Hoppa till innehåll

Matsmart – finalist i Årets internationella expansion Sedan ett par flygande startår har Matsmart stadigt befunnit sig på Financial Times lista över Europas snabbast växande bolag. E-handeln finns idag i fem länder och fortsätter att expandera. Bara i Tyskland växte maträddarbolaget över 400 procent förra året.

10948ada0eee41ffa1841423840cfd49.png

Den korta versionen av berättelsen om Matsmart låter ungefär så här:

Matsmarts första sajt lanserades 2014 av Ulf, Erik och Karl som såg hur mängder med perfekt mat kastades, helt i onödan.

De bestämde sig för att göra något åt det och startade en e-handel från en källare med hjälp av ett verktyg de köpte på nätet för några hundralappar. Inom kort tillbringade de dagar och nätter med att packa lådor - allt medan beställningarna fortsatte att strömma in. Deras idé hade blivit till en rörelse, där extraprisjägare och klimathjältar från alla håll ville vara med.

Sedan ett par flygande startår har Matsmart stadigt befunnit sig på Financial Times lista över Europas snabbast växande bolag. Deras e-handel finns idag i fem länder och fortsätter att expandera. Bara i Tyskland växte maträddarbolaget med över 400 procent förra året. 

Utanför Sverige och Finland har Matsmart valt namnet Motatos, som i sig fungerar lite som en produktdemonstration. Att mat inte behöver se ut som förväntat för att vara perfekt. Och domänen var tillgänglig och superbillig, precis som produkterna på sajten.

- Livsmedelsbranschen är generellt sett väldigt lokal. Matsmart har tagit en svensk mat-ehandel utan fast sortiment till Europas största och mest konkurrensutsatta marknader och lyckats växa flera hundra procent om året, det är väldigt bra jobbat av alla mina kollegor, säger Hanna Thofelt Lindström, Head of communications & impact på Matsmart.

Matsmarts fantastiska tillväxtresa har lett dem till en av finalplatserna i Retail Awards 2022.

Motivering till finalplatsen i Retail Awards:

Ett av Sveriges, och även Europas, snabbast växande bolag som vågar satsa stort på konceptet att minska det globala matsvinnet! Med en affärsidé som är helt i linje med de globala målen, bidrar Matsmart till att skapa mer hållbara strukturer runt produktionen av mat. Matsmart har också haft lyckade etableringar på flertalet stora marknader, nu senast på marknaderna i Tyskland och Storbritannien som gick långt över förväntan.

- Vad är det som har gjort att ni på Matsmart har valt att växa ut utanför Sveriges gränser?

- Utmaningarna i och runt matsystemet är globala och gigantiska. Svinnet och förlusterna i sektorn står för 10 procent av alla världens växthusgasutsläpp och vi behöver massor med smarta lösningar för mer växtbaserad bra mat som folka har råd med. För att fixa detta behövs lösningar som kan skala, som Matsmart, säger Hanna Thofelt Lindström.

 

Retail Awards hålls den sjätte oktober på Stockholm Waterfront
Läs mer om Retail Awards här.
Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
tvattmaskiner.jpg

EU:s Right to repair antagen i EU-parlamentet

NyhetDen 23 april 2024 antog EU-parlamentet direktivet om Right to repair.
riksdagsseminarium-17-april.png

Sänkt moms på second hand debatterades på riksdagsseminarium

NyhetSvensk Handel ledde samtalet i ett välbesökt seminarium i Riksdagen på temat: Hur kan momslagstiftningen stärka den cirkulära ekonomin?
eu---enrico-letta.png

Ny rapport om EU:s inre marknad och dess geopolitiska roll

NyhetItaliens tidigare premiärminister har tagit fram en rapport som utforskar den inre marknadens betydelse och framtid.
statistik-fakta.jpg

Ljusare ekonomisk framtid väntas stärka hushållens köpkraft

NyhetSom medlem kan du logga in och ta del av Svensk Handels rapport Handelskonjunkturen.
svenska-sedlar-mynt.jpg

Kontanter är samhällsviktigt – men vem ska betala för dem?

NyhetFrågan om kontanter är samhällsviktig, men för handelns företag skulle en tvingande kontanthantering innebära stora kostnader.
eu-emma.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Emma Wiesner (C)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
eu-evin.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Evin Incir (S)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
eu-arba.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Arba Kokalari (M)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.