Hoppa till innehåll

På D-Congress tog Martin Elwin, AI-chef på Klarna, med oss på deras resa till en AI-driven organisation.

klarna-bild-webben.jpg
AI-genererad bild/Klarna

Idag arbetar 75 procent av medarbetarna på Klarna med AI-modeller, inom exempelvis ekonomi, IT, kundtjänst och marknadsföring, vilket innebär att arbetet kan utföras snabbare och effektivare, till högre kvalitet med kunden i fokus. Effektiviteten har ökat, och som enskilt exempel förväntas lanseringen av Klarnas AI-assistent påverka resultatet positivt med 400 miljoner kronor.

AI-modellerna är som en digital kollega som man kan ha både glädje och nytta av. I den interna chatboten kan alla anställda snabbt och lätt hitta information.
Martin Elwin
AI-chef, Klarna

Klarna AI Assistant – supporten utan köer

Förutom produktsök och tips om privatekonomi kan kunden få svar på frågor som rör betalningar och köp. Väntetiden har minskat från tre minuter till sju sekunder och svaren är mer kvalitativa, vilket i sin tur har lett till att återkommande frågor reducerats med 25 procent. Hanteringstiden per bestridande har minskat med nio dagar, samtidigt som kvalitén och precisionen av data för att snabbare fatta rätt beslut har ökat med 20 procent.

AI kommer att påverka arbetsmarknaden

Klarna har på grund av AI-modellerna reducerat behovet av medarbetare i kundtjänst med 700 personer. Martin är tydlig med att det är något vi alla behöver vara medvetna om. Utvecklingen och framfarten av AI, kommer att påverka arbetsmarknaden, hur vi arbetar och även individer.  

AI kan göra alla organisationer effektivare. Tekniken utvecklas, nya modeller kommer varje dag. Man kan inte sitta och vänta på något som ska komma imorgon. Om man inte börjar idag, då är man inte redo att börja använda morgondagens verktyg.

Några enkla tips för att komma i gång med AI i ditt företag:

  • Identifiera behoven och börja med de lågt hängande frukterna.

  • Ha inställningen att det ska vara lätt att göra rätt. Uppmuntra medarbetarna att våga testa.

  • Uppfinn inte hjulet, kika på hur andra gör och ta efter det som passar ditt företag bäst.

  • Säkerställ att ni följer lagar och regler kring säkerhet, integritet och sätt upp policies för hur AI får användas hos er.

D-Congress ägde rum den 6–7 mars på Svenska Mässan i Göteborg. Se Klarnas hela presentation här

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
tvattmaskiner.jpg

EU:s Right to repair antagen i EU-parlamentet

NyhetDen 23 april 2024 antog EU-parlamentet direktivet om Right to repair.
riksdagsseminarium-17-april.png

Sänkt moms på second hand debatterades på riksdagsseminarium

NyhetSvensk Handel ledde samtalet i ett välbesökt seminarium i Riksdagen på temat: Hur kan momslagstiftningen stärka den cirkulära ekonomin?
eu---enrico-letta.png

Ny rapport om EU:s inre marknad och dess geopolitiska roll

NyhetItaliens tidigare premiärminister har tagit fram en rapport som utforskar den inre marknadens betydelse och framtid.
statistik-fakta.jpg

Ljusare ekonomisk framtid väntas stärka hushållens köpkraft

NyhetSom medlem kan du logga in och ta del av Svensk Handels rapport Handelskonjunkturen.
svenska-sedlar-mynt.jpg

Kontanter är samhällsviktigt – men vem ska betala för dem?

NyhetFrågan om kontanter är samhällsviktig, men för handelns företag skulle en tvingande kontanthantering innebära stora kostnader.
eu-emma.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Emma Wiesner (C)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
eu-evin.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Evin Incir (S)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
eu-arba.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Arba Kokalari (M)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.