Hoppa till innehåll

Beslut om Miljözon klass 3 i centrala Stockholm överklagas – frågan har nationell bäring

Miljözon klass 3 är Sveriges hårdaste miljöbestämmelse för trafik. Regelverket kan leda till olika tolkningar vilket har lett till att Svensk Handel har valt att överklaga beslutet om införandet i Stockholm för att få en tydlighet i vad som gäller. Handlare i hela Sverige kan komma att beröras.

kungsgatan-stockholm.png
Kungsgatan i Stockholm

Många kommuner tittar på lösningar att reducera utsläpp och buller från fordon. Redan 31 december 2024 inför Stockholm Stad, som första kommun, Miljözon 3 i centrala Stockholm. Detta innebär att endast en viss typ av fordon får köra i det utpekade området. Beslutet kommer att påverka tillgängligheten för både kunder och varor.

Området som påverkas i centrala Stockholm ramas in av Kungsgatan, Birger Jarlsgatan, Hamngatan och Sveavägen. Allt som ligger innanför de fyra gatorna kommer att tillhöra miljözonen. Det gäller även Klaratunnelns in- och utfart vid Mäster Samuelsgatan.

miljozon-3---bild-i-nyhet.png

Svensk Handel och Visita överklagar beslutet till förvaltningsrätten

Miljözon klass 3 är Sveriges hårdaste miljöbestämmelse för trafik och det är därför viktigt att få klarlagt under vilka premisser den får införas. Risken är annars att vi får lika många tolkningar som det finns kommuner i Sverige. Svensk Handels medlemmar bedriver verksamhet i många kommuner och varje särkrav skapar merarbete och kostnader. Det är alltså inte en prövning enbart riktad mot Stockholms beslut – frågan är nationell.

Ligger din verksamhet i zonen är det bra att redan nu förbereda dig genom att stämma av med dina leverantörer hur dina varor transporteras.

Läs också Svensk Handels pressmeddelande från 4 juni om överklagan.

elisabet-elmsater-vegso.jpg

Elisabet Elmsäter Vegsö

Näringspolitisk expert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
eu-flaggan.jpg

Viktig information om Right to Repair

NyhetI samband med att Right to Repair publicerats i EU:s officiella tidning, så är nästa steg nu att direktivet ska implementeras i svensk rätt.
organiserad-brottslighet.jpg

Skydda ditt företag mot organiserad brottslighet - så gör du

NyhetOrganiserad brottslighet kan innebära stor ekonomisk skada samt otrygghet för dig som handlare. Svensk Handel guidar dig rätt.
lantliv-(1).jpg

Svensk Handel besöker Lantliv Inredning i Leksand

NyhetHandelslandet Sverige sträcker sig från Kiruna i norr till Ystad i söder. Svensk Handel besökte Lantliv Inredning i Leksand för ett samtal.
almedalsnyhet.png

Handelns frågor lyftes i Almedalen: ”Kunskapen för låg”

NyhetI Handelslandet Sverige i Almedalen satte Svensk Handel handelns frågor högt på den politiska agendan.
almedalsgarderoben-ellos.jpg

Ellos: ”De mest hållbara plaggen är de du älskar att bära”

NyhetEllos ser Almedalsgarderoben som en bra ögonöppnare för hur kläder kan komma till användning på fler än ett sätt.
sellpy1.png

Sellpy vill göra det lättare att välja cirkulärt

NyhetSellpy's unika tjänst online och i appen möjliggör för alla att konsumera på ett mer cirkulärt sätt. Sellpy medverkade i Almedalsgarderoben.
stoldrapport-nyhet.png

Röster från handeln - så påverkar brotten våra företag

NyhetI Svensk Handels rapport "Stölder och brottslighet i handeln 2024" vittnar några röster om hur brotten påverkar deras verksamhet.
nrs-2024-(webben)-(5).png

Hållbarhet, säkerhet och AI formar handelns framtid

NyhetÅrets teman på Nordic Retail Summit 2 oktober är hållbarhet, säkerhet och AI. Biljetter finns att köpa nu.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.