Hoppa till innehåll

Genom att sänka momsen på second hand-produkter skapas incitament för att utvidga och utveckla second handförsäljningen. Därmed påskyndas omställningen mot en cirkulär ekonomi samtidigt som fler arbetstillfällen växer fram, skriver representanter för Svensk Handel.

second-hand-klader.jpg

Debattartikel Altinget, 5 april 2024

Hållbarhetsfrågan står högt upp på konsumenternas agenda. I Svensk Handels senaste Hållbarhetsundersökning uppger 7 av 10 att det är viktigt att företag man handlar från bedriver ett aktivt hållbarhetsarbete. Det finns alltså en tydlig kravbild gentemot svenska handlare i att verksamheten som bedrivs ska ha hållbarhetsfrågorna i åtanke. Görs inte detta väljer man hellre att handla någon annanstans. Det aktiva hållbarhetsarbetet har blivit en konkurrensfördel inom den svenska handeln.

Ta en ledande roll 

Hållbarhetsarbetet går alltså hand i hand med affärsnyttan, men vår Hållbarhetsundersökning visar också tydligt att företagen har en vilja om att vara med och bidra till en positiv samhällsutveckling. Handelns roll i omställningen till ett mer hållbart samhälle är central, och vår bransch är redo att ta en ledande roll för att skapa ett nytt grönt narrativ.

Därför är det olyckligt att man från regeringshåll, i stället för att uppmuntra cirkulära affärsmodeller, väljer att blunda för det faktum att det finns ekonomiska styrmedel som skulle få fler handlare och konsumenter att söka sig till den cirkulära handeln. Intresset finns nämligen redan och second hand är större än någonsin. I februari omsatte begagnathandeln 1,7 miljarder kronor. Men givet det stora engagemang som finns i handeln och bland konsumenterna tror vi att detta bara är en bråkdel av potentialen.

Blir dubbelbeskattade 

Det har tyvärr varit förvånansvärt tyst från regeringen i frågan. I dag tvingas näringslivsaktörer att betala 25 procents moms varje gång en second hand-produkt säljs. Regelverket innebär alltså att second handvaror, som redan är beskattade, blir dubbelbeskattade. Efter fjärde försäljningen av en och samma produkt är momsen lika stor som varans ursprungliga värde. Det är orimligt och går emot regeringens ambitiöst uttalade mål. En utredning är visserligen tillsatt, men den tittar endast på möjliga förenklingar i administrationen och inte på hur en faktisk sänkning ska kunna genomföras.

Om politiken menar allvar med att omställningen mot cirkulär ekonomi är önskvärd så finns ypperliga möjligheter att bidra till den utvecklingen. I stället för dagens dubbel, trippel eller kvadrupelbeskattning vill vi se att momssatsen på second handvaror sänks kraftigt. Det finns inget rimligt skäl till att beskattningen på en redan beskattad secondhandvara ska vara mer än dubbelt så hög som exempelvis momsen på en biff med bearnaisesås på restaurangen eller fyra gånger så hög som på nytryckta böcker.

Skulle skicka tydlig signal 

En sänkt moms skulle, förutom att skicka en tydlig politisk signal, innebära ökade incitament för företag att utveckla affärsmodeller och för en ännu mer effektiv och klimatsmart second handförsäljning. Priset kommer att bli mer konkurrenskraftigt, samtidigt som företagen kan fortsätta att utveckla sin verksamhet och öka antalet anställningar. Därmed skulle den statsfinansiella kostnaden för en sänkt moms betala sig både ekonomiskt och ekologiskt.   

Så vår fråga till regeringen är lika enkel som tydlig. Handeln är redo. Vad väntar ni på? Sänk momsen på second hand.

Martin Kits, chef näringspolitik och opinionsbildning, Svensk Handel
Magnus Nikkarinen, näringspolitisk expert, Svensk Handel

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
Kosmetika, tomma forpackningar.jpeg

Låt inte producenter ducka ansvar för återvinning, Naturvårdsverket

DebattartikelNaturvårdsverket måste ha de resurser som behövs för att alla producenter ska ta ansvar för insamling och återvinning av sina förpackningar.
riksdagslogo-16x9.png

Stoppa utnyttjandet av person­uppgifter

DebattartikelSöktjänster på nätet har blivit nyckel­verktyg för kriminella. Regeringen måste stoppa detta utnyttjande av lagstiftningen.
second-hand-klader.jpg

Sänk momsen på second hand, regeringen

DebattartikelGenom att sänka momsen på second hand-produkter skapas incitament för att utvidga och utveckla second handförsäljningen.
leveranskedja.jpg

Miljözon slår mot företagen i city

DebattartikelSvensk Handel ifrågasätter det snabba införandet av miljözon 3 i centrala Stockholm, utan rimlig tid för förberedelse och omställning.
anders-svensson-sofia-larsen-1709747340.png

Handeln är redo att ta ledartröjan i den gröna omställningen

DebattartikelHandelsföretagen har både kraft och vilja att ta ledarskapet i den gröna omställningen.
umea-fontan.png

Handeln är en viktig aktör i den gröna omställningen

DebattartikelMed ett brett och attraktivt utbud av handel ökar platsens attraktionskraft.
falun-gata.png

”Omöjligt samtidigt som konsumtionen minskar”

DebattartikelMånga butiker i Dalarna, som redan idag har utmaningar till följd av det ekonomiska läget, riskerar nu att behöva stänga sina verksamheter.
gagata.jpg

Inflationshyror hotar jobb inom handel och besöksnäring

DebattartikelFöretag och jobb står på spel inom våra branscher och vi ser redan hur konkurserna ökar till följd av en dysfunktionell lokalhyresmarknad.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.