Hoppa till innehåll

Hyreschock för handeln - mitt i lågkonjunktur: ”Omöjligt samtidigt som konsumtionen minskar”

Stora delar av handeln har under de senaste två åren utsatts för en chockhöjning av hyran på/för sina butikslokaler. Många butiker i Dalarna, som redan idag har utmaningar till följd av det ekonomiska läget, riskerar nu att behöva stänga sina verksamheter.

falun-gata.png
Foto Martin Ivar Johansson / Unsplash

Debattartikel i Falukuriren 2024-01-25

Det kan knappast ha undgått någon att läget är tufft för väldigt många just nu. Konsumenternas köpkraft har minskat kraftigt till följd av ökade levnadskostnader, vilket i sin tur påverkat handeln, en bransch som är högst beroende av kontinuerliga kundflöden.

Den svenska handelns betydelse för Sverige ska inte underskattas. Vi är näringslivets största arbetsgivare, och företagen med dess anställda står för 317 miljarder kronor i skatteintäkter varje år. I Dalarna är handeln den fjärde största branschen och i över hälften av Dalarnas kommuner är handeln bland de fyra största arbetsgivarna.

Handeln brukar på goda grunder beskrivas som ”stadens motor”, och är en av de absolut viktigaste aktörerna som är med och bidrar till levande, trygga och växande städer runt om i Dalarna. Denna motor hackar nu kraftigt. Lönsamheten, som är en avgörande faktor för var handeln väljer att etablera sig, utmanas nu rejält. På två år och mitt i en lågkonjunktur har hyreskostnaden för många handlare stigit med över 18 procent. Kostnadsökningar av denna storlek är mycket svåra även i goda tider.

Inte omöjligt att städer såsom Falun kommer att förlora fler butiker inom de närmsta åren

Att hantera detta samtidigt som hushållens köpkraft urholkas och konsumtionen minskar är för många företag i vår bransch en omöjlighet. Det riskerar att bli ett dråpslag mot såväl personal som kunder. Utan handel riskerar vi dessutom tomma och döda ytor, vilket kan leda till att kunderna söker sig till andra handelsplatser, vilket i sin tur kan leda till ökande otrygghet.

Redan idag kan vi läsa om centrum och gallerior som töms på butiker. Mindre företag, som många gånger har sämre möjlighet att hantera skenande kostnadsökningar, drabbas särskilt tufft. Vi tror tyvärr att situationen kommer att bli betydligt värre ifall hyresnivåerna inte når en skälig nivå i närtid.

För att nå dit ser vi ett stort behov av att våra nationella politiker tillsätter en utredning för att genomlysa nuvarande hyressystem.

Vår uppmaning till butiksägare och fastighetsägare i Dalarna är att gemensamt sätta sig vid förhandlingsbordet för att hitta långsiktigt hållbara lösningar på de höga hyresnivåerna.

Görs inte detta riskerar många av våra städer att bli betydligt mindre attraktiva att besöka, samtidigt som butiker som vi sedan länge tagit för givna, riskerar att försvinna. Något som i sin tur skulle innebära uppsägningar och minskade skatteintäkter.

Situationen är allvarlig, och det är tyvärr inte omöjligt att städer såsom Falun, Borlänge och Ludvika, kommer att förlora fler butiker inom de närmsta åren.

Sofia Larsen, vd Svensk Handel

Daniel Erlandsson, vd Din Elon butik

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
Kosmetika, tomma forpackningar.jpeg

Låt inte producenter ducka ansvar för återvinning, Naturvårdsverket

DebattartikelNaturvårdsverket måste ha de resurser som behövs för att alla producenter ska ta ansvar för insamling och återvinning av sina förpackningar.
riksdagslogo-16x9.png

Stoppa utnyttjandet av person­uppgifter

DebattartikelSöktjänster på nätet har blivit nyckel­verktyg för kriminella. Regeringen måste stoppa detta utnyttjande av lagstiftningen.
second-hand-klader.jpg

Sänk momsen på second hand, regeringen

DebattartikelGenom att sänka momsen på second hand-produkter skapas incitament för att utvidga och utveckla second handförsäljningen.
leveranskedja.jpg

Miljözon slår mot företagen i city

DebattartikelSvensk Handel ifrågasätter det snabba införandet av miljözon 3 i centrala Stockholm, utan rimlig tid för förberedelse och omställning.
anders-svensson-sofia-larsen-1709747340.png

Handeln är redo att ta ledartröjan i den gröna omställningen

DebattartikelHandelsföretagen har både kraft och vilja att ta ledarskapet i den gröna omställningen.
umea-fontan.png

Handeln är en viktig aktör i den gröna omställningen

DebattartikelMed ett brett och attraktivt utbud av handel ökar platsens attraktionskraft.
falun-gata.png

”Omöjligt samtidigt som konsumtionen minskar”

DebattartikelMånga butiker i Dalarna, som redan idag har utmaningar till följd av det ekonomiska läget, riskerar nu att behöva stänga sina verksamheter.
gagata.jpg

Inflationshyror hotar jobb inom handel och besöksnäring

DebattartikelFöretag och jobb står på spel inom våra branscher och vi ser redan hur konkurserna ökar till följd av en dysfunktionell lokalhyresmarknad.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.