Hoppa till innehåll

Hej. Jag heter Birgit och arbetar på ekonomienheten i en kommun i södra Sverige. Jag undrar hur Varningslistan fungerar och om den kan hjälpa kommuner från att råka ut för bluffakturor eller bedrägerier?

manadens-sakerhetsfraga.jpg

Hej Birgit och tack för din fråga!

Varningslistan fungerar bättre ju fler anmälningar om misstänkt bedrägliga upplägg eller bluffakturor som kommer in, eftersom vi på Svensk Handel då kan varna fler och bidra till att färre utsätts. Därför uppmanar vi på Svensk Handel att alla som misstänker att de utsätts för detta ska anmäla det till oss. Detta inkluderar givetvis även kommuner.

För att bli publicerad på Svensk Handels Varningslista måste ett företag vara involverat i oegentligheter eller bedrägerier som påverkar andra företag, eller kommuner, negativt. Exempel på detta kan vara missledande marknadsföring, bristande leverans av varor eller tjänster, eller andra former av bedrägeri eller oetiskt beteende. Det behöver även ha inkommit ett större antal anmälningar mot företaget för att Svensk Handel ska publicera ett företag. Länk till kriterierna för publicering finns här

Om man arbetar på ett företag, organisation, eller myndighet och misstänker att man har mottagit bluffakturor eller blivit utsatt för bedrägliga affärsupplägg eller erbjudande bör man innan man betalar eventuella fakturor ta kontakt med Varningslistan via varningslistan@svenskhandel.se och berätta vad som inträffat. Det är även en god idé att kontrollera om företag man misstänker redan finns på Varningslistan.

För kommuner finns även en möjlighet att ha Varningslistans funktion som en API-lösning som varnar för bedrägliga företag redan i kommunens faktureringssystem. Kontakta  varningslistan@svenskhandel.se för mer info om en sådan lösning.

Viktigt att komma ihåg är att det finns många fler bedrägliga företag än de som publiceras på Varningslistan, men målet är att så många som möjligt ska bli kända och kunna publiceras, vilket förhoppningsvis leder till att färre drabbas av bluffakturor och bedrägerier.

Vänligen,

Erik Mangen

erik-mangen-1123.png

Erik Mangen

Säkerhetsexpert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
beskuren-500-1716211148.jpg

Så ser du om sedeln är falsk!

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in många anmälningar om falska sedlar från flera delar av landet.
google-opti-900.jpg

Agerar som återförsäljare av Google-tjänster

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar rörande företag som säljer sökoptimeringstjänster, även kallat SEO (Search Engine O
varningslistan-1715092539.png

Tre nya företag åkte upp på Varningslistan under april

SäkerhetsnyttUnder januari publicerades tre nya företag på Varningslistan. TPS, Edenkraft och Office Plus. Nedan följer mer information om företagen.
flest-klagomal-900.jpg

Bluffbolagen som drabbat flest företag under april 2024

SäkerhetsnyttDe företag som drog på sig flest klagomål under december var ConnectD, EDENKRAFT och Web hosting solutions 24
seminarium-erik-mangen.png

Handelns betydelse i utsatta områden

SäkerhetsnyttNyligen deltog Svensk Handels säkerhetsexpert Erik Mangen i ett seminarium om handel i utsatta områden. Seminariet spelades in och kan nu s
manadens-sakerhetsfraga.jpg

Månadens fråga - Kan vi ansöka om tillträdesförbud till en hel butikskedja?

SäkerhetsnyttGår det att ansöka om tillträdesförbud där förbudet gäller hela kedjor i stället för enstaka butiker?
beskuren-500-1715672558.jpg

Malmö - falska 500-kronorssedlar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar från företagare i Malmö gällande falska 500-kronorssedlar.
100-kronor-webb-2.jpg

Falska 100-kronorssedlar i Bromölla

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar från företagare i Bromölla gällande falska 100-kronorssedlar.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.