Hoppa till innehåll

Matsmart – finalist i Årets internationella expansion Sedan ett par flygande startår har Matsmart stadigt befunnit sig på Financial Times lista över Europas snabbast växande bolag. E-handeln finns idag i fem länder och fortsätter att expandera. Bara i Tyskland växte maträddarbolaget över 400 procent förra året.

10948ada0eee41ffa1841423840cfd49.png

Den korta versionen av berättelsen om Matsmart låter ungefär så här:

Matsmarts första sajt lanserades 2014 av Ulf, Erik och Karl som såg hur mängder med perfekt mat kastades, helt i onödan.

De bestämde sig för att göra något åt det och startade en e-handel från en källare med hjälp av ett verktyg de köpte på nätet för några hundralappar. Inom kort tillbringade de dagar och nätter med att packa lådor - allt medan beställningarna fortsatte att strömma in. Deras idé hade blivit till en rörelse, där extraprisjägare och klimathjältar från alla håll ville vara med.

Sedan ett par flygande startår har Matsmart stadigt befunnit sig på Financial Times lista över Europas snabbast växande bolag. Deras e-handel finns idag i fem länder och fortsätter att expandera. Bara i Tyskland växte maträddarbolaget med över 400 procent förra året. 

Utanför Sverige och Finland har Matsmart valt namnet Motatos, som i sig fungerar lite som en produktdemonstration. Att mat inte behöver se ut som förväntat för att vara perfekt. Och domänen var tillgänglig och superbillig, precis som produkterna på sajten.

- Livsmedelsbranschen är generellt sett väldigt lokal. Matsmart har tagit en svensk mat-ehandel utan fast sortiment till Europas största och mest konkurrensutsatta marknader och lyckats växa flera hundra procent om året, det är väldigt bra jobbat av alla mina kollegor, säger Hanna Thofelt Lindström, Head of communications & impact på Matsmart.

Matsmarts fantastiska tillväxtresa har lett dem till en av finalplatserna i Retail Awards 2022.

Motivering till finalplatsen i Retail Awards:

Ett av Sveriges, och även Europas, snabbast växande bolag som vågar satsa stort på konceptet att minska det globala matsvinnet! Med en affärsidé som är helt i linje med de globala målen, bidrar Matsmart till att skapa mer hållbara strukturer runt produktionen av mat. Matsmart har också haft lyckade etableringar på flertalet stora marknader, nu senast på marknaderna i Tyskland och Storbritannien som gick långt över förväntan.

- Vad är det som har gjort att ni på Matsmart har valt att växa ut utanför Sveriges gränser?

- Utmaningarna i och runt matsystemet är globala och gigantiska. Svinnet och förlusterna i sektorn står för 10 procent av alla världens växthusgasutsläpp och vi behöver massor med smarta lösningar för mer växtbaserad bra mat som folka har råd med. För att fixa detta behövs lösningar som kan skala, som Matsmart, säger Hanna Thofelt Lindström.

 

Retail Awards hålls den sjätte oktober på Stockholm Waterfront
Läs mer om Retail Awards här.
Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
eu-val-2024.png

Svensk Handels visioner inför EU-valet 2024

NyhetInför EU-valet 2024 presenterar Svensk Handel ett valmanifest med prioriterade frågor för handeln.
johan-pehrson.png

4 frågor om handel till Johan Pehrson

NyhetVi ställde fyra frågor till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson som gästtalar vid Svensk Handels årsstämma.
karin-karlsbo-webb.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Karin Karlsbro (L)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
pris-eller-hallbarhet-jacka.png

Vad prioriterar konsumenten? Hållbarhet, kvalitet eller pris?

NyhetNär det ekonomiska läget nu tycks ljusna något, prioriterar konsumenten hållbarhet högre. Men pris är fortfarande avgörande för många.
man-med-dator.jpg

Tillgänglighetsdirektivet – så anpassar du din verksamhet

NyhetDriver du ett företag inom EU med fler än tio anställda? Vi ger råd om hur du anpassar din verksamhet enligt tillgänglighetsdirektivet.
lek-med-hund-inomhus.jpg

Produktsäkerhetsansvar – så kommer du igång

NyhetHar du koll på ditt ansvar för produktsäkerhet? Svensk Handel guidar dig rätt.
ramadan.png

Ramadan och Eid al-fitr 2024

NyhetRamadan är den heligaste tiden på året för muslimer runt om i världen. Handeln förbereder sig nu inför högtiden.
hallbarhetsundersokning-secon-hand.jpg

Handelns företag bidrar alltmer till ett hållbart samhälle

NyhetFöretag som redan har ett aktivt hållbarhetsarbete växlar upp. Det visar Svensk Handels Hållbarhetsundersökning.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.