Hoppa till innehåll

Inom detaljhandeln pågår just nu ett globalt program för migrering till 2D-streckkoder. Det är en av de största förändringarna sedan införandet av den linjära streckkoden för 50 år sedan. Ambitionen är att alla handlare ska kunna läsa 2D-koder i utgångskassan senast 2027. Här berättar vi mer om vad du som är verksam inom handeln behöver tänka på för att komma igång.

scanna-vara.jpg

2D-koder finns i olika modeller – till exempel QR and Data Matrix som används inom handel och apotek. Kodernas styrka är att de har kapacitet att bära mycket information om produkter. Samma kod kan skannas både i mobil och andra applikationer samtidigt som de fungerar för POS-skanning.

Mer information i koden betyder en dramatisk förbättring av konsumenternas upplevelser och nya affärsnyttor för varumärken, återförsäljare och alla däremellan i värdekedjan. Handlare kan till exempel förbättra lagerkontroll, spårbarhet, säkerhet, hållbarhet och konsumentengagemang genom att olika intressenter i värdekedjan kan få precis den information de vill ha och behöver från en och samma kod.

Vilken streckkod ska kunna läsas i kassan?

Det är viktigt att betona att EAN/UPC-koden som används i dagsläget inte kommer fasas ut för gott. Traditionella linjära streckkoder kommer samexistera med 2D-koderna. Det betyder att både linjära streckkoder och 2D-koder ska kunna läsas i kassan.

Varumärkesägare kommer efter 2027 kunna välja den kod som bäst tillgodoser deras behov. Det betyder att 2D-koden då kan förekomma som enda märkning på en produkt. Under migrationsperioden kommer dock leverantörer som märker med 2D-koder också behöva komplettera med en traditionell streckkod. Det väsentliga är att 2D-koderna ska vara läsbara i kassasystemen senast 2027.

2d-koder-bild1.jpg


Så kommer du i gång med 2D-koder – 5 steg

1. Hårdvara - Har ni optiska kamerabaserade skannrar?

För att kunna läsa 2D-koder behöver butiken utrustas med kamerabaserade skannrar. Tänk på att det gäller alla skannerapplikationer i butiken som till exempel utgångskassor, självutcheckning, självskanning på butiksgolvet och skanning i lagerutrymmet.

2. Kan skannern skilja på en 2D-kod med GS1-data och en vanlig QR-kod eller Data Matrix?

Den optiska skannern kan komma att möta flera typer av 2D-koder på samma förpackning. Skannerns mjukvara behöver därför programmeras så att den lätt kan läsa 2D-koder med GS1-data (och andra 2D-koder som ni använder i er applikation) samtidigt som den ignorerar irrelevanta koder.

3. Kan skannern hantera datan i 2D-koden?

Skannrar och kassasystem behöver som minst kunna hantera ett GTIN (Global Trade Item Number), som i många system kallas EAN-kod eller EAN-nummer, det vill säga det som idag går att avläsa i en linjär streckkod. Systemet bör anpassas för att kunna läsa av ett 14-siffrigt GTIN.

4. Kan ert system hantera data utöver GTIN?

För att fullt ut kunna utnyttja fördelarna med 2D-koder behöver ert system kunna hantera ytterligare information som finns i koden, som till exempel serienummer, batchnummer eller datum som bäst före-datum, utgångsdatum. För detta behöver systemet kunna hantera applikationsidentifierare och kompletterande information som finns i 2D-koden.

5. Mottagande system konsumerar data

När mottagande system kan hantera data som serienummer, batch, vikt, längd och datum finns det många möjligheter att dra fördel av till exempel minskat matsvinn, automatiserade återkallelser, hantering av garanti via digitala kvitton.

lasa-2d-koder-illustration-text.png

Anmäl dig gärna till vårt webbinarium som vi anordnar tillsammans med GS1 Sweden den 12 oktober om 2D-koder här.

Du kan också läsa mer om 2D-koder på GS1 Swedens hemsida här.

magnus-nikkarinen-profilbild-2025.png

Magnus Nikkarinen

Näringspolitisk expert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
johan-hetting_tillganglighet.png

Checklista: Så lever din verksamhet upp till kraven i nya Tillgänglighetslagen

NyhetFöljer er sajt det nya tillgänglighetsdirektivet – eller riskerar ni stora böter? Här är detaljerna som måste vara på plats 28 juni.
vinnare-ra-2024.png

Nu kan du nominera till Retail Awards 2025 – vem vill du hylla?

NyhetNu är nomineringen till Retail Awards 2025 öppen! Vilka företag och personer tycker du har gjort något extra för handeln det senaste året?
mq-ingvar-larsson.png

MQ Marqet: Självklart att satsa på second hand

NyhetVarför satsar MQ Marqet på second hand och hur arbetar man med det? Det får vi reda på i intervjun med vd Ingvar Larsson.
avtal-2025.png

Slutförhandlingar av flera kollektivavtal

NyhetAvtalsrörelsen 2025 fortsätter. Nu pågår slutförhandlingar av ett flertal av Svensk Handels kollektivavtal som löper ut den 30 april.
d-congress-talks-(1920-x-1080-px)-(1).png

Så leder Susanne Ehnbåge Lindex på en global, digital och hållbar tillväxtresa

NyhetNytt avsnitt i podden D-Congress Talks: Susanne Ehnbåge, vd på Lindex, om digitalisering, hållbarhet och en offensiv global satsning.
istock-1187328432-(1).jpg

Oklarheter i Tillgänglighetslagen - viktigt att veta

NyhetDen nya Tillgänglighetslagen är snårig att förstå. Svensk Handel guidar dig.
gottebiten-vy.png

Påsken blev en efterlängtad ljuspunkt för gränshandeln

NyhetDet finns ljusglimtar i handeln. Ett exempel är gränshandeln – där årets påskfirande var ett efterlängtat styrkebesked.
d-congress-talks-(1920-x-1080-px).png

Kulturens kraft: Så bygger varumärken lojala fans – inte bara kunder

NyhetVad är det som gör att vissa varumärken inte bara syns, utan verkligen känns? Lyssna på avsnittet i podden D-Congress Talks.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.