Hoppa till innehåll

Svensk Handel får just nu in många anmälningar om växlingsbedrägerier.

sedlar-vaxling.jpg

Gärningspersonerna besöker flera butiker som ligger i närheten av varandra i tät följd. De arbetar ofta i par och upplevs som påträngande. De distraherar kassapersonalen och höjer rösten för att få sin vilja igenom.

Det rör sig i huvudsak om två olika tillvägagångssätt. Antingen är det en ren växling där kunden vill växla en femhundrakronors sedel till mindre valörer. Alternativt köps först en billig vara kontant med en hög valör, som i anslutning till köpet sedan önskas returneras.

I samband med återköpet/växlingen uppstår en diskussion om pengarna som gärningspersonerna lämnat ifrån sig och det hela resulterar i att bedragarna lyckas lura av personalen de ursprungliga sedlarna och lika mycket till. Detta rör sig om mycket övertygande och sällsynt fingerfärdiga bedragare.

Rekommendationer

  • Var restriktiv med att erbjuda växling av pengar och informera er personal om tillvägagångsätten. Det gäller såväl vid rena växlingsförsök som vid köp enligt exemplet ovan.

  • Var noggrann när ni lämnar ifrån er växel och håll koll på hur mycket pengar ni har fått och lämnat ut.

  • Blanda inte ihop växeln med andra pengar innan affären är klar.

  • Polisanmäl! I Svensk Handels app Säkerhetscenter kan du anmäla på minuten.

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
smink-1600x900-1712835679.jpg

Organiserade stölder av smink i Löddeköpinge

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar om organiserade stölder av smink. Man agerar snabbt och effektivt för att undvika u
beskuren-500-1712646733.jpg

Stockholm - falska 500-kronorssedlar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar från företagare i Stockholmsområdet gällande falska 500-kronorssedlar.
jonny-snor-kott-4-beskuren-1712585985.jpg

Organiserade stölder av kött i Stockholmsområdet

SäkerhetsnyttGärningspersonerna jobbar ofta i par och går in i butikerna var för sig för att inte dra onödig uppmärksamhet till sig. Man agerar snabbt oc
sneaker-900.jpg

Malmö - stölder av sneakers och träningsskor

SäkerhetsnyttJust nu ser Svensk Handel Säkerhetscenter flera anmälningar som gäller stölder av träningsskor och sneakers.
beskuren-500-1712143442.jpg

Örebro - falska 500-kronorssedlar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar från företagare i Örebro gällande falska 500-kronorssedlar.
vinkelslip-webb-1712068153.jpg

Skara - byggvaruhus utsatta för stölder av elverktyg

SäkerhetsnyttTjuvar tömmer förpackningar och packar ner elverktyg i ryggsäckar/väskor. Man agerar snabbt och effektivt för att undvika upptäckt.
beskuren-500-1711550374.jpg

Göteborg - falska 500-kronorssedlar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu in anmälningar från företagare i Göteborg gällande falska 500-kronorssedlar.
swish-webb.jpg

Sigtuna - se upp för fejkade Swish-betalningar

SäkerhetsnyttSvensk Handel Säkerhetscenter får just nu rapporter från Sigtuna. Gärningspersoner köper varor genom att uppvisa vad som av handlaren uppfat

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.