Hoppa till innehåll

Från och med 1 januari 2025 krävs separat utsortering av textilavfall efter nya krav i EU:s avfallsdirektiv. Detta sammanfaller också delvis med EU-kommissionens lagförslag om utökat producentansvar för textil som presenterades 5 juli i år. Alla handelsföretag som sätter textil på marknaden kommer påverkas av de nya kraven.

textilatervinning.jpg

Under hösten och vintern 2023 väntas Europeiska rådet och Europaparlamentet formulera sina positioner gentemot förslaget. 2024–2025 förväntas förhandlingar och beslut, dock finns det risk att processen eventuellt påverkas av Europarlamentsvalet 2024. Lagstiftning kan förväntas träda i kraft 1,5 – 2 år efter beslut. För att vara redo i tid är det en god idé att börja förbereda sin verksamhet redan nu.

Utökat producentansvar

Med utökat producentansvar för textilavfall menas att alla de aktörer som sätter textilprodukter på EU:s marknad ska få ett större ansvar över återanvändning och återvinning. Grundtanken från EU-kommissionen är att skapa ett harmoniserat producentansvar så synergier och stordriftsfördelar i att hantera den stora volymen textil kan främjas.

Vad som dock har skett är att flera nationella system redan håller på att införas i exempelvis Spanien, Belgien, Nederländerna och Norge, med lika olika struktur. EU-kommissionen hoppas dock att alla länder ska anpassa sig till deras vision, som bland annat innebär att den som sätter textilprodukter på EU:s marknad ska betala kostnader för insamling, sortering och bearbetning, både för återbruk och återvinning.

Företag måste ansluta sig till producentansvarsorganisation

Företag måste vara registrerade hos en producentansvarsorganisation och betala avgift för att produkten sätts på marknaden. Producentansvarsorganisationen ska upprätta ett separat insamlingssystem för använda textilier och avfallstextilier i omfattning, inklusive kostnadsfri insamling av avfall som genereras av idéburna företag.

Alla textilaktörer på EU:s marknad ska samlas i ett register och det tydliggörs även att e-handelsplattformar ska säkerställa att producentansvarsavgiften betalas även om säljaren finns i tredje land.

Svensk Handel har efterfrågat och bevakat frågan om producentansvar i flera års tid då det, tillsammans med en fungerande textilavfallshantering, är avgörande i strävan efter industrialiseringen av en cirkulär värdekedja för textil. Därtill är det av stor vikt att digitala system och infrastruktur kommer på plats för att hantera behovet av storskaliga lösningar.

Detta kan du göra för att förbereda dig och din verksamhet:

  • Se fördelarna med att skapa en mer spårbar och transparent värdekedja och dra nytta av det för att effektivisera verksamheten.

  • Våga testa nya affärsmodeller inom exempelvis second hand eller uthyrning. Samarbetsformer med företag som driver sådana verksamheter är också ett alternativ.

  • Gör genomlysningar kring vilka typer av fibrer som företagets textilier ska innehålla i framtiden. Det är stor sannolikhet att avgifterna kommer att differentieras beroende på sammansättning och kvalitet.

  • Ställ krav på företagets systemleverantörer att tillhandahålla lösningar som är framtidssäkrade så att olika data- och informationsbärare kan användas för att dels hålla textilen i användning så länge som möjligt och dels för att i ett återvinningsskede vara lätt att hantera.

Läs mer om generellt producentansvar för handeln och inspireras av Lindex omställningsresa.

Vad tycker Svensk Handel?

Trots att lagförslag är på gång från EU ämnar den svenska regeringen gå vidare med ett lagförslag på separat utsortering för textil, vilket i praktiken innebär status quo, där kommunerna har huvudansvaret. Detta riskerar att leda till stora kostnader och tung administrativ börda för de företag som tids nog också kommer påverkas av, och förväntas ställa om efter, EU:s lagförslag. Harmonisering på EU-nivå är också särskilt viktigt i sammanhanget med anledning av att det rör sig om stora volymer textil. Svensk Handel har uppmanat regeringen att samla berörda parter för dialog och gemensam plan framåt.

Svensk Handel har också bjudits in att besvara klimat- och näringsdepartementets remiss om EU-kommissionens lagförslag om utökat producentansvar för textilavfall. 

magnus-nikkarinen.jpg

Magnus Nikkarinen

Näringspolitisk expert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
ransomware-webb.jpg

Tips – så minskar du risken att drabbas av nätfiske

NyhetCyberattacker kan ske via olika vägar och tillvägagångssätt. Phishing, eller nätfiske som det heter på svenska, är ett samlingsbegrepp för d
tank-sakert-webb.jpg

Informationssäkerhetsmånaden – Tänk säkert – är tillbaka

NyhetVarje år i oktober anordnas EU:s informationssäkerhetsmånad. I Sverige anordnar MSB och Polisen därför kampanjen ”Tänk säkert”, med syfte at
swish-16x9.png

Ökat antal fejkade Swish-betalningar

NyhetEtt flertal handlare har återigen hört av sig till Säkerhetscenter då de blivit lurade av fejkade Swish-betalningar. Läs Svensk Handels reko
interior-kopcentrum-iii.jpg

Indexeringen av hyran för 2024 står för dörren

NyhetI mitten av november kommer vi att få veta hur hög indexeringen av hyran för 2024 kommer att bli. Vi rekommenderar våra medlemmar att förber
scanna-vara.jpg

Global migrering till 2D-streckkoder – kom i gång redan nu

NyhetInom detaljhandeln pågår just nu ett globalt program för migrering till 2D-streckkoder. Det är en av de största förändringarna sedan införan
logistik-lager-stadium.jpg

D-logistik: Returer - nyckeln till en hållbar omställning

NyhetD-logistik i Göteborg är Svensk Handels årligt återkommande event för några av de främsta inom e-handel och logistik. En av programpunkterna
green-claims-1-1240x600.png

Seminarium om Green Claims i Bryssel

NyhetSvensk Handel bjöd tillsammans med Skogsindustrierna, Trä- och Möbelföretagen TMF och Svenskt Näringsliv in till ett lunchseminarium i Bryss
sakerhetspolitiska-programmet.jpg

Sex åtgärder för en tryggare handel

NyhetHot, våldsamma situationer och stölder har tyvärr blivit vardag för butiksägare och personal. Här är sex åtgärder som Svensk Handel vill se.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.