Varor försvinner i stora volymer på Coop

Helt plötsligt är köttdisken länsad på oxfilé, entrecôte och ryggbiff. Någon bär en stor väska över axeln, scannar en isglass i självutcheckningen, får ett kvitto, och glider ut genom grindarna.
Magnus Wikström är Säkerhetschef på Coop Mitt AB i Gävle och berättar att de, liksom många andra butiksägare, har sett en ökning av organiserade stölder.
- De organiserade stölderna har alltid funnits men förut var det nästan uteslutande kött som stals. I takt med att vissa varugrupper har blivit dyrare ökar stölderna. Som olivolja, det var aldrig ett problem tidigare, men nu märker vi att det börjar stjälas stora volymer av just olivolja. Vi hade en peak i vintras då mejerivaror gått upp i pris. Då märkte vi direkt att ost och smör försvann. Det var både ”normala” kunder som kanske råkade glömma att scanna en ost i utcheckningen. Men när det börjar försvinna lådvis förstår man att det är yrkeskriminella som ligger bakom, säger Magnus Wikström och berättar att även kaffe och tandkräm är typiska varor som stjäls.
Momentet kan gå till som ovan, att någon fyllt en väska och betalar för en billig vara för att få ett utcheckningskvitto eller att de helt enkelt smiter ut genom en bemannad kassa om de är snabba. Ibland påverkas personalen direkt.
- I förra veckan i en av våra butiker i Borlänge, där stormade en ung kille ut genom grindarna efter att ha hotat personalen som ifrågasatte varför han bar på en stor väska.
Magnus Wikström tänker framför allt på medarbetarna när de möter tjuvarna. Han utbildar medarbetarna i vad de får göra, vad de ska göra och viktigast, vad de inte ska göra i en stöldsituation, för att inte utsätta sig själva för risk.
- Men sen är ju alla människor och reagerar olika i olika situationer. Jag har själv varit butikschef och sagt åt medarbetare att inte gå in i en situation med någon som är hotfull, bara för att själv göra det veckan efter… Det viktiga är att ingen medarbetare råkar illa ut på något sätt.
Just med tanke på medarbetarna tycker säkerhetschefen att Polisen ofta brottsrubricerar stölderna fel. Har det varit hot om våld inblandat får det vanligen rubriceringen stöld eller ringa stöld, medan Magnus Wikström menar att det borde klassas som rån.
- Det är också tråkigt att se hur mängdbrotten läggs ned, det spelar ingen roll om de så blir gripna på bar gärning. Har de annat på sig går åklagaren på det som ger längre straff, och då får de brotten i vår butik på rabatt. Det blir ingen konsekvens av brottet och då fortsätter de, säger han och tillägger att hans område är stort, från Idre och Hassela i norr till Askersund i söder, och att de skiljer sig från ort till ort hur mycket resurser polisen har att lägga på butiksstölder.
Han berättar att de gör vad de kan i butiken, med kamerabevakning, grindar, och väktare, både synliga och civila. Men Magnus Wikström säger att ett sätt att minska de organiserade stölderna är en insats mot häleriet – att få bort efterfrågan. Han spekulerar att vissa varor – som kött, olivolja, smör – går vidare till restauranger och exempelvis kaffe och tandkräm till andra butiker.
- Det här slår ju också hårt mot konkurrensen när en restaurang köper lagligt kött och den mitt emot köper stulet, mycket billigare. Det kan ju också påverka restauranggästen, om kylkedjan för kött bryts. Vi hade en person som stal kött en dag och när han åkte fast dagen därpå, låg köttet han stulit dagen innan kvar i väskan. Det vet ju inte en köpare om, eller slutkonsumenten, avslutar Magnus Wikström.