Hoppa till innehåll

Lägre inflation och förmodade räntesänkningar inom kort gör att framtidsförväntningarna ökar bland svenska handlare. Trots detta är optimismen fortsatt låg ur ett historiskt perspektiv. Det visar Svensk Handels Handelsbarometer för mars månad.

rapportframsida-hb-mars-24.png

Optimismen inom handeln går i rätt riktning, men fortsatt så befinner sig butikshandeln, e-handeln och partihandeln under det neutrala värdet 100, vilket innebär att svenska handlare fortsatt är övervägande pessimistiska över kommande tre månader utifrån antalet anställda, lönsamhet och försäljning. Men månadens siffror innebär att optimismen inom handeln ökar för tredje månaden i rad.

Efter tuffa år anar handeln, likt många andra branscher, att bättre tider är att vänta. Vi hoppas nu att denna positiva trend håller i sig. Handeln behöver andrum och gröna siffror efter de senaste årens utmaningar. Vi kan konstatera att trenden går i rätt riktning.
Sofia Larsen
vd på Svensk Handel

Sällanköpshandelns förväntningar stiger inför våren

Vårens ankomst gör att sällanköpshandeln förbereder sig inför att konsumenter ska inhandla kläder och produkter anpassade för varmare väder. Denna optimism är drivande till att butikshandeln denna månad ökar med 2,8 enheter vilket innebär ett indikatorvärde på 85,0. Delbranschen befinner sig nu på en nivå som inte skådats under de senaste drygt 1,5 åren.

Säsongsvariationer gynnar stora delar av handeln, det vet vi sedan tidigare. Nu går vi mot varmare tider vilket medför att många branscher förväntar sig ökad försäljning. Det är dock viktigt att de positiva signalerna om att vi är på väg åt rätt håll fortsätter. Det ska bli mycket intressant att se vilken väg Riksbanken väljer med räntebeskedet senare i veckan.
Sofia Larsen
vd på Svensk Handel

Stark inledning på året för e-handeln

Den positiva trenden inom e-handeln håller i sig och delbranschen står för en rejäl ökning med 5,8 enheter i mars månads Handelsbarometer. Detta medför att indikatorvärdet står på 95,4, alltså inte särskilt långt borta från det neutrala värdet 100, vilket skulle innebära en de facto positiv syn på kommande tre månader.

E-handelns framtidsförväntningar befinner sig nu på nivåer som inte noterats sedan juni 2022. Optimismen inom delbranschen har ökat kraftigt från låga nivåer under 2024. Det är uppenbart att många e-handlare har förhoppningar om en affärsmässigt starkare vår än under fjolåret.
Sofia Larsen
vd på Svensk Handel

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.