjälp med styling och prata hållbarhet. I år med extra fokus på materialval. Inom handeln är engagemanget för hållbarhet stort. Fyra av fem handlare bedriver idag ett aktivt hållbarhetsarbete. En viktig drivkraft är att arbetet visar sig vara lönsamt även på kort sikt och det ses numera som en framtidsfråga för handelns företag när allt fler konsumenter vill handla hållbart.

Hållbarast i Almedalen är ett årligt återkommande pris som delas ut till den aktör som på bäst sätt lyft hållbarhetsfrågan under Almedalsveckan. Bakom priset står Klimatklubben och pr-byrån Juno. Vinnaren av Hållbarast i Almedalen utses utifrån fyra kriterier – relevans, effekt, långsiktighet och kreativ höjd. 

Juryns motivering:

”Almedalsgarderoben belönas för sitt långsiktiga arbete med att visa upp delningsekonomin i praktiken. Almedalsgarderoben bidrar till att lyfta de beteendeförändringar som måste ske när det gäller konsumtion i allmänhet och av mode i synnerhet, och har lyckats göra hållbara val konkreta, lustfyllda, och attraktiva under Almedalsveckan.”

- Vi vill tacka alla besökare som har lånat i vår garderob och hjälpt till att lyfta frågan om nya affärsmodeller, säger Maria Sandow, kanslichef Svensk Handel stil.

- Det är fjärde året som vi tillsammans med Svensk Handel arrangerar garderoben och i år har vi slagit nya utlåningsrekord varje dag. Att cirkulära affärsmodeller uppmärksamma är ett tecken på att hållbarhetsfrågan är hetare än någonsin, säger Erica Blomberg, marknadschef på Swedish Fashion Council

Almedalsgarderoben har sedan starten 2016 var nominerad till flera priser. 2016 var den finalist i "Hetast i Almedalen" och 2017 nominerad till samma pris. Under 2017 fick Almedalsgarderoben även ett hedersomnämnande i kategorin "Årets digitala kommunikatör i Almedalen". Förra året fortsatte succén och Almedalsgarderoben blev utsett till både "hetas inom delningsekonomin och valdes till "en av de kommersiella aktörerna som stack ut i Almedalen".

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
tvattmaskiner.jpg

EU:s Right to repair antagen i EU-parlamentet

NyhetDen 23 april 2024 antog EU-parlamentet direktivet om Right to repair.
riksdagsseminarium-17-april.png

Sänkt moms på second hand debatterades på riksdagsseminarium

NyhetSvensk Handel ledde samtalet i ett välbesökt seminarium i Riksdagen på temat: Hur kan momslagstiftningen stärka den cirkulära ekonomin?
eu---enrico-letta.png

Ny rapport om EU:s inre marknad och dess geopolitiska roll

NyhetItaliens tidigare premiärminister har tagit fram en rapport som utforskar den inre marknadens betydelse och framtid.
statistik-fakta.jpg

Ljusare ekonomisk framtid väntas stärka hushållens köpkraft

NyhetSom medlem kan du logga in och ta del av Svensk Handels rapport Handelskonjunkturen.
svenska-sedlar-mynt.jpg

Kontanter är samhällsviktigt – men vem ska betala för dem?

NyhetFrågan om kontanter är samhällsviktig, men för handelns företag skulle en tvingande kontanthantering innebära stora kostnader.
eu-emma.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Emma Wiesner (C)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
eu-evin.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Evin Incir (S)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
eu-arba.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Arba Kokalari (M)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.