Hoppa till innehåll

Hyreschock för handeln - mitt i lågkonjunktur: ”Omöjligt samtidigt som konsumtionen minskar”

Stora delar av handeln har under de senaste två åren utsatts för en chockhöjning av hyran på/för sina butikslokaler. Många butiker i Dalarna, som redan idag har utmaningar till följd av det ekonomiska läget, riskerar nu att behöva stänga sina verksamheter.

falun-gata.png
Foto Martin Ivar Johansson / Unsplash

Debattartikel i Falukuriren 2024-01-25

Det kan knappast ha undgått någon att läget är tufft för väldigt många just nu. Konsumenternas köpkraft har minskat kraftigt till följd av ökade levnadskostnader, vilket i sin tur påverkat handeln, en bransch som är högst beroende av kontinuerliga kundflöden.

Den svenska handelns betydelse för Sverige ska inte underskattas. Vi är näringslivets största arbetsgivare, och företagen med dess anställda står för 317 miljarder kronor i skatteintäkter varje år. I Dalarna är handeln den fjärde största branschen och i över hälften av Dalarnas kommuner är handeln bland de fyra största arbetsgivarna.

Handeln brukar på goda grunder beskrivas som ”stadens motor”, och är en av de absolut viktigaste aktörerna som är med och bidrar till levande, trygga och växande städer runt om i Dalarna. Denna motor hackar nu kraftigt. Lönsamheten, som är en avgörande faktor för var handeln väljer att etablera sig, utmanas nu rejält. På två år och mitt i en lågkonjunktur har hyreskostnaden för många handlare stigit med över 18 procent. Kostnadsökningar av denna storlek är mycket svåra även i goda tider.

Inte omöjligt att städer såsom Falun kommer att förlora fler butiker inom de närmsta åren

Att hantera detta samtidigt som hushållens köpkraft urholkas och konsumtionen minskar är för många företag i vår bransch en omöjlighet. Det riskerar att bli ett dråpslag mot såväl personal som kunder. Utan handel riskerar vi dessutom tomma och döda ytor, vilket kan leda till att kunderna söker sig till andra handelsplatser, vilket i sin tur kan leda till ökande otrygghet.

Redan idag kan vi läsa om centrum och gallerior som töms på butiker. Mindre företag, som många gånger har sämre möjlighet att hantera skenande kostnadsökningar, drabbas särskilt tufft. Vi tror tyvärr att situationen kommer att bli betydligt värre ifall hyresnivåerna inte når en skälig nivå i närtid.

För att nå dit ser vi ett stort behov av att våra nationella politiker tillsätter en utredning för att genomlysa nuvarande hyressystem.

Vår uppmaning till butiksägare och fastighetsägare i Dalarna är att gemensamt sätta sig vid förhandlingsbordet för att hitta långsiktigt hållbara lösningar på de höga hyresnivåerna.

Görs inte detta riskerar många av våra städer att bli betydligt mindre attraktiva att besöka, samtidigt som butiker som vi sedan länge tagit för givna, riskerar att försvinna. Något som i sin tur skulle innebära uppsägningar och minskade skatteintäkter.

Situationen är allvarlig, och det är tyvärr inte omöjligt att städer såsom Falun, Borlänge och Ludvika, kommer att förlora fler butiker inom de närmsta åren.

Sofia Larsen, vd Svensk Handel

Daniel Erlandsson, vd Din Elon butik

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
umea-fontan.png

Handeln är en viktig aktör i den gröna omställningen

DebattartikelMed ett brett och attraktivt utbud av handel ökar platsens attraktionskraft.
falun-gata.png

”Omöjligt samtidigt som konsumtionen minskar”

DebattartikelMånga butiker i Dalarna, som redan idag har utmaningar till följd av det ekonomiska läget, riskerar nu att behöva stänga sina verksamheter.
gagata.jpg

Inflationshyror hotar jobb inom handel och besöksnäring

DebattartikelFöretag och jobb står på spel inom våra branscher och vi ser redan hur konkurserna ökar till följd av en dysfunktionell lokalhyresmarknad.
paminnelsefaktura.jpg

Att följa krångliga regelverk kostar svenska företag mer än 377 miljarder kronor

DebattartikelRegeringen har ett gediget arbete framför sig när den ska ta itu med ett decenniums krångelinflation.
nina-o-henrik-16x9-1698410623.png

Kontrollera restauranger för att komma åt brottslighet

DebattartikelOm kommunerna utvidgar sina kontroller av kött till restauranger ökar möjligheterna att komma åt organiserad brottslighet.
kungsgatan.png

Feltänkt med ny miljözon i Stockholm

DebattartikelStockholm planerar att införa miljözon klass 3 i delar av Stockholms city. Svensk Handel riktar skarp kritik mot planerna.
shopping-second-hand.jpg

Regeringen måste samla branschens aktörer i frågan om textilavfall

DebattartikelAtt regeringen väljer att föregå EU-kommissionen i frågan om cirkulär hantering av textil och textilavfall är taktlöst.
Martin-Kits-5.jpg

"Be Sveriges handlare om ursäkt, politiker"

DebattartikelNu är facit här. Partiledarna har haft fel om matpriserna. En ursäkt skulle vara på sin plats!

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.