Hoppa till innehåll

Överenskommelse nådd kring EU:s Ecodesign for Sustainable Products Regulation

Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR) syftar till att främja hållbara och cirkulära produkter. Förhandlare från EU-ländernas råd och Europaparlamentet har nu enats om en provisorisk överenskommelse kring ESPR.

eu-lagar.png

Lagstiftningen är ännu inte antagen och visst tekniskt arbete kvarstår, men i frågor som kretsar kring vilka prioriterade produktgrupper som först ska träffas av lagstiftningen samt förbudet om att förstöra osålda konsumentprodukter har kläder, klädtillbehör och skor pekas ut som prioriterade.

ESPR kommer att utgöra ett ramverk som ska kompletteras av så kallade delegerade akter. De delegerade akterna riktar in sig på specifika produktgrupper, exempelvis möbler, textil och elektronik. Lagstiftningen kommer att börja gälla fullt ut först när dessa delegerade akter finns på plats.  

Prioriterade produktgrupper 

Förhandlarna har nu kommit överens kring vilka produktgrupper som ska vara först ut att träffas av lagförslaget. De prioriterade produktgrupperna inkluderar järn, stål, aluminium, textilier (särskilt kläder och skor), möbler, däck, rengöringsmedel, färger, smörjmedel och kemikalier. 

Detta börjar gälla innan delegerade akter är på plats  

Regleringen av och förbud mot destruktion av osålda konsumentprodukter börjar gälla direkt när ESPR är antagen, oavsett om det finns en specifik delegerad akt på plats eller inte. Det kommer också att finnas en rapporteringsskyldighet där ekonomiska aktörer som kasserar produkter ska ange skäl och rapportera in mängder.  

Förhandlarna enades också om att införa ett direktförbud gällande förstöring av osålda kläder, klädtillbehör och skor som kommer börja tillämpas två år efter lagens ikraftträdande. För små och medelstora företag gäller övergångsperioden sex år. I framtiden kan kommissionen lägga till ytterligare kategorier till listan över osålda produkter som ska omfattas av ett destruktionsförbud.  

Mer om ESPR

Svensk Handel har sedan flera år tillbaka följt och arbetat aktivt med ESPR. Lagförslaget syftar till att främja hållbara och cirkulära produkter, och kommer att ha stor påverkan på handelsföretag. Detta då det kommer att reglera produktlagstiftning med utökat krav på hållbarhet vad gäller bland annat design, material och reservdelar. En central del i implementeringen av lagstiftningen är också det digitala produktpasset, som ska innehålla en stor del av den information till konsumenter om produkter som det ställs krav på utifrån ESPR.  

ann-christiansson.jpg

Ann Christiansson

Näringspolitisk expert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
hero-bild.jpg

Affärsmodellen växer som en raket – så lyckas du med Pre Loved

NyhetBegagnat-branschen växer så det knakar – och tillväxten spås bara öka. Men det finns fortfarande en puckel att komma över för att börja sälj
ung-medarbetare.jpg

Hjälp oss att säkra handelns framtida kompetensbehov

NyhetDet nya Försäljnings- och Serviceprogrammet på gymnasiet lockar många. Nu behövs lokala programråd med företag från branschen.
webbinarium-kepsar.png

E-handelsåret 2023 - och framtiden

NyhetE-handel där varorna har lägre pris påverkades något mindre under det tuffa 2023 än sällanköpshandeln. Möt e-handlaren som klarade sig bra.
nrs-2024-logotyp.png

Save the date: Upplev framtidens handel på Nordic Retail Summit

NyhetI år kretsar programmet kring tre heta områden: Hållbarhetslagstiftning, säkerhet och AI.
hand-med-telefon-e-handel.png

Internationell e-handel: Expansion med utmaningar

NyhetE-handel utanför Sveriges gränser ökar och står nu för 17% av marknaden.
trendspaning-per-ljungberg-2-play-1708937132.png

Trendspaning: Vart är vi på väg?

NyhetSvensk Handels Per Ljungberg delar insikter inför årets D-Congress – på temat Innovation for Impact.
kvinna-faktura-900x280.jpg

Uppdatering angående ”Late Payment Regulation”

NyhetDiskussioner kring EU-kommissionens förslag om reglering av betalningstider pågår för fullt i Bryssel. Här är en sammanfattning av läget.
100-listan-(3).jpg

100 profiler som gör handeln mer hållbar

NyhetDe är ledare, entreprenörer, hållbarhetschefer och eldsjälar. 100 profiler som jobbar hårt för att handeln ska bli mer hållbar.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.