Hoppa till innehåll

Apoteket är först ut med att implementera Branschöverenskommelsen för fossilfria leveranser i sin checkout. ”Vi har aktivt lagt de fossilfria leveransalternativen som förval då vi vet hur stor betydelse det har för vilka val konsumenten gör. Det i sin tur gör att fler leverantörer jobbar för att ansluta sig till överenskommelsen och vi ser redan nu hur andelen fossilfria leveranser hos oss ökar i rask takt”, säger Christoffer Andersson, Chef Logistikdrift på Apoteket.

branschok-webb.jpg
Christoffer Andersson, chef Logistikdrift på Apoteket

Nu börjar branschöverenskommelsen för fossilfria leveranser bli synlig hos en del av de webbutiker som drivs av de företag som anslutit sig. Överenskommelsen lanserades av Svensk Handel i oktober 2022 och fram till nu har 14 detaljister och sex logistikaktörer undertecknat dokumentet.

Det är fortsatt mycket stort intresse kring överenskommelsen. Så fort vi skriver och talar om den är det många av våra stora och väletablerade detaljhandelsföretag som sluter upp och vill var med i processen
Arne Andersson
senior e-handelsrådgivare Svensk Handel

Apoteket ska fram till 2030 halvera utsläppen från varutransporter. För att nå det målet arbetar de bland annat för att öka andelen fossilfria drivmedel och uppmuntrar sina e-handelskunder att välja det bästa leveransalternativet ur klimatsynpunkt.

Apotekets chef för logistikdrift, Christoffer Andersson, ser branschöverenskommelsen som en viktig del i det arbetet. Tidigare upplevde han att det var snårigt med alla olika benämningar, som klimatsmart leverans, gröntransport etc, och svårt att göra det tillräckligt tydligt för Apotekets konsumenter. Branschöverenskommelsen har också underlättat en mer konstruktiv dialogen med logistikaktörerna.

Nu när de frågor oss om hur vi resonerar kring checkouten och vad som krävs för att vara det förvalda alternativet är vårt svar att de till att börja med kan skriva på branschöverenskommelsen. Vi kommer aldrig lägga ett icke fossilfritt alternativ överst
Christoffer Andersson
chef logistikdrift, Apoteket

Följande företag har hittills undertecknat branschöverenskommelsen för fossilfria leveranser:

E-handels- och detaljhandelsföretag: Adlibris, Apotea, Apoteket, Didriksons, Ellos, Hööks, Lyko, Miljonlotteriet, MQ Marqet, Nelly, Netonnet, Stadium, Stylingagenten, Systembolaget.

Logistikaktörer: Airmee, Best, Bring, Budbee, Early Bird, Instabox.

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
charlie-weimers.png

Inför EU-valet: Tre frågor till Charlie Weimers (SD)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
alice-teodorescu-mawe.png

Inför EU-valet: Tre frågor till Alice Teodorescu Måwe (KD)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
ordforandepriset-2024.jpg

Årets vinnare av Ordförandepriset 2024

NyhetSvensk Handel delar sedan 2014 ut pris till mycket lovande handelsstudenter. Årets vinnare är Alice Nylund och Sandra Jansson.
mans-zelmerlov.png

Säkra din plats på handelns mest festliga gala 2 oktober!

NyhetGör dig redo för en oförglömlig kväll på Berns den 2 oktober. Måns Zelmerlöw står på scen under Retail Awards och förgyller galakvällen.
eu-1715158369.png

Due Diligence och Forced Labour antagna i EU-parlamentet

NyhetDe två lagstiftningarna är nu antagna i EU-parlamentet. Svensk Handel berättar mer om vad som gäller.
eu-webbinarium-webb.jpg

Webbinarium: Hur ska företagen hantera EU:s hållbarhetslagstiftning?

NyhetSvensk Handel bjuder in till webbinarium som är inriktat på att förklara och reda ut centrala aspekter av den kommande EU-lagstiftningen.
nrs-fyra-forsta-namnen.jpg

Nordic Retail Summit samlar näringsliv och politik den 2 oktober

NyhetNäringslivets företrädare, beslutsfattare och politiker samlas för att diskutera hållbarhet, säkerhet och AI.
martina-reportage.jpg

Häng med till Svensk Handel i Bryssel

NyhetMartina Elfgren, chef för Svensk Handels Brysselkontor, ger oss en uppdatering på vad som är aktuellt i Bryssel just nu.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.