Hoppa till innehåll

Handeln befinner sig i en lågkonjunktur. Hushållens minskade konsumtionsutrymme i kombination med en svag krona skapar stora utmaningar för svenska handelsföretag. Regeringens agerande har så här långt inte underlättat situationen nämnvärt.

sofia-martin-gp.jpg
Arbetsgivaravgifterna måste sänkas

Debattartikel, införd i GP 27/8 2023

Intrycket är att man underskattar handelns betydelse för såväl jobb som företagande. Branschen är en av näringslivets största arbetsgivare och mer än var tionde person som arbetar i Sverige gör så inom handeln.

I dessa prövande tider för handeln lanserar nu Svensk Handel ett nytt näringspolitiskt program, som tydliggör förslag som på kort och lång sikt skulle förbättra villkoren för handeln, och därmed hela den svenska ekonomin.

Vi behöver stärka handelns internationella konkurrenskraft. När konkurrensen är global spelar de nationella regelverken och kostnaderna allt större roll. Har vi högre arbetskraftskostnader, högre skatter eller hårdare regler än vår omvärld, så påverkar det möjligheten att driva handelsföretag negativt.

Det måste vara lätt att driva företag

– Arbetsgivaravgifterna måste sänkas så att företag får ökad förmåga att anställa. Svenska företag betalar i dag nära 200 miljarder mer per år i arbetskraftskostnader än övriga OECD-länder.
Sofia Larsen
vd Svensk Handel

– Regler behöver vara ändamålsenliga, proportionerliga och effektiva för att det ska vara lätt att driva företag.

– Framgångsrikt hållbarhetsarbete har stor potential att ge konkurrensfördelar för företag. Det förutsätter att lagstiftning och internationella riktlinjer utformas så att de bejakar företagens konkurrenskraft, samtidigt som de stödjer och uppmuntrar företagens hållbarhetsinsatser.

Beslut och regleringar inom hållbarhetsområdet behöver ske på hög internationell nivå och att implementeringen sker utan att försämra svensk konkurrenskraft.

Momsen på second-handprodukter bör avskaffas. Att produkter som återbrukas idag beskattas två gånger är både ologiskt och orimligt om vi strävar mot ökad cirkularitet.

Sverige har flest antal anmälda stölder per invånare i EU och varje år stjäls det för cirka 8,5 miljarder kronor från svenska butiker.
Martin Kits
chef för näringspolitik och opinion Svensk Handel

Det är också viktigt att det tas krafttag för en trygg och säker handel. Trygga och säkra handelsplatser för handlare, personal och besökare är en förutsättning för handelns utveckling, men tyvärr går utvecklingen åt fel håll. Sverige har flest antal anmälda stölder per invånare i EU och varje år stjäls det för cirka 8,5 miljarder kronor från svenska butiker.

Mängdrabatten måste avskaffas

Upprepad brottslighet bör bestraffas hårdare snarare än mildare. Straffskärpning bör införas för återfallsförbrytare. 10 000 fler poliser behöver rekryteras de kommande 10 åren. En grundambition måste vara att Sverige når EU-snittet gällande polistäthet.

Svensk Handel och våra medlemsföretag har högt ställda förväntningar på regeringen. Det är dags att börja leva upp till dessa. Vårt näringspolitiska program kan hjälpa till att visa vägen till att stärka konkurrenskraften för svenska handelsföretag.

Sofia Larsen, vd Svensk Handel

Martin Kits, chef för näringspolitik och opinion Svensk Handel

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

martin-kits2-1677241776.jpg

Martin Kits

Chef Näringspolitik och opinionsbildning

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
shopping-second-hand.jpg

Regeringen måste samla branschens aktörer i frågan om textilavfall

DebattartikelAtt regeringen väljer att föregå EU-kommissionen i frågan om cirkulär hantering av textil och textilavfall är taktlöst. Agerandet riskerar a
matpriserna-debatt.jpg

"Be Sveriges handlare om ursäkt, politiker"

DebattartikelElisabeth Svantesson, Magdalena Andersson och Nooshi Dadgostar: Nu är facit här. Ni har haft fel om matpriserna. En ursäkt skulle vara på si
sofia-martin-gp.jpg

Stärk handelns konkurrenskraft med sänkta arbetsgivaravgifter

DebattartikelHandeln befinner sig i en lågkonjunktur. Hushållens minskade konsumtionsutrymme i kombination med en svag krona skapar stora utmaningar för
henrik-butik.jpg

Om M menar allvar bör inte arbetsgivaravgifterna höjas

DebattartikelREPLIK: Svenska företag betalar mycket höga arbetsgivaravgifter idag och arbetskraftskostnaderna inom handeln ligger 25 procent över Tysklan
debatt-aftonbladet-ehandel.jpg

Utan fria returer tar utländska företag över

DebattartikelREPLIK. Svenska handelsföretag ligger i framkant när det kommer till att arbeta aktivt med hållbarhetsfrågor. Det är en självklarhet att gå
kott-orebro.png

Kommunerna måste ta ett större ansvar för att förhindra köttstölder

DebattartikelÄr du butiksägare i Örebro län löper du större risk än någon annanstans i landet att utsättas för stöld. Brottsutsattheten har cementerats p
mikkonen-replikbild16x9.png

Nej, handeln skor sig inte på höga priser

DebattartikelAtt alla pilar pekar åt fel håll för handelns företag är inget som stoppar Daniel Lind att vrida på sanningen till den grad att han ger sken
enhorning-navjord-16x9.png

Återkommande brottslighet hotar handeln i Borlänge

DebattartikelExplosionen vid butiken i Tjärna Ängar är ytterligare ett dystert kapitel i boken om den brottsutsatthet handeln och människor runt den dagl

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.