Hoppa till innehåll

Varnar för falska swishappar mot företag

skarmbild-information-polis-snestalld6.png

Falska swishappar (bedrägeri)

Black Friday handeln pågår och inför den kommande julhandeln vill bedrägerisektionen i region Stockholm informera om att det fortfarande finns falska swishappar i omlopp. Polisen är medveten om att de falska swishapparna har funnits ett tag, den här informationen är en påminnelse då detta bedrägerisätt förekommer i polisanmälningarna. 

Tillvägagångsätt

Gärningspersonen ska betala för en vara med Swish, men använder sig istället av en falsk app som uppvisar en falsk betalning från vad som ser ut som Swish.

När betalningen genomförs visar den falska appen samma gröna ruta som Swish gör. Den som tar emot betalningen tror att det är en riktig bild och genom att sätta sitt finger mot den gröna rutan, i den falska appen, uppstår samma "stjärnor/glitter" som hos Swish. 

Det som används är alltså en falsk app, som inte kan användas för att skicka betalningar men som efterliknar Swish och på detta sätt luras brottsoffret. Polisen uppmanar er som blivit utsatta för brott att göra en polisanmälan.

Med vänlig hälsning

Bedrägerisektionen region Stockholm

Rekommendation från Svensk Handel Säkerhetscenter

  • Vid en transaktion till en privatperson får man notis om att inbetalning skett. Vid en företagstransaktion sker inte detta utan verifiering sker först vid kontroll mot företagskortet. Det blir därför svårt för medarbetaren i kassan att verkligen veta huruvida betalningen är genomförd eller inte.

  • Swish har tagit fram en företagsapp som gör det möjligt att få verifiering även vid transaktioner till företag. En app som de flesta storbankerna idag erbjuder. Med hjälp av appen kan man se betalningar av kunder i realtid och man kan även välja vem som ska ha behörighet att se vad.

  • Rekommendationen är därför att ta kontakt med din företagsbank och se vilka lösningar de har att erbjuda. Och som alltid, var uppmärksam.

  • Anmäl via appen och tipsa era butiksgrannar om ni drabbas!

dan-eriksson.jpg

Dan Eriksson

Säkerhetssamordnare

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
beskuren-500-1712646733.jpg

Stockholm - falska 500-kronorssedlar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar från företagare i Stockholmsområdet gällande falska 500-kronorssedlar.
borrmaskin-900-web-1721738757.jpg

Byggvaruhus utsatta för stölder av elverktyg i Lund

SäkerhetsnyttTjuvar tömmer förpackningar och packar ner elverktyg i ryggsäckar/väskor. Man agerar snabbt och effektivt för att undvika upptäckt.
jonny-snor-kott-4-beskuren-1712585985.jpg

Organiserade stölder av kött i Stockholmsområdet

SäkerhetsnyttGärningspersonerna jobbar ofta i par och går in i butikerna var för sig för att inte dra onödig uppmärksamhet till sig. Man agerar snabbt oc
beskuren-500-1712646733.jpg

Göteborg - falska 500-kronorssedlar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar från företagare i Göteborg gällande falska 500-kronorssedlar.
galge-900.jpg

Stölder av kläder i Katrineholm

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in många anmälningar från Katrineholm där kläder har stulits. Man agerar snabbt och effektivt för
kaffe-varning-(002).jpg

Organiserade stölder av kaffe i Malmö

SäkerhetsnyttTjuvar fyller papperskassar med kaffepaket medan andra håller utkik. Man agerar snabbt och effektivt för att undvika upptäckt.
sming-900.jpg

Organiserade stölder av smink i Katrineholm

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar om organiserade stölder av smink. Man agerar snabbt och effektivt för att undvika u
klader-003.jpg

Helsingborg - verktyg används för att plocka bort varularm

SäkerhetsnyttVi ser att gärningspersonerna plockar på sig kläder för att sedan gå till ett dolt utrymme eller provrum där de tar bort larmen med hjälp av

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.