Hoppa till innehåll

Hej, jag driver en livsmedelsbutik och har under lång tid haft stora problem med stölder, stora som små. Många gånger misstänker vi en person men vi ser inte alltid själva stölden, alltså exakt när personen lägger ner saker i sin väska eller ryggsäck. Jag undrar om vi i personalen har rätt att be kunder som vi misstänker för stöld att visa upp innehållet i sin väska? Om man inte har nåt att dölja bör väl detta inte vara ett problem? Tacksam för svar

manadens-sakerhetsfraga.jpg

Svar:

Tack för din högaktuella fråga…

Vi på Svensk Handel får ofta frågan om hur man kan och bör agera när man som handlare utsätts för stöder eller misstänker att någon stjäl, samtidigt måste man säkerställa att inga lagar bryts eller att personalen utsätts för onödiga risker. Din fråga är väldigt viktig och vi ska försöka bringa lite mer klarhet i vad man har för olika valmöjligheter på plats i butiken.

Personalen i butiken får i regel aldrig undersöka en väska eller se efter vad folk har i sina fickor eller under kläderna. Ni kan be att kunden håller upp sin väska så att ni kan se ner i den eller att kunden tar fram det ni misstänker har tagits från butiken. Om den ni misstänker vägrar detta har ni ingen rätt att leta efter gods i väskan eller på personen. Det innebär oftast att ni får släppa i väg personen, även om ni misstänker att något har stulits.

Om ni däremot är säkra på att personen stulit, exempelvis om ni har sett stölden och följt individen förbi kassalinjen, så har ni rätt att gripa. Det kallas envarsgripande och innebär att envar som ser ett brott (som har fängelse i straffskalan) har rätt att gripa (på bar gärning eller på flyende fot) och kvarhålla en person i väntan på polis.

I samband med ett sådant gripande och under tiden man väntar kan det ibland vara befogat att säkerställa att personen inte har några farliga föremål på sig. När polis och väktare gör det kallas det skyddsvisitation, men det är en svår gränsdragning juridiskt och dessutom en riskfylld process i sig. Vår rekommendation brukar i stället vara att ni placerar väskan en bit ifrån den gripne och placerar personen så att ni har god överblick, väskan bör placeras så att den gripne kan se den för att förhindra att den gripne senare kan påstå att någon okänd placerat saker i väskan eller att någon tagit föremål från väskan.

nina-jelver1.jpg

Nina Jelver

Säkerhetschef

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
kross2-webb.jpg

Göteborg - försök till inbrott i kiosker/servicebutiker

SäkerhetsnyttUnder det senaste dygnet har vi på Svensk Handel fått in anmälningar om försök till inbrott i kiosker/servicebutiker.
kottstold-jacka.jpg

Organiserade stölder av kött i Mariefred

SäkerhetsnyttMan agerar snabbt och effektivt för att undvika upptäckt. Gärningspersonerna jobbar ofta i par och går in i butikerna var för sig för att in
skarmbild-information-polis-snestalld6.png

Information från Polisens bedrägerisektion region Stockholm

SäkerhetsnyttVarnar för falska swishappar mot företag
blavk-friday-paket.JPG

Undvik att bli lurad under Black Friday

SäkerhetsnyttUnder Black Friday, när beställningarna av varor blir fler än vanligt, ökar också risken för företag att drabbas av kreditbedrägerier.
fritidsklader-900.png

Östersund - Stölder av fritidskläder

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in många anmälningar från Östersund där kläder har stulits.
google-app.jpg

Agerar som återförsäljare av Google-tjänster

SäkerhetsnyttSäkerhetscenter får just nu in anmälningar rörande företag som säljer sökoptimeringstjänster, även kallat SEO (Search Engine Optimation)
nina-webb.jpg

Säkerhetsveckan 2023 sammanfattning

SäkerhetsnyttDen 23–29 oktober arrangerade Svensk Handel Säkerhetsveckan 2023 - en vecka då vi uppmanade handelns företag att anmäla alla brott – en uppm
glaskross-16x9.png

Ny rapport visar att handeln är en av näringslivets mest brottsutsatta branscher

SäkerhetsnyttNyligen publicerade Svenskt Näringsliv nya siffror över brottslighetens kostnader, som för näringslivet totalt uppgår till närmare 100 milja

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.