Hoppa till innehåll

Miljözon införs i centrala Stockholm – fordonstypen avgör om leveransen kommer fram

Många kommuner tittar på lösningar att reducera utsläpp och buller från fordon. Redan 31 december 2024 inför Stockholm Stad, som första kommun, Miljözon 3 i centrala Stockholm. Detta innebär att endast en viss typ av fordon får köra i det utpekade området. Beslutet kommer att påverka varuleveranserna.

paketbud-leverans.jpg

Området som påverkas ramas in av Kungsgatan, Birger Jarlsgatan, Hamngatan och Sveavägen i centrala Stockholm. Allt som ligger innanför de fyra gatorna kommer att tillhöra miljözonen. Det gäller även Klaratunnelns in- och utfart vid Mäster Samuelsgatan.

Inom zonen får endast elfordon, bränslecellsfordon och gasfordon köra, lätta som tunga fordon med tillägget att för gasfordon gäller utsläppskrav Euro VI. När det gäller tunga fordon får även laddhybrider köra om fordonet uppfyller utsläppskraven för Euro VI.

Svensk Handel delar ambitionen med hållbara städer och förbättrad luftkvalitet men har reagerat på den snäva tidsramen och har bland annat uppvaktat Stockholm stads finansborgarråd Karin Wanngård (S) och biträdande finansborgarråd, Anders Österberg (S). Vårt huvudbudskap till Stockholm men även till övriga kommuner i Sverige är att handeln jobbar hårt med hållbarhetsfrågor generellt och med hållbara leveranser i synnerhet. I takt med tillgången på fordon och chaufförer är handeln på god väg att minska sina utsläpp rejält men i dagsläget är det tekniken och inte handeln som är utmaningen.

elisabet-elmsater-vegso.jpg

Elisabet Elmsäter Vegsö

Näringspolitisk expert

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.