Hoppa till innehåll

Inför EU-valet: Tre frågor till Alice Teodorescu Måwe (KD)

Svensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln? Här svarar Alice Teodorescu Måwe från Kristdemokraterna på frågor kopplat till EU och handeln.

alice-teodorescu-mawe.png

Hur ska företagen kunna leva upp till de högt ställda hållbarhetsmålen?

Som en generell inriktning ska vi stället för att gång på gång överimplementera direktiv, lägga oss på miniminivå i vår svenska följdlagstiftning. Den gröna omställningens målsättningar råder det relativt bred enighet om, men vägen dit skiljer sig åt. För oss kristdemokrater måste den går hand i hand med innovation, tillväxt och ekonomisk trygghet för människor och företag. Vi måste i EU hela tiden sätta företags konkurrenskraft i beaktande gentemot de EU-pålagor som inte minst inom hållbarhetsområden läggs på näringslivet.

Hur ska företagen ges förutsättningar att följa den digitala omställningen?

Europa måste bli världsledande på digitaliseringsområdet. Som all ny teknik behöver exempelvis AI ramar, därför är det bra med en ny reglering som kommer på plats, men det får inte hindra utveckling och forskning av tekniken. Nästa steg är att förutsättningar ges så att fler utvecklingsprojekt och investeringar inom digitaliseringsområdet förläggs till Europa. Vi ligger globalt efter vad gäller exempelvis molntjänster och tillgången på halvledare. Slutligen måste vi också säkra den kompetens som behövs för att den digitala omställningen ska bli en europeiska framgångssaga.  

Hur kan politiken stärka regelförenklingsarbetet på en europeisk nivå?

Vi vill verkligen efterleva vår svenska ambition om en regel in – två regler ut. EU:s tendens att detaljreglera gör bördan tung för näringslivet. Vi måste börja jobba med hårda signaler gentemot rådet och kommissionen där varje nytt regeringsbeslut måste kunna visa hur regelbördan minskar: totalt i administrativ börda och kostnader för företag. Det finns dessutom en rad regelverk som ska underlätta för handeln, men där harmoniseringen ytterligare kan fördjupas. Exempelvis finns olika regler för plastanvändning och för säljperioder och marknadsföringskampanjer, i olika länder. 

Två snabba frågor

På vilket sätt vill du driva frågor som gynnar handeln?
Vårda EU:s kärnvärden – säkra frihandeln. Om EU försöker göra allt så kommer man till slut inte göra någonting bra. Om man lastar på en pinne till, och en pinne till, och en pinne till så kommer man till slut att tappa allt och den som ska bära slår bakut.

Vad ser du är viktigt för svenska företag för att de ska kunna växa och bidra till Sveriges konkurrenskraft?För det första: Stärk det europeiska energisystemet. För det andra: Säkra kompetensförsörjningen. För det tredje: Tryggheten måste öka.

johan-hetting.jpg

Johan Hetting

Näringspolitisk expert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
almedalsgarderoben-troja-o-skor.png

Göteborgs Stadsmission och Cellbes laddar för Almedalsgarderoben

NyhetTill Almedalsgarderoben välkomnas Almedalsbesökare för att låna kläder och bli stylade. En fråga om hållbarhet för de medverkande företagen.
kungsgatan-stockholm.png

Miljözon klass 3 - hur berör det din verksamhet?

NyhetSvensk Handel och Visita överklagar Stockholm stads beslut om att införa Miljözon 3. Frågan har nationell bäring.
lastpallar-lager.jpg

Svensk Handel uppmanar Konsumentverket att agera mot Temu och Shein

NyhetSvensk Handel kommer alltid att stå upp för den fria konkurrensen - men en förutsättning är att den sker på lika villkor.
almedalsgarderoben-1718110830.png

Almedalsgarderoben - cirkulärt mode

NyhetMed hållbarhet som ledstjärna har Almedalsgarderoben blivit en återkommande och efterlängtad favorit under Almedalsveckan.
nrs-nyhet-jennifer.png

Darja Isaksson gästar Nordic Retail Summit

NyhetDarja Isaksson, generaldirektör på Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet gästar Nordic Retail Summit 2 oktober.
alice-mp.png

Inför EU-valet: Tre frågor till Alice Bah Kuhnke (MP)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
retail-awards_mgm2758.jpg

Rickard Lyko: "Lär mig nya saker om mitt ledarskap varje dag"

NyhetRickard Lyko, vd på Lyko, blev förra årets vinnare i den tunga kategorin Årets ledare.
almedalen-collage-3.png

Välkommen till Handelslandet Sverige i Almedalen

NyhetFörberedelserna inför Almedalen pågår för fullt. Svensk Handel presenterar Handelslandet Sverige.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.