Hoppa till innehåll

Hej! Jag arbetar inom detaljhandeln och jag undrar vad ni rekommenderar gällande bakgrundskontroller innan rekrytering av nya medarbetare. Jag har hört att det förekommer att personer som har kriminella kontakter anställs och utnyttjar företaget eller andra medarbetare och jag vill vara på den säkra sidan.  Mvh,  Lars, Tingsryd

manadens-sakerhetsfraga.jpg

Svar:

Hej Lars och tack för din fråga. 

Vi får en del frågor om det här nu och det korta svaret är att du som arbetsgivare själv bestämmer om du vill göra bakgrundskontroller i samband med anställning.  

Bakgrundskontroll som process innebär att en arbetsgivare samlar in och granskar information om en individ för att fatta beslut om anställning. Denna process kan inkludera olika aspekter beroende på syftet och vilken roll som den anställde ska ha men omfattar ofta verifiering av tidigare anställningar, kontroll av utbildningsbakgrund och kontroll av eventuella straffrättsliga register.  

Vi tror att behovet av förebyggande arbete för personalsäkerhet, tex bakgrundskontroller, kommer öka i takt med att den organiserade brottsligheten dessvärre hittar nya vägar till kriminell infiltration och utnyttjande av företag. Det är därför av högsta vikt att ha en robust säkerhetskultur med uppdaterade risk- och sårbarhetsanalyser där personalsäkerhet är en viktig faktor. Detta innebär att bakgrundskontroller och syftet med dem behöver vara anpassade efter den verksamhet som det handlar om. En fråga man kan ställa sig är ”vilka värden är viktiga att skydda för min verksamhet?” och att sedan dimensionera sina verktyg efter det. 

Förebyggande arbete är även viktigt eftersom ett reaktivt arbete – dvs när en person redan är anställd, ofta är arbetsrättsligt komplicerat och kan leda till hot och påtryckningar. 

Det är även värt att skapa rutiner för kontinuitet i sitt säkerhetsarbete och göra återkommande bedömningar och revisioner av det interna personalsäkerhetsarbetet. Detta är något som är viktigt att informera om vid anställning, då en god och robust säkerhetskultur i sig kan vara avskräckande för kriminella aktörer att söka sig till. Eftersom det krävs samtycke för att begära ut ett utdrag ur brottsregister kan det med fördel finnas med som ett villkor i rekryteringsprocessen.  

Sammanfattningsvis rekommenderar vi:

  • God säkerhetskultur med återkommande risk- och sårbarhetsanalyser som är anpassade för just er verksamhet 

  • Återkommande revisioner av personalsäkerhet 

  • God förståelse och rutiner för arbetsrättsliga processer när infiltration eller insiderverksamhet har upptäckts 

 

erik-mangen-1123.png

Erik Mangen

Säkerhetsexpert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
smink-1600x900-1712835679.jpg

Organiserade stölder av smink i Löddeköpinge

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar om organiserade stölder av smink. Man agerar snabbt och effektivt för att undvika u
beskuren-500-1712646733.jpg

Stockholm - falska 500-kronorssedlar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar från företagare i Stockholmsområdet gällande falska 500-kronorssedlar.
jonny-snor-kott-4-beskuren-1712585985.jpg

Organiserade stölder av kött i Stockholmsområdet

SäkerhetsnyttGärningspersonerna jobbar ofta i par och går in i butikerna var för sig för att inte dra onödig uppmärksamhet till sig. Man agerar snabbt oc
sneaker-900.jpg

Malmö - stölder av sneakers och träningsskor

SäkerhetsnyttJust nu ser Svensk Handel Säkerhetscenter flera anmälningar som gäller stölder av träningsskor och sneakers.
beskuren-500-1712143442.jpg

Örebro - falska 500-kronorssedlar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar från företagare i Örebro gällande falska 500-kronorssedlar.
vinkelslip-webb-1712068153.jpg

Skara - byggvaruhus utsatta för stölder av elverktyg

SäkerhetsnyttTjuvar tömmer förpackningar och packar ner elverktyg i ryggsäckar/väskor. Man agerar snabbt och effektivt för att undvika upptäckt.
beskuren-500-1711550374.jpg

Göteborg - falska 500-kronorssedlar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar från företagare i Göteborg gällande falska 500-kronorssedlar.
swish-webb.jpg

Sigtuna - se upp för fejkade Swish-betalningar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu rapporter från Sigtuna. Gärningspersoner köper varor genom att uppvisa vad som av handlaren uppfat

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.