Hoppa till innehåll

Hej. Jag har en matvarubutik som ligger i närheten av en stor skola. På luncherna och efter skoltid är det ungdomsgäng både i och utanför min butik. Vissa stjäl energidryck och godis och skapar otrygghet för andra kunder men även för mina anställda. Vad kan jag som handlare göra åt saken och finns det hjälp att få från kommunen eller polisen? Med vänliga hälsningar, Gunnar

manadens-sakerhetsfraga.jpg

Hej Gunnar och tack för din fråga.

Vi på Svensk Handel får frågor om detta med jämna mellanrum från handlare och vet att det på vissa håll är ett stort problem med ungdomar som skapar otrygghet och begår brott i eller i närheten av butiker.

Till att börja med avgör du själv om du bedömer att en dialog med ungdomarna är aktuell. Då kan du berätta vilken effekt deras beteende har på din butik och andra kunder. Samtal och dialog är alltid en bra start.

Vi rekommenderar såklart att anmäla alla brott som begås så att du som brottsutsatt får stöd, men även eftersom polisen och kommunen är beroende av det för att skapa lägesbild av brottsligheten i kommunen. Sedan kan du ta kontakt med den personen på kommunen som arbetar med brottsförebyggande frågor. Du som handlare har ofta en god bild av varför saker sker och även bra tankar kring hur man kan lösa problemen och tillsammans med polisen och kommunen är du viktig i det arbetet. Sedan juli 2023 omfattas kommuner av en ny lag som beskriver hur kommuner ska arbeta brottsförebyggande. Handeln och näringslivet är mycket viktiga aktörer i det arbetet och ska inkluderas av kommun och polis.

Du nämnde att du har din butik nära en skola. Våra erfarenheter säger oss att det inte sällan är ungdomar från just närliggande skolor som uppehåller sig i butiker eller köpcentrum, alternativt de som har ärenden eller pendlar till och från platsen. Då kan ett möte med skolans personal vara effektivt. Lärare och resurspersonal i skolan kan lyfta och medvetandegöra elever, övrig personal och även föräldrar om problemet och de konsekvenser det har. Inte sällan har många ungdomar själva inte reflekterat över direkta och indirekta konsekvenser över sitt agerande och behöver påminnas om detta.

Sedan kan andra delar av kommunen engagera sig om de har kännedom om problemen. Många kommuner har en mobil fältverksamhet och dessa kan prioritera om sin verksamhet för att vara på platser där brott begås eller otrygghet upplevs. Även fritidgårdsverksamhet har på vissa håll möjlighet att skapa alternativa aktiviteter för ungdomar som hänger på olämpliga platser.

Sist men inte minst är det en polisiär uppgift att beivra och lösa brott. Vi trycker återigen på att påkalla polisens uppmärksamhet genom polisanmälningar, tips och dialog med kommun- och områdespoliser. Polisen ska prioritera att brott inte begås och otrygghet skapas genom lokal närvaro och synlighet, men behöver information om vart detta äger rum.

Sammanfattningsvis bör du anmäla alla brott, gärna via Svensk Handels app Säkerhetscenter där du även kan samverkan med andra handlare. Sedan kan du ta kontakt med kommunen som sedan tillsammans med andra delar av kommunen och polisen kan hitta bästa lösning på problemet.

erik-mangen-1123.png

Erik Mangen

Säkerhetsexpert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
smink-1600x900-1712835679.jpg

Organiserade stölder av smink i Löddeköpinge

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar om organiserade stölder av smink. Man agerar snabbt och effektivt för att undvika u
beskuren-500-1712646733.jpg

Stockholm - falska 500-kronorssedlar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar från företagare i Stockholmsområdet gällande falska 500-kronorssedlar.
jonny-snor-kott-4-beskuren-1712585985.jpg

Organiserade stölder av kött i Stockholmsområdet

SäkerhetsnyttGärningspersonerna jobbar ofta i par och går in i butikerna var för sig för att inte dra onödig uppmärksamhet till sig. Man agerar snabbt oc
sneaker-900.jpg

Malmö - stölder av sneakers och träningsskor

SäkerhetsnyttJust nu ser Svensk Handel Säkerhetscenter flera anmälningar som gäller stölder av träningsskor och sneakers.
beskuren-500-1712143442.jpg

Örebro - falska 500-kronorssedlar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar från företagare i Örebro gällande falska 500-kronorssedlar.
vinkelslip-webb-1712068153.jpg

Skara - byggvaruhus utsatta för stölder av elverktyg

SäkerhetsnyttTjuvar tömmer förpackningar och packar ner elverktyg i ryggsäckar/väskor. Man agerar snabbt och effektivt för att undvika upptäckt.
beskuren-500-1711550374.jpg

Göteborg - falska 500-kronorssedlar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar från företagare i Göteborg gällande falska 500-kronorssedlar.
swish-webb.jpg

Sigtuna - se upp för fejkade Swish-betalningar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu rapporter från Sigtuna. Gärningspersoner köper varor genom att uppvisa vad som av handlaren uppfat

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.