Hoppa till innehåll

Svensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln? Här svarar Emma Wiesner från Centerpartiet på frågor kopplat till EU och handeln.

eu-emma.jpg

Hur ska företagen kunna leva upp till de högt ställda hållbarhetsmålen?

Reglerna kring hållbarhet har varit bristfälliga, vilket har lett till för lite tryck inom området. Svenska företag som vill vara ledande inom klimatomställningen är i framkant, men risken är att olika tillvägagångssätt blir för komplexa. Högre krav på hållbarhet inom produktsektorn kommer gynna svenska företag och vår konkurrenskraft, men det kräver en harmonisering och tydlighet i lagstiftningen. Att EU driver dessa frågor är positivt, men det måste göras på ett effektivt sätt för att gynna alla företag. Det är viktigt att genomföra noggranna analyser och se till att alla företag har samma förutsättningar att möta kraven på EU-nivå, säger Emma Wiesner.

Hur ska företagen ges förutsättningar för att följa den digitala omställningen?

Det handlar om att reglerna är ändamålsenliga, proportionerliga och värnar integritet och människors rättigheter.

Det är bra att vi kan harmonisera inom EU och att vi har ett gemensamt perspektiv. Gör vi mer likadant inom EU så blir det tydligare både innanför och utanför unionsgränserna, det kan medföra att en EU-standard blir en global standard. AI frågan är också en viktig digital fråga, där behöver vi reglera AI ansvarsfullt så det används på rätt sätt med transparens och öppenhet. Vi behöver bygga upp europeisk AI-kompetens med europeiska plattformar, bygga upp en miljö och infrastruktur för AI i Europa. Vi behöver reglera på ett ansvarsfullt, men inte alltför hårt.

Hur kan politiken stärka regelförenklingsarbetet på en europeisk nivå?

Det är viktigt att balansera hållbarhet och lönsamhet för att lyckas med omställningen. Nästa mandatperiod tror jag kommer att fokusera på lönsamheten, och en effektiv strategi är att förenkla regelverket för att öka konkurrenskraften. Sverige och Europa kan ha en fördel genom ett attraktivt företagsklimat baserat på forskning och utveckling, samt tillgång till resurser och arbetskraft. Men för att ta vara på dessa möjligheter behöver vi rensa upp i regelkrånglet och hitta synergier mellan olika lagar för att förenkla processerna, avslutar Emma Wiesner.

Två snabba frågor

På vilket sätt vill du driva frågor som gynnar handeln?
Jag fokuserar på klimat, energi, miljö och hållbarhet för att främja svensk konkurrenskraft och dra nytta av våra starka förutsättningar att vara ledande i denna omställning.

Vad är avgörande för svenska företags tillväxt och konkurrenskraft?
Ett klart och enkelt regelverk är avgörande. Arbetskraftinvandring för rätt kompetens är nödvändig. Frihandelsavtal och samarbeten med tekniknationer som satsar på grön teknik är viktiga. Vi bör satsa på en grön frihandel och minska handelshinder för att öka vår konkurrenskraft i stället för att förlita oss på subventioner och statsstöd.

johan-hetting.jpg

Johan Hetting

Näringspolitisk expert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
charlie-weimers.png

Inför EU-valet: Tre frågor till Charlie Weimers (SD)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
alice-teodorescu-mawe.png

Inför EU-valet: Tre frågor till Alice Teodorescu Måwe (KD)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
ordforandepriset-2024.jpg

Årets vinnare av Ordförandepriset 2024

NyhetSvensk Handel delar sedan 2014 ut pris till mycket lovande handelsstudenter. Årets vinnare är Alice Nylund och Sandra Jansson.
mans-zelmerlov.png

Säkra din plats på handelns mest festliga gala 2 oktober!

NyhetGör dig redo för en oförglömlig kväll på Berns den 2 oktober. Måns Zelmerlöw står på scen under Retail Awards och förgyller galakvällen.
eu-1715158369.png

Due Diligence och Forced Labour antagna i EU-parlamentet

NyhetDe två lagstiftningarna är nu antagna i EU-parlamentet. Svensk Handel berättar mer om vad som gäller.
eu-webbinarium-webb.jpg

Webbinarium: Hur ska företagen hantera EU:s hållbarhetslagstiftning?

NyhetSvensk Handel bjuder in till webbinarium som är inriktat på att förklara och reda ut centrala aspekter av den kommande EU-lagstiftningen.
nrs-fyra-forsta-namnen.jpg

Nordic Retail Summit samlar näringsliv och politik den 2 oktober

NyhetNäringslivets företrädare, beslutsfattare och politiker samlas för att diskutera hållbarhet, säkerhet och AI.
martina-reportage.jpg

Häng med till Svensk Handel i Bryssel

NyhetMartina Elfgren, chef för Svensk Handels Brysselkontor, ger oss en uppdatering på vad som är aktuellt i Bryssel just nu.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.