Hoppa till innehåll

Varnar för falska swishappar mot företag

skarmbild-information-polis-snestalld6.png

Falska swishappar (bedrägeri)

Black Friday handeln pågår och inför den kommande julhandeln vill bedrägerisektionen i region Stockholm informera om att det fortfarande finns falska swishappar i omlopp. Polisen är medveten om att de falska swishapparna har funnits ett tag, den här informationen är en påminnelse då detta bedrägerisätt förekommer i polisanmälningarna. 

Tillvägagångsätt

Gärningspersonen ska betala för en vara med Swish, men använder sig istället av en falsk app som uppvisar en falsk betalning från vad som ser ut som Swish.

När betalningen genomförs visar den falska appen samma gröna ruta som Swish gör. Den som tar emot betalningen tror att det är en riktig bild och genom att sätta sitt finger mot den gröna rutan, i den falska appen, uppstår samma "stjärnor/glitter" som hos Swish. 

Det som används är alltså en falsk app, som inte kan användas för att skicka betalningar men som efterliknar Swish och på detta sätt luras brottsoffret. Polisen uppmanar er som blivit utsatta för brott att göra en polisanmälan.

Med vänlig hälsning

Bedrägerisektionen region Stockholm

Rekommendation från Svensk Handel Säkerhetscenter

  • Vid en transaktion till en privatperson får man notis om att inbetalning skett. Vid en företagstransaktion sker inte detta utan verifiering sker först vid kontroll mot företagskortet. Det blir därför svårt för medarbetaren i kassan att verkligen veta huruvida betalningen är genomförd eller inte.

  • Swish har tagit fram en företagsapp som gör det möjligt att få verifiering även vid transaktioner till företag. En app som de flesta storbankerna idag erbjuder. Med hjälp av appen kan man se betalningar av kunder i realtid och man kan även välja vem som ska ha behörighet att se vad.

  • Rekommendationen är därför att ta kontakt med din företagsbank och se vilka lösningar de har att erbjuda. Och som alltid, var uppmärksam.

  • Anmäl via appen och tipsa era butiksgrannar om ni drabbas!

dan-eriksson.jpg

Dan Eriksson

Säkerhetssamordnare

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
kott.jpg

Mariefred - organiserade stölder av kött

SäkerhetsnyttGärningspersonerna jobbar ofta i par och går in i butikerna var för sig för att inte dra onödig uppmärksamhet till sig. Man agerar snabbt oc
jonny-snor-kott-4-beskuren.jpg

Organiserade stölder av kött i Stockholmsområdet

SäkerhetsnyttGärningspersonerna jobbar ofta i par och går in i butikerna var för sig för att inte dra onödig uppmärksamhet till sig. Man agerar snabbt oc
beskuren-500-1708523341.jpg

Göteborg - falska 500-kronorssedlar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar från företagare i Göteborg gällande falska 500-kronorssedlar.
borrmaskin-900-web-1708444321.jpg

Företagare utsatta för stölder av verktyg i nordvästra och södra Skåne

SäkerhetsnyttPolisen söker kontakt med företagare som nyligen fått verktyg stulna. Du som drabbad företagare ombedes kontakta polisen på 114 14.
sedlar-vaxling.jpg

Växlingsbedrägerier ökar i hela Sverige

SäkerhetsnyttSvensk Handel får just nu in många anmälningar om växlingsbedrägerier.
500-kronorssedlar-16x9.png

Köp av presentkort kan vara del av organiserade bedrägerier och penningtvätt

SäkerhetsnyttUpprepade köp av presentkort på höga summor kan vara en del av organiserade bedrägerier.
manadens-sakerhetsfraga.jpg

Månadens fråga - Penningtvätt

SäkerhetsnyttHej! Hur skyddar vi oss mot penningtvätt vid inköp av klockor?
flest-klagomal-900.jpg

Bluffbolagen som drabbat flest företag under januari 2024

SäkerhetsnyttDe företag som drog på sig flest klagomål under december var ConnectD, Leijon Mobil och Sierra Analytics.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.