Hoppa till innehåll

Betalningsmarknaden i Sverige har digitaliserats i snabb takt och allt färre konsumenter betalar sina varor och tjänster med kontanter i handeln, på restaurangen, på bussen och hos tandläkaren. En pågående statlig kontantutredning kommer förhoppningsvis att avgöra framtidens kontanthantering. Men vem ska ta det finansiella ansvaret om utredningen resulterar i att alla företag måste acceptera kontanter?

svenska-sedlar-mynt.jpg

Inkludering och beredskap ligger till grund för utredningen

Det finns en uppskattning om att cirka en miljon svenskar står idag utanför den digitala betalmarknaden. Diskussionen om kontanternas betydelse för bland annat inkludering är viktig. Det finns också ett beredskapsperspektiv som är viktigt att ta hänsyn till.

Utgångspunkten för utredningen är regeringens mål att alla i samhället ska ha tillgång till grundläggande betaltjänster till rimliga priser. Konsumenter, företag och föreningar i hela landet ska ha tillgång till en effektiv och säker kontanthantering, det vill säga handla och betala räkningar oavsett geografiskt läge. Utifrån ett beredskapsperspektiv är det också viktigt att inte göra sig beroende av enskilda betalningsalternativ som till exempel kräver tillgång till elektricitet och datakommunikation, i synnerhet för så kallade livsnödvändiga varor som dagligvaror, läkemedel och drivmedel.

Svensk Handel värnar avtalsfriheten för handelns företag

Svensk Handel medverkar tillsammans med övriga parter i den statliga utredningen och har respekt för frågan ur ett samhälleligt perspektiv, men värnar samtidigt den nuvarande avtalsfriheten för handelns företag. En viktig fråga som Svensk Handel driver i sammanhanget handlar om vem som ska ta ansvar för den ökade kostnad som en tvingande kontanthantering skulle innebära för handelns företag.

För handeln är avtalsfriheten viktig och om staten ställer krav på marknadsaktörer att utföra samhällsviktiga kontanttjänster som saknar kommersiell bärkraft måste man även ställa sig frågan; vem ska upprätthålla och finansiera den framtida kontanthanteringen?
Bengt Nilervall
Svensk Handels expert på betalfrågor

Få kontanta transaktioner – stora kostnader för företagen

Sett till handelns omsättning står kontanta transaktioner för en väldigt liten del; mellan 6 och 8 procent. En tvingande kontanthantering, där alla butiker måste acceptera kontanter, skulle innebära en stor kostnadsökning för handelns företag. I Svensk Handels rapport Acceptans av kontanter som betalmedel från 2023, uppgav nära 90 procent av handlarna att de accepterade kontanter som betalmedel. Dessutom visar undersökningen att 7 av 10 handlare avser att fortsätta erbjuda kontanter som betalmedel.

Om den statliga utredningen

Den statliga kontantutredningen påbörjades den 1 februari. I referensgruppen medverkar Svensk Handel tillsammans med bland andra Betalningsrådet, Finansinspektionen, Länsstyrelserna, Post- och Telestyrelsen (PTS), Riksbanken och Tillväxtverket. Uppdraget ska redovisas den 31 december 2024.

Exempel på delar som ingår i utredningen:

  • Kartlägga i vilken utsträckning kontanter accepteras som betalning idag.

  • Kartlägga vilka tjänster och produkter och geografiska områden där kontanter spelar en särskild roll, i fredstid, vid höjd beredskap och vid krig.

  • Analysera effekterna av nuvarande lagstiftning.

  • Vid behov överväga åtgärder för att stärka möjligheten till kontantbetalning och kontanthantering avseende livsnödvändiga varor.

Länk till utredningen i sin helhet

Den 26 juni i Almedalen håller Bengt Nilervall, Svensk Handels expert på betalfrågor, ett seminarium på temat. Vill du även boka Bengt till ett eget seminarium? Läs mer här.

bengt-nilervall.png

Bengt Nilervall

Näringspolitisk expert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
ordforandepriset-2025.png

Vinnare av Ordförandepriset 2025

NyhetSvensk Handel delar sedan 2014 ut pris till mycket lovande handelsstudenter. Årets vinnare är Alice Nylund och Sandra Jansson.
mockup-rapport.jpg

Butik för alla - för en mer tillgänglig och inkluderande kundupplevelse

NyhetSvensk Handel lanserar nu en vägledning som ger konkreta råd om hur man i butik kan förbättra tillgängligheten.
arsstamma-2025-(1920-x-1080-px).png

Inspiration, framtid och nyvald ordförande på Svensk Handels årsstämma

NyhetDagen för Svensk Handels årsstämma bjöd bland annat på nyval av styrelsens ordförande och utdelning av ordförandepriset.
jarvheden-16x9.png

Thomas Järvheden uppträder på Retail Awards 2025

NyhetÅrets Retail Awards bjuder inte bara på hyllningar – utan också på skrattgaranti. Thomas Järvheden står för underhållningen under kvällen.
1-oktober-(980-x-280-px)-(1920-x-1080-px)-(3).png

Biljettsläpp! Välkommen till årets viktigaste dag för handeln – 1 oktober 2025

NyhetNu är biljetterna släppta till två av höstens stora event. 1 oktober lyfter vi hela handeln.
gemensamhetskostnader-med-playknapp2.png

Gemensamhetskostnader – ett svart hål

NyhetNär du hyr en butikslokal betalar du inte bara hyra – du betalar också gemensamhetskostnader. Här är en medlemsexklusiv informationsfilm.
1-oktober-(980-x-280-px)-(1920-x-1080-px).png

Benjamin Dousa – inledningstalare på Nordic Retail Summit 2025

NyhetÅrets huvudtalare på Nordic Retail Summit är Benjamin Dousa, Sveriges minister för internationellt utvecklingssamarbete och utrikeshandel.
stromstad-artikel.jpg

Gränshandeln är en livsnerv för Strömstad

NyhetGränshandeln är inte bara shopping – den är jobb, tillväxt och framtid för hela regionen.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.