Hoppa till innehåll

Ramadan är den heligaste tiden på året för muslimer runt om i världen. I Sverige uppmärksammar cirka var tionde intervjuperson Ramadan och Eid al-fitr.

ramadan.png
Dadlar. Foto: Rauf Alvi / Unsplash

I år infaller den första fastedagen den 11:e Mars och sista fastedagen den 9:e April och därmed infaller Eid al-Fitr (Fitrana) den 10:e April.

Från soluppgång till solnedgång fastar troende muslimer. På kvällen samlas familjer och vänner för att äta måltiden iftar tillsammans.

I en konsumentundersökning Svensk Handel genomförde i februari 2024 med 1 000 svenskar svarade 8 procent att de kommer att delta i Ramadan och ytterligare 2 procent svarade att de kanske kommer att delta.

9 procent svarade att de planerar att fira Eid al-fitr och ytterligare 2 procent svarade att de kanske kommer att fira. 8 till 9 procent uppgav att de kommer att ge bort presenter i samband med Eid al-fitr.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.