Hoppa till innehåll

Freja eID – ett bra komplement till övriga id-handlingar

Freja eID är en statligt godkänd e-legitimation som du kan använda för att logga in på offentliga och privata tjänster, bekräfta köp och göra e-underskrifter med. Med Freja eID kan du också kommunicera med dina kunder på ett säkert sätt.

generation-z-2.jpg
Freja eID kan användas vid både digital inloggning och som fysisk legitimation.

Utvecklingen av digitala produkter och tjänster sker i allt snabbare takt. Under flera år har EU diskuterat om att ta fram en internationell elektronisk id-handling. I väntan på denna tjänst har det på nationell nivå arbetats fram andra initiativ. Ett sådant är Freja eID ‒ en svensk statligt godkänd e-legitimation som företaget Freja Group står bakom.

Freja eID kan användas i butik

Freja eID fungerar som vilken fysisk legitimation som helst, exempelvis ett körkort, och kan användas i butik. När användaren öppnar ID-skärmen i mobilen visas personnummer och foto (som kan läsas av manuellt) och det finns också en QR-kod att scanna av. Genom att be användaren klicka på ID-skärmen kan du enkelt kontrollera att det inte är en skärmdump.

Svensk Handel välkomnar initiativet och ser Freja eID som ett utmärkt komplement till fysiska id-handlingar och Mobilt BankID.
Bengt Nilervall
näringspolitisk expert, Stockholm

Freja eID kan också hjälpa fysiska butiker att skapa personliga upplevelser och kommunicera med era kunder på ett säkert sätt. Idag är många större aktörer som 1177 Vårdguiden, Skatteverket, Arbetsförmedlingen och kommuner anslutna till tjänsten.

Kort informationsblad om: Vad är Freja eID
Läs mer: Information om Freja som fysisk legitimation 

bengt-nilervall.jpg

Bengt Nilervall

Näringspolitisk expert

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.