Hoppa till innehåll

Kalmar med omnejd har de senaste åren vuxit fram som en av Sveriges hetaste regioner för e-handel, med ett flertal stora och framgångsrika företag. I förra veckan - under Black Week - gjorde Svensk Handels vd, Sofia Larsen, och innovationschef Per Ljungberg, ett nedslag och träffade framgångsrika e-handlare.

royal-design-3.png

Studiebesök hos Royal Design och Nordic Nest

Black Friday och julhandeln innebär intensiva dagar för handeln. Handelshögtiderna ger också en möjlighet för många att få ett jobb att gå till, vilket Royal Design och Nordic Nest är tydliga exempel på.
Sofia Larsen
vd Svensk Handel

Royal Design med 100 man på lagret

royal-design-1.png
Per Ljungberg, Nanna Hedlund, Sofia Larsen och Arvid Eriksson.

Royal Design i Nybro säljer inredning och designprodukter till kunder i 14 olika länder, med 60 % av omsättningen utanför Sverige. Vd Nanna Hedlund och kundserviceansvarige Arvid Eriksson bjöd in till det 20 000 kvadratmeter stora lagret, som till stor del är automatiserat.

Totalt har Royal Design cirka 130 anställda i företaget, varav ungefär 40 arbetar på lagret. Under Black Week blir dock personalstyrkan större, då cirka 100 personer hanterar lagret. Under Black Week har företaget, likt många andra e-handelsföretag, en av sina absolut mest intensiva perioder. Omsättningen i november är ungefär dubbelt så hög som under en vanlig månad. Under rundvandringen gavs också möjlighet att diskutera handelns utmaningar, lokala förutsättningar och andra aktuella frågor.

royal-design-2.png
Del av Royal Designs lager

Det är mycket givande att möta handelsföretag på det här viset, att både få insikt i verksamheten men också möjlighet att diskutera aktuella frågor. Det ger väldigt värdefull information.
Sofia Larsen
vd Svensk Handel

Black Week inte enbart positivt för Nordic Nest

Därefter bar det iväg mot Kalmar och Nordic Nest, där vd Bank Bergström tog emot. Bank Bergström berättade om företagets förhållande till Black Week, som är den enskilt största handelsveckan under hela året. Uppemot 12–15 % av årsomsättningen uppnås under Black Week. Företaget har örat mot marken i realtid och kan följa orderingången minut för minut. Förra året gjordes cirka en miljon prisjusteringar bara på Black Friday, för att allt skulle vara rätt.

Men allt är inte enbart positivt. Black Week innebär också en stor anspänning för organisationen, och Bank Bergström berättade att man egentligen helst skulle vilja sprida ut all försäljning jämnare under året, men eftersom verkligheten ser ut som den gör, så är man beroende av att satsa stort på kampanjen. 

nordic-nest-3.png
Bank Bergström visar Sofia Larsen runt på det stora lagret

Den svenska e-handeln är en fantastisk framgångssaga, och just i Kalmar har det vuxit fram ett kluster av flera mycket snabbväxande företag. Att få bli mottagen så här under Black Week gör att vi ser arbetet när hela maskineriet verkligen arbetar för fullt, vilket är mycket inspirerande.
Per Ljungberg
innovationschef, Svensk Handel

34 000 kvadratmeter lager

Nordic Nests 34 000 kvadratmeter stora lager är till hög grad automatiserat. Med många mindre produkter i lager är även en hel del manuellt arbete nödvändigt för att allt ska fungera.
Ungefär 70 % av Nordic Nests försäljning går utomlands. Nordic Nest har cirka 650 anställda, varav cirka 75 personer på kundtjänst. Under dessa hektiska novemberdagar går flera tusen paket ut varje dag, vilket ställer höga krav på såväl medarbetare som system.

nordic-nest-2.png
Del av Nordic Nests lager

Svensk Handels besök av den här typen tas alltid emot mycket varmt, och vi kommer att fortsätta att vara ute och ta pulsen på handelsklimatet för medlemmar och potentiella medlemmar. Vi passar också på att träffa andra lokala aktörer och beslutsfattare.
Sofia Larsen
vd Svensk Handel

Högaktuellt panelsamtal

Besöket inleddes med ett högaktuellt panelsamtal om Black Week, e-handeln i Sverige och Kalmar län som stark e-handelsregion och e-handelns framtid. Hela samtalet filmades och kan ses här:

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
ung-medarbetare.jpg

Hjälp oss att säkra handelns framtida kompetensbehov

NyhetDet nya Försäljnings- och Serviceprogrammet på gymnasiet lockar många. Nu behövs lokala programråd med företag från branschen.
webbinarium-kepsar.png

E-handelsåret 2023 - och framtiden

NyhetE-handel där varorna har lägre pris påverkades något mindre under det tuffa 2023 än sällanköpshandeln. Möt e-handlaren som klarade sig bra.
nrs-2024-logotyp.png

Save the date: Upplev framtidens handel på Nordic Retail Summit

NyhetI år kretsar programmet kring tre heta områden: Hållbarhetslagstiftning, säkerhet och AI.
hand-med-telefon-e-handel.png

Internationell e-handel: Expansion med utmaningar

NyhetE-handel utanför Sveriges gränser ökar och står nu för 17% av marknaden.
trendspaning-per-ljungberg-2-play-1708937132.png

Trendspaning: Vart är vi på väg?

NyhetSvensk Handels Per Ljungberg delar insikter inför årets D-Congress – på temat Innovation for Impact.
kvinna-faktura-900x280.jpg

Uppdatering angående ”Late Payment Regulation”

NyhetDiskussioner kring EU-kommissionens förslag om reglering av betalningstider pågår för fullt i Bryssel. Här är en sammanfattning av läget.
100-listan-(3).jpg

100 profiler som gör handeln mer hållbar

NyhetDe är ledare, entreprenörer, hållbarhetschefer och eldsjälar. 100 profiler som jobbar hårt för att handeln ska bli mer hållbar.
webbinarium-ehandel-summering.png

4 inspirerande tips inför e-handelsåret 2024

NyhetPaul Fischbein, Revolution Race och Monika Magnusson, Apotek Hjärtat delar sina bästa e-handelstips.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.