Hoppa till innehåll

Matsmart – finalist i Årets internationella expansion Sedan ett par flygande startår har Matsmart stadigt befunnit sig på Financial Times lista över Europas snabbast växande bolag. E-handeln finns idag i fem länder och fortsätter att expandera. Bara i Tyskland växte maträddarbolaget över 400 procent förra året.

10948ada0eee41ffa1841423840cfd49.png

Den korta versionen av berättelsen om Matsmart låter ungefär så här:

Matsmarts första sajt lanserades 2014 av Ulf, Erik och Karl som såg hur mängder med perfekt mat kastades, helt i onödan.

De bestämde sig för att göra något åt det och startade en e-handel från en källare med hjälp av ett verktyg de köpte på nätet för några hundralappar. Inom kort tillbringade de dagar och nätter med att packa lådor - allt medan beställningarna fortsatte att strömma in. Deras idé hade blivit till en rörelse, där extraprisjägare och klimathjältar från alla håll ville vara med.

Sedan ett par flygande startår har Matsmart stadigt befunnit sig på Financial Times lista över Europas snabbast växande bolag. Deras e-handel finns idag i fem länder och fortsätter att expandera. Bara i Tyskland växte maträddarbolaget med över 400 procent förra året. 

Utanför Sverige och Finland har Matsmart valt namnet Motatos, som i sig fungerar lite som en produktdemonstration. Att mat inte behöver se ut som förväntat för att vara perfekt. Och domänen var tillgänglig och superbillig, precis som produkterna på sajten.

- Livsmedelsbranschen är generellt sett väldigt lokal. Matsmart har tagit en svensk mat-ehandel utan fast sortiment till Europas största och mest konkurrensutsatta marknader och lyckats växa flera hundra procent om året, det är väldigt bra jobbat av alla mina kollegor, säger Hanna Thofelt Lindström, Head of communications & impact på Matsmart.

Matsmarts fantastiska tillväxtresa har lett dem till en av finalplatserna i Retail Awards 2022.

Motivering till finalplatsen i Retail Awards:

Ett av Sveriges, och även Europas, snabbast växande bolag som vågar satsa stort på konceptet att minska det globala matsvinnet! Med en affärsidé som är helt i linje med de globala målen, bidrar Matsmart till att skapa mer hållbara strukturer runt produktionen av mat. Matsmart har också haft lyckade etableringar på flertalet stora marknader, nu senast på marknaderna i Tyskland och Storbritannien som gick långt över förväntan.

- Vad är det som har gjort att ni på Matsmart har valt att växa ut utanför Sveriges gränser?

- Utmaningarna i och runt matsystemet är globala och gigantiska. Svinnet och förlusterna i sektorn står för 10 procent av alla världens växthusgasutsläpp och vi behöver massor med smarta lösningar för mer växtbaserad bra mat som folka har råd med. För att fixa detta behövs lösningar som kan skala, som Matsmart, säger Hanna Thofelt Lindström.

 

Retail Awards hålls den sjätte oktober på Stockholm Waterfront
Läs mer om Retail Awards här.
Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
elsladd.jpg

Ansökan om elstöd öppnar 30 maj

NyhetRiksdagen har beslutat att företag i elområde 3 och 4 kommer att kunna söka elstöd via Skatteverket från och med den 30 maj.
turister-gagata.jpg

Så lockar du turisterna till din butik i sommar

NyhetÅr 2021 omsatte turismen i Sverige 76 miljarder kronor enbart i handeln, nästan var tionde krona av detaljhandelns totala omsättning. I år,
checklista-dokument.jpg

Så skyddar du ditt företag från bedragare i sommar

NyhetSommar och semester stundar och ordinarie personal finns kanske inte på plats. Med den ordinarie personalen på semester saknas ibland den er
inet-vinnare-16x9.png

Årets köpupplevelse med vänner i fokus

NyhetRetail Awards 2023 arrangerades på ett fullsatt Nalen den 8 maj. Nio vinnare skulle koras. I kategorin Årets köpupplevelse var det allmänhet
arets-butikssaljare-lova.jpg

Prisad butikssäljare med ambitioner

NyhetEtt av Retail Awards mest prestigefyllda pris, Årets butikssäljare, kammades hem av Lova Lindgren från Synsam Recycling Outlet i Umeå. Prisa
gardssallskapet-1.jpg

Gårdssällskapets ekologiska kött bar frukt

NyhetUnder årets Retail Awards, galan som Svensk Handel arrangerade för sextonde året i rad den 8 maj, delades priser ut i nio kategorier. En av
gen-z-telefoner.jpg

Så kan handeln möta Generation Z

NyhetI Svensk Handels rapport Läget i handeln 2023 ägnas ett kapitel åt Generation Z, framtidens konsumenter som är födda mellan 1997 och 2012. P
vinnare2023.jpg

Här är alla vinnare i Retail Awards 2023!

NyhetNu kan vi presentera samtliga vinnare i årets nio kategorier.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.