Hoppa till innehåll

Hej, Jag såg att ni hade en säkerhetsvecka där ni ville att alla ska anmäla alla brott. Jag har anmält flera brott i min butik, men i stort sett alla läggs ned av polisen och ibland kommer de inte ens när jag ringer. Varför ska jag ringa polisen när vi ibland får vänta i timmar och de flesta utredningarna läggs ned?

manadens-sakerhetsfraga.jpg

Svar:

Hej!

Det är en väldigt bra fråga du ställer och vi har stor förståelse för den frustration du känner. Det är många inom handeln som upplever samma sak.

Till att börja med är det viktigt att veta att en polisanmälan är ett sätt för polisen att veta att brott begås överhuvudtaget. Detta innebär att om man väljer att inte anmäla brott innebär det att ingen i rättsväsendet får veta att brottet skett.

Ett stort antal polisanmälningar från en butik eller en plats innebär att polisen kan prioritera sina yttre resurser, i form av uniformerade poliser, och sina inre utredningsresurser.

Det är flera led i rättskedjan där en anmälan färdas och många kontrollpunkter där polis och åklagare både kan men även ska avsluta utredningen enligt lagen. Det kan bero på flera saker, men en av dessa saker är den så kallade mängdrabatten där mindre allvarliga brott konsumeras av grövre brott som en och samma gärningsperson begått. Det innebär att en gärningsperson exempelvis inte döms för en stöld i butik om den samtidigt döms för grov misshandel eller narkotikabrott.

Det är få polisanmälningar som leder till åtal och fällande dom där en gärningsperson får ett straff och du som målsägare får en mer tydlig upprättelse.

Svensk Handel har en kostnadsfri app som heter Säkerhetscenter där du kan göra en polisanmälan på en minut! I appen kan du dessutom samverka i grupper med kommun, polis och andra butiker i din närhet, samt ta del av varningar, tips och checklistor för att bygga en trygg och säker arbetsplats. Vi ser att appen är en konkret lösning för de långa väntetiderna på 11414 och ett effektivt sätt bidra med information som kan spridas till många andra.

Appen Säkerhetscenter är oerhört viktig för vårt brottsförebyggande arbete. Anmälningar leder till att vi kan se mönster och gå ut med varningar om pågående brottslighet lokalt, vilket har lett till att ett stort antal brott har förhindrats. Anmälningarna är dessutom väldigt viktiga för vårt påverkansarbete. Att lägga ner en minut på att göra en anmälan via appen kan leda till så väldigt mycket mer.

En av de frågor Svensk Handel arbetar aktivt med i påverkans- och opinionsarbetet gentemot beslutsfattare inom politik och andra myndigheter är att ta bort mängdrabatten. Vi anser också att polisen behöver bli fler och effektivare och inte minst ha en mycket tydligare lokal förankring. Du kan läsa mer om de frågor vi driver här.

Polisens tydliga uppmaning är att handlare måste fortsätta att anmäla alla brott de utsätts för, vilket också är något vi uppmanar till, men det är fortfarande allt för många brott som bara passerar utan åtgärd. Det får aldrig bli accepterat med brott mot handeln.

Tack till er som polisanmäler brott som drabbar handeln, tillsammans kan vi göra skillnad!

erik-mangen-1123.png

Erik Mangen

Säkerhetsexpert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
olivolja-i-kok-900x600x2-1714470955.jpg

Organiserade stölder av olivolja i Malmö

SäkerhetsnyttGärningspersonerna jobbar ofta i par och går in i butikerna var för sig för att inte dra onödig uppmärksamhet till sig. Man agerar snabbt oc
giftcard-900.jpg

Bedragare lurar äldre att köpa presentkort i livsmedelsbutiker

SäkerhetsnyttUpprepade köp av presentkort på höga summor där betalning sker kontant kan vara en del av organiserade bedrägerier och penningtvätt. Många ä
brutet-larm-800.450-webb-1714128865.jpg

Stockholm - verktyg används för att plocka bort varularm

SäkerhetsnyttVi ser att gärningspersonerna plockar på sig kläder för att sedan gå till ett dolt utrymme eller provrum där de tar bort larmen med hjälp av
swish-webb-1713452625.jpg

Sala - se upp för fejkade Swish-betalningar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu rapporter från Sala. Gärningspersoner köper varor genom att uppvisa vad som av handlaren uppfattas
borrmaskin-900-web-1713270589.jpg

Umeå - byggvaruhus utsatta för stölder av elverktyg

SäkerhetsnyttTjuvar tömmer förpackningar och packar ner elverktyg i ryggsäckar/väskor. Man agerar snabbt och effektivt för att undvika upptäckt.
manadens-sakerhetsfraga.jpg

Månadens fråga - Varningslistan, hur fungerar den?

SäkerhetsnyttHej! Hur skyddar vi oss mot penningtvätt vid inköp av klockor?
beskuren-500-1712646733.jpg

Så ser du om sedeln är falsk!

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in många anmälningar om falska sedlar från flera delar av landet.
flest-klagomal-900.jpg

Bluffbolagen som drabbat flest företag under mars 2024

SäkerhetsnyttDe företag som drog på sig flest klagomål under december var ConnectD, Leijon Mobil och Sierra Analytics.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.