Hoppa till innehåll

De fysiska ID-korten är snart ett minne blott. Ett digitalt ID-kort är ett säkert sätt för butiker eller varuutlämnare att identifiera sin kund, och användaren att identifiera sig själv. Ett digitalt ID-kort kan också hjälpa till att minska risken för identitetsstöld och bedrägeri.

digitalt-id-kort-16x9.png

Vi har tidigare skrivit om tjänsten hos Freja eID och nu är det även lanserat hos BankID.

Det digitala ID-kortet skapas med hjälp av en giltig ID-handling, som svenskt pass eller nationellt ID-kort. Ett digitalt ID-kort som inte längre är giltigt kan inte visas, vilket minskar riskerna att företag och butiker av misstag godtar utgångna ID-handlingar.

Det här är en bra utveckling som ökar säkerheten i butiker, och gör affärerna lite enklare för handlaren.
Bengt Nilervall
näringspolitisk expert på betalfrågor på Svensk Handel

I BankID:s lösning identifierar du dig först i BankID-appen. På så sätt verifieras din identitet varje gång.  Det digitala ID-kortet som visas är sedan bara giltigt under två minuter i telefonen.

Så här går det till:

 1. Du identifierar dig i telefonen med BankID för att öppna ditt digitala ID-kort.

 2. I appen visas sedan ID-kortet i två minuter. Sedan behöver du identifiera dig igen.
  På ID-kortet visas:

  Ansiktsbild

  Namn, personnummer och ålder

  Säkerhetsdetaljer

  Rörlig QR-kod för validering av ID-kort

 3. Butiken läser av QR-koden i ID-kortsappen.

Bildeffekter och ljud

För att säkerställa att det digitala ID-kortet är aktivt, och inte exempelvis en falsk stillbild finns det säkerhetsdetaljer i form av både ljud och visuell effekt. När man trycker på skärmen syns ett avtryck i bilden och det hörs ett ljud. Ljudet varierar lite beroende på hur länge du trycker. Det liknar alltså säkerhetsfunktionen vid Swish.

Det är viktigt att svenska handlare är förberedda på detta och har enkla rutiner för att kunna godkänna digitala ID-kort
Bengt Nilervall
näringspolitisk expert på betalfrågor på Svensk Handel

Än så länge är det inte så vanligt med användningen av digitala ID-kort, men det är inte orimligt att vi snart ser en snabb utveckling och spridning.

 

bengt-nilervall.jpg

Bengt Nilervall

Näringspolitisk expert

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.