Hoppa till innehåll

Den 1 september 2022 trädde 7a § prisinformationslagen i kraft. Konsumentverket har i sitt tillsynsarbete uppmärksammat brister rörande prisinformation vid prissänkningar och genomför under oktober och november en så kallad "sweep".

konsumentkoplagen-900.jpg

En sweep innebär att flera näringsidkares prisinformation vid prissänkningar kommer att granskas för att se om bestämmelsen efterlevs. Granskningen kommer bland annat att omfatta nedanstående punkter:

  • Om företagen anger det lägsta pris som företaget tillämpat för produkten under de senaste 30 dagarna före prissänkningen det s. k. tidigare lägsta pris.

  • Placeringen av tidigare lägsta pris.

  • Vilket pris som prissänkningen grundas på.

  • Om företagen använder sig av en eller flera referenspriser.

Konsumentverket har beslutat om ett ställningstagande som bland annat berör ovanstående punkter och det finns publicerat på Konsumentverkets webbplats.

Konsumentverkets ställningstaganden har till huvudsyfte att underlätta för myndighetens tjänstemän att göra enhetliga bedömningar i samband med tillsyns- och marknadskontrollärenden. Ställningstagandena syftar även till att underlätta för näringsidkare att förutse hur Konsumentverket kommer att tillämpa regler på områden där Konsumentverket har ett tillsynsansvar.

Konsumentverket vill informera branscher och företag om den kommande granskningen samt ge näringsidkare en möjlighet att ändra sin prisinformation så att den uppfyller lagens krav innan sweepen avslutas. Konsumentverket kommer, om det anses vara befogat, att öppna tillsynsärenden mot de näringsidkare som inte följer prisinformationsbestämmelsen i 7a § prisinformationslagen.

Svensk Handel rekommenderar dig som medlemsföretag att redan nu förbereda dig och stämma av om er prisinformation följer kraven i 7a § prisinformationslagen.

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
ung-medarbetare.jpg

Hjälp oss att säkra handelns framtida kompetensbehov

NyhetDet nya Försäljnings- och Serviceprogrammet på gymnasiet lockar många. Nu behövs lokala programråd med företag från branschen.
webbinarium-kepsar.png

E-handelsåret 2023 - och framtiden

NyhetE-handel där varorna har lägre pris påverkades något mindre under det tuffa 2023 än sällanköpshandeln. Möt e-handlaren som klarade sig bra.
nrs-2024-logotyp.png

Save the date: Upplev framtidens handel på Nordic Retail Summit

NyhetI år kretsar programmet kring tre heta områden: Hållbarhetslagstiftning, säkerhet och AI.
hand-med-telefon-e-handel.png

Internationell e-handel: Expansion med utmaningar

NyhetE-handel utanför Sveriges gränser ökar och står nu för 17% av marknaden.
trendspaning-per-ljungberg-2-play-1708937132.png

Trendspaning: Vart är vi på väg?

NyhetSvensk Handels Per Ljungberg delar insikter inför årets D-Congress – på temat Innovation for Impact.
kvinna-faktura-900x280.jpg

Uppdatering angående ”Late Payment Regulation”

NyhetDiskussioner kring EU-kommissionens förslag om reglering av betalningstider pågår för fullt i Bryssel. Här är en sammanfattning av läget.
100-listan-(3).jpg

100 profiler som gör handeln mer hållbar

NyhetDe är ledare, entreprenörer, hållbarhetschefer och eldsjälar. 100 profiler som jobbar hårt för att handeln ska bli mer hållbar.
webbinarium-ehandel-summering.png

4 inspirerande tips inför e-handelsåret 2024

NyhetPaul Fischbein, Revolution Race och Monika Magnusson, Apotek Hjärtat delar sina bästa e-handelstips.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.