Hoppa till innehåll

Trots tuffa tider för e-handeln fortsätter antalet e-handlade paket öka och därmed även fokus på hur e-handelsleveransen ska utvecklas. Svensk Handel har fortsatt fokus på leveranser i höst, inte minst på att utveckla Branschöverenskommelsen för fossilfria leveranser.

arne_branschoverenskommelsen_aug23.png
Arne B Andersson, Svensk Handels e-handelsguru

Transportföretagens Paketindex visar att antalet e-handlade paket under andra kvartalet i år ökar kraftigt jämfört med samma period 2022. Detta ser vi som en bekräftelse på vad vi ser i e-handelsindikatorn, det är fortsatt underliggande tillväxt i e-handeln trots minskad omsättning. Vi konsumenter köper fler men billigare varor på nätet nu än tidigare. 

Paketindex visar även en kraftig tillväxt för hemleveranser och paketbox-leveranser vilket visar att konsumenten mer än gärna e-handlar produkter som kan levereras med hög tillgänglighet och bekvämlighet.

Även snabbhet kombinerat med precision blir viktigare och här har vi under sommaren sett att jättar som Amazon och Walmart satsar stort på att effektivisera och trimma sina logistikprocesser för att kunna erbjuda snabbare leveranser på den amerikanska marknaden. 

Men har inte snabbhet en negativ inverkan på miljön? Branschöverenskommelsen om fossilfria leveranser visar snarare på motsatsen där transportföretag och handlare som skrivit på branschöverenskommelsen om fossilfria leveranser utan problem lever upp till konsumentkraven på både snabbhet och precision.

Det är många handlare som nu kontaktar oss för att skriva på branschöverenskommelsen och i höst inleder vi nästa steg. Det gör vi med en workshop den 25 oktober där vi kommer att bjuda in leverantörer och handlare med syfte att mejsla fram branschöverenskommelsen 2.0. 

Redan den 21 september bjuder Svensk Handel in ett stort antal leverantörer och handlare till vårt event D-Logistik. Under dagen diskuterar vi och lyssnar på intressanta föreläsare om hur vi med hjälp av AI kan utveckla mer effektiva och hållbara leveranser, hur jobbar vi mer effektivt med returer? Och hur vi med hjälp av dynamiska förmågor kan bidra till ökad grad av innovation och flexibilitet. 

På Svensk Handel fortsätter även engagemanget i ASTER, Alliance for sustainable e-commerce, där jag sitter i styrgruppen. Läs gärna mer om vilka projekt som pågår just nu, många spännande initiativ. Och fler är på gång nu i höst!

arne-b-andersson.jpg

Arne B Andersson

Senior e-handelsrådgivare

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
kiwiskjorta.png

Kiwiskjortor med anor från 1928 i Almedalsgarderoben

NyhetEton Shirts har sedan starten 1928 fokuserat på att skapa den perfekta skjortan. Från frack- och smokingskjortor till lediga linneskjortor.
digjourney---att-leda-ai-transformation.png

Medlemsförmån från DigJourney

NyhetMedlemsrabatt på DigJourney's utbildning Att leda AI-transformation.
packar-upp-varor-mugg.jpg

Webbinarium 25 juni: Få koll på den nya produktsäkerhetsförordningen

NyhetSvensk Handels guide om den nya produktsäkerhetsförordningen.
swish-webb-1713452625.jpg

Skydda din verksamhet i sommar!

NyhetPå sommaren är risken att råka ut för falska sedlar och swishbedrägerier större. Vi ger konkreta tips för att skydda verksamheten.
branschoverenskommelsen-lund.jpg

Positiva effekter av branschöverenskommelsen för den fossilfria leveransen

NyhetBranschöverenskommelsen för den fossilfria leveransen har haft en impact på miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet.
almedalsgarderoben-troja-o-skor.png

Full fart inför Almedalsgarderoben

NyhetI Almedalsgarderoben kan Almedalsbesökare för att låna kläder och bli stylade. En fråga om hållbarhet. Träffa två medverkande företag.
kungsgatan-stockholm.png

Miljözon klass 3 - hur berör det din verksamhet?

NyhetSvensk Handel och Visita överklagar Stockholm stads beslut om att införa Miljözon 3. Frågan har nationell bäring.
lastpallar-lager.jpg

Svensk Handel uppmanar till aktion mot Temu och Shein

NyhetSvensk Handel kommer alltid att stå upp för den fria konkurrensen - men en förutsättning är att den sker på lika villkor.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.