Hoppa till innehåll

De hyreshöjningar på upp till 10,9 procent som drabbat handlare är förödande när en lågkonjunktur står för dörren.

goteborg-stad-900.jpg

Debattartikel införd i GP 2023-02-22

Hyran är en av de absolut största utgiftsposterna och om fastighetsägare vägrar att mötas vid förhandlingsbordet, finns en stor risk för att vissa av de butiker vi länge tagit för givet kommer att försvinna, skriver Martin Kits och Henrik Ekelund, Svensk Handel.

Minskad konsumtionskraft och hyreshöjningar på över tio procent är en giftig cocktail för många handlare i Göteborg med omnejd. Det generella ekonomiska läget är svårt att göra något åt, men verktyg finns för att handeln fortsatt ska kunna vara en jobbmotor i regionen.

Nyligen kunde vi läsa om leksaks-och barnbutiken Lilla Rummet, som efter 22 år tvingats lägga ned verksamheten. Anledningen? Verksamheten går helt enkelt inte runt till följd av hyreshöjningar som trädde i kraft vid årsskiftet och höga arbetsgivaravgifter. I samband med nedstängningen gick också arbetstillfällen förlorade. Tyvärr är det stor risk för att fler handelsföretag riskerar att gå samma öde till mötes.

Handeln är den fjärde största branschen i Västra Götalands-regionen och i Göteborg arbetar 40 000 människor inom handeln. Men utvecklingen vi nu ser kan innebära att dessa siffror sjunker avsevärt.

Konstruktiva dialoger

För att säkerställa att Göteborg även fortsatt ska vara en attraktiv handelsstad ligger det i samtliga aktörers intressen att ge butiker förutsättningar att verka. Vår uppmaning till fastighetsägare är tydlig. Sök konstruktiva dialoger och lösningar som leder till långsiktigt hållbara hyresförhållanden.

Handeln är en viktig jobbmotor i Göteborg och är för många unga det första mötet med arbetslivet. Antingen direkt efter studenten, eller i kombination med studier på universitet. Att unga har ett jobb att gå till när en lågkonjunktur stundar är viktigt. Historiskt är det en grupp som har svårt att hitta jobb i tuffa tider. Därför är det oroväckande att man nu från regeringens håll väljer att gå vidare med en rejäl höjning av arbetsgivaravgifter för unga mellan 19–23. Det innebär att kostnaderna för att anställa personer i dessa åldrar på nationell basis ökar med totalt 8 miljarder kronor per år, vilket motsvarar 25 000 anställda. Detta kan komma att slå mycket hårt mot Göteborgs unga och det är något våra lokalt valda politiker måste ta hänsyn till. Svensk Handel vill se att den nuvarande sänkningen för unga bör görs permanent som ett första steg. Nästa steg bör vara att dem ska gälla alla under 26. Politiken måste agera. För snart kan det vara för sent.

Verktyg finns alltså för att rädda annars livskraftiga företag och säkerställa att Göteborg kan vara en blomstrande handelsstad. Låt oss förhindra att fler butiker tvingas lägga ned sin verksamhet!

Martin Kits, chef för Näringspolitik och opinionsbildning, Svensk Handel
Henrik Ekelund, näringspolitisk expert, Svensk Handel

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
Kosmetika, tomma forpackningar.jpeg

Låt inte producenter ducka ansvar för återvinning, Naturvårdsverket

DebattartikelNaturvårdsverket måste ha de resurser som behövs för att alla producenter ska ta ansvar för insamling och återvinning av sina förpackningar.
riksdagslogo-16x9.png

Stoppa utnyttjandet av person­uppgifter

DebattartikelSöktjänster på nätet har blivit nyckel­verktyg för kriminella. Regeringen måste stoppa detta utnyttjande av lagstiftningen.
second-hand-klader.jpg

Sänk momsen på second hand, regeringen

DebattartikelGenom att sänka momsen på second hand-produkter skapas incitament för att utvidga och utveckla second handförsäljningen.
leveranskedja.jpg

Miljözon slår mot företagen i city

DebattartikelSvensk Handel ifrågasätter det snabba införandet av miljözon 3 i centrala Stockholm, utan rimlig tid för förberedelse och omställning.
anders-svensson-sofia-larsen-1709747340.png

Handeln är redo att ta ledartröjan i den gröna omställningen

DebattartikelHandelsföretagen har både kraft och vilja att ta ledarskapet i den gröna omställningen.
umea-fontan.png

Handeln är en viktig aktör i den gröna omställningen

DebattartikelMed ett brett och attraktivt utbud av handel ökar platsens attraktionskraft.
falun-gata.png

”Omöjligt samtidigt som konsumtionen minskar”

DebattartikelMånga butiker i Dalarna, som redan idag har utmaningar till följd av det ekonomiska läget, riskerar nu att behöva stänga sina verksamheter.
gagata.jpg

Inflationshyror hotar jobb inom handel och besöksnäring

DebattartikelFöretag och jobb står på spel inom våra branscher och vi ser redan hur konkurserna ökar till följd av en dysfunktionell lokalhyresmarknad.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.