Hoppa till innehåll

Hej, Jag har en butik som både säljer och köper armbandsur, online och i butik. Ibland säljer privatpersoner finare klockor till oss, till exempel Rolex. När vi köper dem redovisar vi alltid information om säljaren såsom personnummer, namn, telefonnummer samt en produktbeskrivning av klockan till polisen, enligt lagen om handel med begagnade varor. Vi betalar alltid säljaren med en banköverföring, men jag undrar om vi ändå kan utsätta oss för risken att bidra till penningtvätt vid dessa affärer. Tacksam för svar, Ulf

manadens-sakerhetsfraga.jpg

Hej Ulf,

Din fråga är viktig och relevant, då vi ser att handel med begagnade dyra varor har ökat på senare tid, och gängkriminella använder denna handel till att ”tvätta” sina pengar.

Först och främst – eftersom du köper varan genom en banköverföring hamnar du utanför den tillsyn enligt lagen om penningtvätt som Länsstyrelserna utför. Det är bra att köpen sker genom banköverföring, för att slippa råka göra fel därvidlag.

Emellertid, finns minsta misstanke om att klockan inte tillhör säljaren, det vill säga om säljaren inte kan intyga att den är rättmätig ägare med till exempel intyg eller kvitto, då gör du som handlare fel om du tar emot en sådan klocka. Polisen bör vid sådan misstanke informeras omgående, och du bör som handlare undvika sådana affärer, då du annars riskerar att göra dig skyldig till brottet häleri.

Viktigt är också att vara uppmärksam på att penningtvätt kan bestå av en lång rad av händelser. Man kan vilja dölja pengars ursprung av olika anledningar och gör det i olika etapper, till exempel genom att omvandla kontanter till värdesaker, därefter sälja dessa och få kvitto på försäljningen – pengar som sedan kan ”tvättas” och komma in i det legala ekonomiska systemet. Medverkan i vilken som av dessa etapper är olagligt och straffbart. Om du som handlare misstänker att affären är en del av ett sådant upplägg, oavsett om det i någon del av kedjan ser ut att ha skett korrekta affärer, är du skyldig att anmäla detta till polisen eller finanspolisen. Det är också till dem du ska vända dig om du är osäker och behöver ytterligare rådgivning.

erik-mangen-1123.png

Erik Mangen

Säkerhetsexpert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
smink-1600x900-1712835679.jpg

Organiserade stölder av smink i Löddeköpinge

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar om organiserade stölder av smink. Man agerar snabbt och effektivt för att undvika u
beskuren-500-1712646733.jpg

Stockholm - falska 500-kronorssedlar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar från företagare i Stockholmsområdet gällande falska 500-kronorssedlar.
jonny-snor-kott-4-beskuren-1712585985.jpg

Organiserade stölder av kött i Stockholmsområdet

SäkerhetsnyttGärningspersonerna jobbar ofta i par och går in i butikerna var för sig för att inte dra onödig uppmärksamhet till sig. Man agerar snabbt oc
sneaker-900.jpg

Malmö - stölder av sneakers och träningsskor

SäkerhetsnyttJust nu ser Svensk Handel Säkerhetscenter flera anmälningar som gäller stölder av träningsskor och sneakers.
beskuren-500-1712143442.jpg

Örebro - falska 500-kronorssedlar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar från företagare i Örebro gällande falska 500-kronorssedlar.
vinkelslip-webb-1712068153.jpg

Skara - byggvaruhus utsatta för stölder av elverktyg

SäkerhetsnyttTjuvar tömmer förpackningar och packar ner elverktyg i ryggsäckar/väskor. Man agerar snabbt och effektivt för att undvika upptäckt.
beskuren-500-1711550374.jpg

Göteborg - falska 500-kronorssedlar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar från företagare i Göteborg gällande falska 500-kronorssedlar.
swish-webb.jpg

Sigtuna - se upp för fejkade Swish-betalningar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu rapporter från Sigtuna. Gärningspersoner köper varor genom att uppvisa vad som av handlaren uppfat

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.