Hoppa till innehåll

Brottsförebyggande arbete

Handelns roll i det brottsförebyggande arbetet har länge varit underskattad och på många håll en outnyttjad resurs. Samtidigt visar flera rapporter, bland annat Svenskt Näringslivs "Brottslighetens kostnader" från 2023 att handeln tillsammans med fastighetsbranschen är den mest brottsutsatta av alla i näringslivet.

Sedan lagen Kommuner mot brott trädde i kraft i juli 2023 ser Svensk Handel en ökning i lokala initiativ där näringslivet generellt och handeln specifikt inkluderas i allt större omfattning i kommuners brottsförebyggande arbete. 

gatubild-stockholm-ii.jpg

Handeln allt viktigare

Svensk Handel arbetar i nära samverkan med många kommuner och lokalpolisområden för att stärka handelns roll i det lokala brottsförebyggande arbetet. Vi besitter djup kompetens om handelns förutsättningar, behov och kapacitet för att öka den faktiska säkerheten och den upplevda tryggheten.

Detta sker genom att handelns aktörer bidrar till bättre lägesbild genom inrapportering och polisanmälningar och mer träffsäker orsaksanalys av orsaker till brott eller otrygghet. Ofta har handelns aktörer mycket god person- och lokalkännedom vilket innebär att de ofta har god förmåga till att hitta lösningar på problem. 

sergels-torg.jpg

Kontaktpersoner

nina-jelver-2024.jpg

Nina Jelver

Säkerhetschef

erik-mangen-2024.jpg

Erik Mangen

Säkerhetsexpert

jonny-forsberg.jpg

Jonny Forsberg

Säkerhetsexpert

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.