Hoppa till innehåll

Kommunerna måste ta ett större ansvar för att förhindra köttstölder

Är du butiksägare i Örebro län löper du större risk än någon annanstans i landet att utsättas för stöld. Brottsutsattheten har cementerats på en hög nivå, inte minst inom dagligvaruhandeln. Utöver polismyndigheten har även kommunerna runt om i länet ett stort ansvar för att förhindra upprepade stölder av exempelvis kött. (Debattartikel införd i NA 2023-04-29)

kott-orebro.png
Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel. Foto: (stora bilden): Thomas Winje Øijord

Under det senaste året har köttstölderna i butik ökat explosionsartat. Situationen är så pass allvarlig att många handlare tvingas ändra sitt sortiment, vilket innebär ett mindre utbud för konsumenten, men också mindre affärer för lokala köttbönder. Vi befinner oss i ett läge där handlare nu på allvar funderar på att stänga ned sin verksamhet på grund av upprepad stöldproblematik.

De återkommande stölderna av kött som drabbar butiker runtom i länet är en del av den organiserade brottsligheten, och köttet som stjäls säljs dagligen vidare till mindre butiker och restauranger för en billig peng.

Situationen kan framstå som hopplös, men det finns verktyg som kommuner runt om i Örebro län kan använda sig av för att minska köttstölderna. Det absolut mest effektiva är spårbarhetskontroller av livsmedel hos grossister, butiker och restauranger.

Om det ses som en risk att befatta sig med stulet kött kommer efterfrågan att minska markant. Kommuner runt om i länet har här alla möjligheter att stävja organiserad brottslighet samtidigt som man underlättar arbetet för den lokala handlaren. Det är hög tid att agera.

Nina Jelver, säkerhetschef Svensk Handel

nina-jelver1.jpg

Nina Jelver

Säkerhetschef

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
umea-stadsbild.png

Handeln är en viktig aktör i den gröna omställningen

DebattartikelMed ett brett och attraktivt utbud av handel ökar platsens attraktionskraft.
debatt-falukuriren-sofia.png

”Omöjligt samtidigt som konsumtionen minskar”

DebattartikelMånga butiker i Dalarna, som redan idag har utmaningar till följd av det ekonomiska läget, riskerar nu att behöva stänga sina verksamheter.
butiken-upphor-debattartikel.png

Inflationshyror hotar jobb inom handel och besöksnäring

DebattartikelFöretag och jobb står på spel inom våra branscher och vi ser redan hur konkurserna ökar till följd av en dysfunktionell lokalhyresmarknad.
regelkrangel-1920x1080-webben.png

Att följa krångliga regelverk kostar svenska företag mer än 377 miljarder kronor

DebattartikelRegeringen har ett gediget arbete framför sig när den ska ta itu med ett decenniums krångelinflation.
nina-o-henrik-16x9-1698410623.png

Kontrollera restauranger för att komma åt brottslighet

DebattartikelOm kommunerna utvidgar sina kontroller av kött till restauranger ökar möjligheterna att komma åt organiserad brottslighet.
korsning-16x9.png

Feltänkt med ny miljözon i Stockholm

DebattartikelStockholm planerar att införa miljözon klass 3 i delar av Stockholms city. Svensk Handel riktar skarp kritik mot planerna.
shopping-second-hand.jpg

Regeringen måste samla branschens aktörer i frågan om textilavfall

DebattartikelAtt regeringen väljer att föregå EU-kommissionen i frågan om cirkulär hantering av textil och textilavfall är taktlöst.
matpriserna-debatt.jpg

"Be Sveriges handlare om ursäkt, politiker"

DebattartikelNu är facit här. Partiledarna har haft fel om matpriserna. En ursäkt skulle vara på sin plats!

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.