Hoppa till innehåll

De höjda matpriserna har gjort att konsumenter i större utsträckning handlar lågpris och försäljningen av ekologiska varor har minskat i Sverige. Trots detta har vinnaren i Retail Awards kategori Årets tillväxtbolag, nämligen Gårdssällskapet, under 2022 lyckats omsätta lika mycket som året innan.

stor-8487-(2).jpg

Gårdssällskapet grundades av tre barndomsvänner från Jämtland som har en passion för att erbjuda matälskare gott, ekologiskt kött direkt från bonden. Med ett nätverk av svenska ekobönder, erbjuder de en alternativ lösning till konventionellt producerat kött. Vi har talat med Malin Renman, VD på Gårdssällskapet.

Varför tror ni att just ni blev nominerade i Retail Awards?
- Hög produktkvalitet och trogna kunder, skulle jag säga. Vår affärsmodell är också unik i sitt slag, majoriteten av våra kunder är prenumeranter av ekologiska köttlådor.

Varför levererar ni bara ekologiskt kött?
-Att köpa kött från Gårdssällskapet ska både smaka gott och göra gott, därför säljer vi bara ekologiskt kött. Ekologiskt kött smakar mer eftersom djuren växer långsammare, äter mindre kraftfoder och betar mer utomhus. På en ekogård finns fler växtarter och pollinerare än på konventionella gårdar. Betesdjuren håller landskapet öppet och bidrar även till biologisk mångfald och ett landskap som bättre kan stå emot stora vädersvängningar tack vare en större variation av växtlighet.

gardssallskapet-16x9.png
Gårdssällskapet tar emot utmärkelsen Årets tillväxtbolag

Djurhållning med hjärta

Gårdssällskapet vill vara mer än bara en affär - de vill vara länken mellan gården och köket, och arbetar för att gynna djur, bönder och natur. Allt kött som säljs av Gårdssällskapet är certifierat ekologiskt för att garantera hög kvalitet. Genom att samarbeta med ansvarsfulla bönder, som driver sina gårdar ekologiskt och värnar om djurens välmående, kan de leverera kött av hög kvalitet. Gårdssällskapet erbjuder hemleverans i stora delar av Sverige med kylbilar för att säkerställa att köttet levereras fräscht och kylt.

Har det allmänna prisläget och inflationen påverkat er?
-Det har varit ett utmanande år för oss på Gårdssällskapet, men framförallt för våra bönder med ökade omkostnader för foder, el och bränsle.

Vilka utmaningar står ni inför i den närmaste framtiden?
-Utöver marknadsläget som utmanar oss så arbetar vi för fullt på att utveckla vår prenumerationsmodell för att passa en bredare målgrupp.

Inför jul, påsk och midsommar säljer Gårdssällskapet även fisk som sill och gravad fjällröding i lådorna. Ost, fisk och övriga delikatesser köps från små lokala mathantverkare som är riktiga eldsjälar.

Berit, som kokar vår marmelad plockar hjortron och lingon i trakten där hon bor, kokar sylten i sitt lilla arbetskök och fyller burkarna för hand. Det tar henne månader att göra. Det är fantastiskt att kunna erbjuda en sådan delikatess som annars bara finns i den lilla lokala matbutiken eller på en marknad.
Malin Renman
VD på Gårdssällskapet

Om kategorin Årets tillväxtbolag

Årets tillväxtbolag är ett detalj- eller partihandelsföretag som med positiv lönsamhetsutveckling påvisat en bättre tillväxt än branschen i övrigt. Priset har skapats för att främja snabbväxare eller stjärnskott inom handeln.

Här är juryns motivering:

Med djurvälfärd, ekologi och hälsa i fokus har den här aktören gett sig in i en av de tuffaste branscherna för e-handeln, nämligen dagligvarubranschen. Genom att runda den traditionella butikshandeln har de skapat en ny affärsmodell som kopplar ihop konsumenten med producenten. Försäljningskanalen är antingen genom nätet eller genom dörrknackning. Även för ett e-handelsbolag är den personliga servicen och det mänskliga mötet en del av helhetsupplevelsen. Kraftig och lönsam tillväxt med ny affärsmodell i en traditionell bransch är resultatet.

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
elsladd.jpg

Ansökan om elstöd öppnar 30 maj

NyhetRiksdagen har beslutat att företag i elområde 3 och 4 kommer att kunna söka elstöd via Skatteverket från och med den 30 maj.
turister-gagata.jpg

Så lockar du turisterna till din butik i sommar

NyhetÅr 2021 omsatte turismen i Sverige 76 miljarder kronor enbart i handeln, nästan var tionde krona av detaljhandelns totala omsättning. I år,
checklista-dokument.jpg

Så skyddar du ditt företag från bedragare i sommar

NyhetSommar och semester stundar och ordinarie personal finns kanske inte på plats. Med den ordinarie personalen på semester saknas ibland den er
inet-vinnare-16x9.png

Årets köpupplevelse med vänner i fokus

NyhetRetail Awards 2023 arrangerades på ett fullsatt Nalen den 8 maj. Nio vinnare skulle koras. I kategorin Årets köpupplevelse var det allmänhet
arets-butikssaljare-lova.jpg

Prisad butikssäljare med ambitioner

NyhetEtt av Retail Awards mest prestigefyllda pris, Årets butikssäljare, kammades hem av Lova Lindgren från Synsam Recycling Outlet i Umeå. Prisa
gardssallskapet-1.jpg

Gårdssällskapets ekologiska kött bar frukt

NyhetUnder årets Retail Awards, galan som Svensk Handel arrangerade för sextonde året i rad den 8 maj, delades priser ut i nio kategorier. En av
gen-z-telefoner.jpg

Så kan handeln möta Generation Z

NyhetI Svensk Handels rapport Läget i handeln 2023 ägnas ett kapitel åt Generation Z, framtidens konsumenter som är födda mellan 1997 och 2012. P
vinnare2023.jpg

Här är alla vinnare i Retail Awards 2023!

NyhetNu kan vi presentera samtliga vinnare i årets nio kategorier.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.