Hoppa till innehåll

Hej! Jag driver en butik som regelbundet drabbas av stölder. På senare tid har jag drabbats särskilt av stölder av kött och vissa andra varor som tycks vara särskilt attraktiva att stjäla just nu. Det är tröttsamt att hela tiden utsättas för detta, så jag undrar vad jag ska göra för att slippa drabbas, och vad jag ska göra åt de stölder som sker.  Mvh Anna

manadens-sakerhetsfraga.jpg

Svar:

Hej Anna, tyvärr är du inte ensam om att drabbas av stölder i din butik, utan det är ett problem vi sett länge, och som dessvärre ökar i omfattning. Det stjäls för drygt 8,5 miljarder per år i våra svenska butiker. Det är en fördubbling sedan 2010. Detta trots att butikerna har vidtagit massvis av brottsförebyggande åtgärder. 

När det gäller just kött så ser vi tyvärr att många butiker känner sig tvungna att plocka in köttet bakom disk. Det är tråkigt att se att stölderna får dessa typer av konsekvenser. Vi ser även att flera butiker väljer att ändra sitt sortiment på grund av stölder. 

Om du har utsatts för stölder är det såklart viktigt att faktiskt anmäla dessa. Det kan du lätt göra genom Svensk Handels app Säkerhetscenter, där en polisanmälan bara tar ett par minuter i anspråk av din tid att göra. Det är viktigt, inte minst ur en statistisk synvinkel, att alla stölder polisanmäls. På så vis blir problemet och utsattheten belyst och beslutsfattare blir tvungna att agera.  

Om samma person utsatt butiken för brott vid upprepade tillfällen, har du också möjlighet att få ett tillträdesförbud mot den personen. Även här är det viktigt att alla brott anmäls till polisen, då åklagarna utgår ifrån historiska händelser när de bedömer om det finns en risk att personen i framtiden kommer att begå brott mot butiken. 

Den tråkiga sanningen är att du förmodligen inte kommer att slippa stölder helt och hållet, men det finns gott om tips på vad du kan göra för att minska stölderna. 

Så, vad kan man då göra för att förebygga stölder?
Här kommer 5 konkreta tips! 

En bra start är att utbilda sin personal.  

Det är medarbetarnas agerande som i hög grad avgör om svinnet är högt eller lågt. Det är därför viktigt att involvera personalen i planeringen och strategiska beslut så att alla känner att de arbetar mot ett gemensamt mål. Se till att utbilda personalen i service och kundbemötande. En bra introduktion är att låta all personal genomföra den kostnadsfria webbutbildningen Säker i butik.  

Ett bra kundbemötande behåller kunder och stöter bort tjuvar. Se till att följ upp svinnarbetet varje vecka och gör en mätning av svinnet när ni börjar. Kanske kan ni göra något tillsammans för den besparing som görs? Även konsulter kan vara till stor hjälp när det gäller att utbilda personal, sätta strukturer och få ordning på rutiner. De har möjlighet att anpassa och skräddarsy efter ert behov, kan analysera er verksamhet och på så sätt tydligt se vilka åtgärder som kan behövas. 

Gör en svinnkarta.

Om du vet att det stjäls, men inte riktigt har full koll på hur mycket och var i butiken, så kan ett sätt att ta reda på det vara att göra en så kallad ”svinnkarta”. Sätt nålar på en ritning över butiken. Sätt gula där du hittar brutna förpackningar, gröna där du upptäcker att det saknas varor i hyllorna. Efter ett tag blir det tydligt var tjuvarna stjäl och var de lastar om varorna. Gör dessa ”hotspots” obehagliga för tjuven genom speglar, kameror eller täta personalbesök. Du kan även placera stöldbegärliga varor väl synliga så att personalen har varorna under uppsikt, exempelvis i anslutning till kassan. Fronta varorna regelbundet, då syns stölderna tydligt. Plocka bort tomma/brutna förpackningar, provade plagg, tomma galgar med mera.  

Ta ögonkontakt och erbjud kundkorg

Medarbetarna i butiken spelar stor roll i säkerhetsarbetet och kan bidra till att minska antalet stölder genom att vara extra uppmärksamma och genom att ge bra service. Ett bra kundbemötande behåller kunder och stöter bort tjuvar, så ta ögonkontakt och säg ”Hej” till alla kunder. Att erbjuda en kundkorg till någon med varor i famnen kan göra stor skillnad. En tjuv som har stoppat på sig varor blir då osäker på vad personalen har sett och lägger med stor sannolikhet ifrån sig varorna. En ärlig kund uppfattar det som bra service. Om någon tittar efter dig i butiken, gå dit! Det är antingen en kund som behöver hjälp eller en tjuv som vill ha dig under uppsikt. Var uppmärksam på personer med stora öppna väskor, jackan över axeln, klädsel som försvårar signalement med mera. Se till att butiken har ett system eller rutin för hur personalen ska kunna påkalla varandras uppmärksamhet vid misstanke om stöld. Ha kontroll så att obehöriga inte tar sig in på lagret via pantmaskiner, olåsta dörrar eller annat. 

Tekniska hjälpmedel och rutiner

Med hjälp av tekniska lösningar och tydliga rutiner kan du minska svinnet i butiken. Det finns ett antal åtgärder och teknik som begränsar möjligheterna för tjuvar att stjäla. Exempel på det kan vara att investera i en bra kamerabevakning med monitorer vid entrén så att besökaren ser att butiken är bevakad. Installera varularm som anpassas efter butikens sortiment och övriga förutsättningar. Se till att kassalådorna är försedda med kod eller nyckellås. Kunderna bör mötas av tydlig skyltning av butikens säkerhetssystem, exempelvis kameror, sluten kontanthantering och värdehämtning. Sätt upp skyltar med texten ”Vi polisanmäler alla stölder” och gör som skylten säger! 

När kassan inte är under uppsikt så bör kassalådan vara låst, eventuell nyckel bör förvaras på en säker plats och kassören bör vara urloggad ur systemet. Var noga med att dörrar mellan lager och butik är stängda och att säkerhets- och värdeskåp alltid är låsta. Se till att butikens utrymningsvägar är daglarmade. Ta fram tydliga rutiner för personalen när det gäller ingripande vid stölder och var noga med att rutinerna ska minimera risken för alla inblandade. Du kan även göra regelbundna stickprov på vad leverantörerna levererar. 

Polisanmäl och samverka med din omgivning

Som vi var inne på tidigare så är det viktigt att du faktiskt anmäler de stölder du drabbas av. Det tar bara någon minut via Svensk Handels app Säkerhetscenter. Anmäler du via appen, så kan Svensk Handel dessutom se mönster och skicka ut varningar om stöldligor i ditt område. 

Tjuvar går ofta från butik till butik. Om du kan samverka med dina butiksgrannar i en grupp där ni snabbt kan skicka information till varandra så har ni vunnit väldigt mycket på det. Det finns gott om exempel där man har lyckats varna varandra för stöldligor som man sedan stört ut. I Svensk Handels app Säkerhetscenter kan ni skapa en grupp för er handelsplats och skicka meddelanden till varandra.  

Ta del av vår fullständiga checklista för att förebygga stölder här. 

Hoppas att detta var till hjälp! 

nina-jelver1.jpg

Nina Jelver

Säkerhetschef

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
swish-16x9.png

Ökat antal fejkade Swish-betalningar

SäkerhetsnyttEtt flertal handlare har återigen hört av sig till Säkerhetscenter då de blivit lurade av fejkade Swish-betalningar.
verktyg-gnistor-16x9.png

Byggvaruhus utsatta för stölder av elverktyg

SäkerhetsnyttTjuvar tömmer förpackningar och packar ner elverktyg i ryggsäckar/väskor. Agerar snabbt för att undvika upptäckt.
verktyg-stold1.jpg

Borås - små verktyg används för att plocka bort varularm

SäkerhetsnyttJust nu får Svensk Handel Säkerhetscenter in anmälningar där kläder har stulits. Vi ser att gärningspersonerna plockar på sig kläder för att
sedlar-500x240.jpg

Falska 500-lappar i Halmstad

SäkerhetsnyttSedlarna är i många av fallen tillverkade av sämre papperskvalitet och saknar en eller flera säkerhetsdetaljer men är trots detta svåra att
sakerhet-varning.jpg

SMS med krav från Collectum Solutions

SäkerhetsnyttHotar med rättsliga åtgärder vid utebliven betalning.
nina-jelver-16-9.jpg

Snart inleds Säkerhetsveckan - nu tar vi krafttag mot brotten i handeln

SäkerhetsnyttBrotten mot handeln är ett samhällsproblem. Det stjäls för 8,5 miljarder i svenska butiker årligen, och i vår Trygghetsbarometer kan vi se a
kott-i-vaska-16x9.png

Organiserade stölder av kött i Stockholmsområdet

SäkerhetsnyttGärningspersonerna jobbar ofta i par och går in i butikerna var för sig för att inte dra onödig uppmärksamhet till sig. Man agerar snabbt oc
ny-appdesign-16x9.png

Appen Säkerhetscenter uppdateras

SäkerhetsnyttNy fräsch design.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.