Explosionen vid butiken i Tjärna Ängar är ytterligare ett dystert kapitel i boken om den brottsutsatthet handeln och människor runt den dagligen möter.

enhorning-navjord-16x9.png
Henrik Navjord, Svenskt Näringsliv och Marie Enhörning, Svensk Handel. Bild: Mikael Hellsten och Svensk Handel

Debattartikel Borlänge Tidning 3/3 2023.

Handeln i Borlänge har under många år kunnat tas för given. Den har varit ett självklart inslag i stadsbilden. Ett viktigt bidrag till att skapa attraktiva och trygga stadskärnor. I Borlänge finns drygt 150 olika butiker för invånarna att tadel av, och tillsammans skapar de ungefär 3 600 arbetstillfällen, vilket gör handeln till en av de största arbetsgivarna i staden och som alltså i allra högsta grad är med och bidrar till den gemensamma välfärden.

För att skapa ett tryggare Borlänge behöver näringslivet inkluderas än mer i de brottsförebyggande samtalen och även i samverkan med skolan. Handeln samt näringslivet i stort bidrar i hög grad till den tryggheten i en stad genom generösa öppettider, upplysta skyltfönster och förmågan att attrahera människor till en plats. Samtidigt gäller det omvända. Där människor inte känner sig trygga kommer de inte heller välja att vistas och handla.

Tyvärr befinner vi oss nu i ett läge där en del av den handel vi tagit för given riskerar att gå förlorad. Allt fler handlare uppger att den situation de nu befinner sig i, med upprepad brottslighet, är ohållbar. Många har starka funderingar på att lägga ned sin verksamhet. Man kan verkligen förstå varför. Handlare anser att otryggheten har ökat och att mängdbrotten inte tas på allvar. Man anmäler brott till polisen som allt för ofta inte leder någonstans. Hopplösheten är stor.

Det finns alltjämt verktyg som kan användas för att skapa en tryggare handel och ett tryggare Borlänge. Givetvis börjar det med att det måste finnas en högre polisiär närvaro i områden där handeln är hotad, men det finns också lagstiftning om tillträdesförbud som vi vet fungerar väl när den tillämpas. Den skapar trygghet i handelsmiljöer för handlare och den anställda personalen.

Problemet idag är att den tillämpas allt för sällan, och att avslag ofta sker på allt för oklara grunder.

Vårt budskap är tydligt: Låt handeln vara en del av de trygghetsskapande diskussionerna och vägen till att skapa ett tryggare Borlänge sker genom att använda tillträdesförbudet ytterligare.
Marie Enhörning och Henrik Navjord
Svensk Handel och Svenskt Näringsliv

Vi ser fram emot att kommunen vill träffa oss i dessa frågor nästa vecka i Borlänge och diskutera framåtriktade lösningar och förslag. Vi kommer även besöka ett antal handelsplatser i Borlänge.

Marie Enhörning, näringspolitisk expert, Svensk Handel
Henrik Navjord, regionchef Dalarna, Svenskt Näringsliv

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

mikkonen-replikbild16x9.png

Nej, handeln skor sig inte på höga priser

DebattartikelAtt alla pilar pekar åt fel håll för handelns företag är inget som stoppar Daniel Lind att vrida på sanningen till den grad att han ger sken
enhorning-navjord-16x9.png

Återkommande brottslighet hotar handeln i Borlänge

DebattartikelExplosionen vid butiken i Tjärna Ängar är ytterligare ett dystert kapitel i boken om den brottsutsatthet handeln och människor runt den dagl
arbetsgivarorganisationer.jpeg

Höjda arbetsgivaravgifter drabbar kommuner och regioner

Debattartikel"Kommuner och regioner får ökade anställningskostnader på 1 miljard kronor på grund av att den lägre arbetsgivaravgiften för unga inte behål
goteborg-stad-900.jpg

Hur många butiker kommer behöva stänga igen i Göteborg?

DebattartikelDe hyreshöjningar på upp till 10,9 procent som drabbat handlare är förödande när en lågkonjunktur står för dörren.
elsladd.jpg

Orimligt att elstödet ska betalas ut i kontanter

DebattartikelRegeringens besked om hur och när elpriskompensationen ska komma till del har främst föranlett förvirring. Hittills har inga klara besked ko
elsladd.jpg

Många handlare i södra Sverige är förtvivlade

DebattartikelMånga handlare i södra Sverige är förtvivlade. De oroar sig för att deras verksamheter inte klarar av vintern. Det gäller alltifrån den lill
interior-galleria.jpg

Orimliga hyresökningar

DebattartikelSvensk Handels vd Sofia Larsen varnar i en debattartikel för konsekvenserna av de KPI-baserade hyreshöjningarna som väntar efter årsskiftet.
avtal-2023.jpg

Vår framgångsrika lönebildningsmodell hotas av LO:s krav

DebattartikelDen stundande avtalsrörelsen reser många farhågor och kommer bjuda på svårigheter. LO:s ”låglönesatsning” hotar en framgångsrik lönebildning

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.