De hyreshöjningar på upp till 10,9 procent som drabbat handlare är förödande när en lågkonjunktur står för dörren.

goteborg-stad-900.jpg

Debattartikel införd i GP 2023-02-22

Hyran är en av de absolut största utgiftsposterna och om fastighetsägare vägrar att mötas vid förhandlingsbordet, finns en stor risk för att vissa av de butiker vi länge tagit för givet kommer att försvinna, skriver Martin Kits och Henrik Ekelund, Svensk Handel.

Minskad konsumtionskraft och hyreshöjningar på över tio procent är en giftig cocktail för många handlare i Göteborg med omnejd. Det generella ekonomiska läget är svårt att göra något åt, men verktyg finns för att handeln fortsatt ska kunna vara en jobbmotor i regionen.

Nyligen kunde vi läsa om leksaks-och barnbutiken Lilla Rummet, som efter 22 år tvingats lägga ned verksamheten. Anledningen? Verksamheten går helt enkelt inte runt till följd av hyreshöjningar som trädde i kraft vid årsskiftet och höga arbetsgivaravgifter. I samband med nedstängningen gick också arbetstillfällen förlorade. Tyvärr är det stor risk för att fler handelsföretag riskerar att gå samma öde till mötes.

Handeln är den fjärde största branschen i Västra Götalands-regionen och i Göteborg arbetar 40 000 människor inom handeln. Men utvecklingen vi nu ser kan innebära att dessa siffror sjunker avsevärt.

Konstruktiva dialoger

För att säkerställa att Göteborg även fortsatt ska vara en attraktiv handelsstad ligger det i samtliga aktörers intressen att ge butiker förutsättningar att verka. Vår uppmaning till fastighetsägare är tydlig. Sök konstruktiva dialoger och lösningar som leder till långsiktigt hållbara hyresförhållanden.

Handeln är en viktig jobbmotor i Göteborg och är för många unga det första mötet med arbetslivet. Antingen direkt efter studenten, eller i kombination med studier på universitet. Att unga har ett jobb att gå till när en lågkonjunktur stundar är viktigt. Historiskt är det en grupp som har svårt att hitta jobb i tuffa tider. Därför är det oroväckande att man nu från regeringens håll väljer att gå vidare med en rejäl höjning av arbetsgivaravgifter för unga mellan 19–23. Det innebär att kostnaderna för att anställa personer i dessa åldrar på nationell basis ökar med totalt 8 miljarder kronor per år, vilket motsvarar 25 000 anställda. Detta kan komma att slå mycket hårt mot Göteborgs unga och det är något våra lokalt valda politiker måste ta hänsyn till. Svensk Handel vill se att den nuvarande sänkningen för unga bör görs permanent som ett första steg. Nästa steg bör vara att dem ska gälla alla under 26. Politiken måste agera. För snart kan det vara för sent.

Verktyg finns alltså för att rädda annars livskraftiga företag och säkerställa att Göteborg kan vara en blomstrande handelsstad. Låt oss förhindra att fler butiker tvingas lägga ned sin verksamhet!

Martin Kits, chef för Näringspolitik och opinionsbildning, Svensk Handel
Henrik Ekelund, näringspolitisk expert, Svensk Handel

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

mikkonen-replikbild16x9.png

Nej, handeln skor sig inte på höga priser

DebattartikelAtt alla pilar pekar åt fel håll för handelns företag är inget som stoppar Daniel Lind att vrida på sanningen till den grad att han ger sken
enhorning-navjord-16x9.png

Återkommande brottslighet hotar handeln i Borlänge

DebattartikelExplosionen vid butiken i Tjärna Ängar är ytterligare ett dystert kapitel i boken om den brottsutsatthet handeln och människor runt den dagl
arbetsgivarorganisationer.jpeg

Höjda arbetsgivaravgifter drabbar kommuner och regioner

Debattartikel"Kommuner och regioner får ökade anställningskostnader på 1 miljard kronor på grund av att den lägre arbetsgivaravgiften för unga inte behål
goteborg-stad-900.jpg

Hur många butiker kommer behöva stänga igen i Göteborg?

DebattartikelDe hyreshöjningar på upp till 10,9 procent som drabbat handlare är förödande när en lågkonjunktur står för dörren.
elsladd.jpg

Orimligt att elstödet ska betalas ut i kontanter

DebattartikelRegeringens besked om hur och när elpriskompensationen ska komma till del har främst föranlett förvirring. Hittills har inga klara besked ko
elsladd.jpg

Många handlare i södra Sverige är förtvivlade

DebattartikelMånga handlare i södra Sverige är förtvivlade. De oroar sig för att deras verksamheter inte klarar av vintern. Det gäller alltifrån den lill
interior-galleria.jpg

Orimliga hyresökningar

DebattartikelSvensk Handels vd Sofia Larsen varnar i en debattartikel för konsekvenserna av de KPI-baserade hyreshöjningarna som väntar efter årsskiftet.
avtal-2023.jpg

Vår framgångsrika lönebildningsmodell hotas av LO:s krav

DebattartikelDen stundande avtalsrörelsen reser många farhågor och kommer bjuda på svårigheter. LO:s ”låglönesatsning” hotar en framgångsrik lönebildning

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.