Hoppa till innehåll

Inför EU-valet har Svensk Handel intervjuat partiernas toppkandidater. Här kan du ta del av en sammanställning av hur de vill driva handelns frågor.

eu-valet-alla-partier-1717509422.jpg

Hur vill du driva handelns frågor i EU-parlamentet?

Emma Wiesner (C): Jag fokuserar på klimat, energi, miljö och hållbarhet för att främja svensk konkurrenskraft och dra nytta av våra starka förutsättningar att vara ledande i denna omställning.

Arba Kokalari (M): Jag vill införa en femte frihet i EU: Fri rörlighet för data och en ombudsman för den inre marknaden som ska stoppa byråkrati.

Evin Incir (S): Jag överväger att ansluta mig till IMCO-utskottet för att främja svenska handelsintressen, särskilt inom teknologi och regelförenkling. För att stärka både inrikes och utrikes handel är det viktigt med ökad svensk representation i både IMCO och ITRE-utskotten.

Charlie Weimers (SD): Genom att stoppa EU-regler som missgynnar svensk och europeisk konkurrenskraft och genom att införa principen om en lag in, två lagar ut. Även genom införandet av en solnedgångsparagraf som ger ett bäst före datum för all EU-lagstiftning.

Jonas Sjöstedt (V): Handeln måste ges tydliga förutsättningar. Handelsavtal med länder utanför EU måste innehålla krav på respekt för mänskliga rättigheter och skydd för klimat och miljö.

Alice Teodorescu Måwe (KD): Vårda EU:s kärnvärden – säkra frihandeln. Om EU försöker göra allt så kommer man till slut inte göra någonting bra. Om man lastar på en pinne till, och en pinne till, och en pinne till så kommer man till slut att tappa allt och den som ska bära slår bakut.

Karin Karlsbro (L): Genom Euron. För oss liberaler är det en viktig fråga då det handlar om Sveriges roll i EU, om vi ska vara med i kärnan där många ekonomiska beslut fattas. Man argumenterar idag om att det inte är en EU-fråga, men frågan om vi ska vara med i valutasamarbetet eller inte är ur jättehög grad en fråga om vilken roll Sverige ska ha i EU.

Alice Bah Kuhnke (MP): Jag vill skapa tydliga förutsättningar för handeln att vara en del av den gröna omställningen, till exempel genom att kraven på märkningar av produkter och information till konsumenter är gemensamma inom hela EU.

Läs hela intervjun med respektive kandidat i namnlänkarna.

johan-hetting.jpg

Johan Hetting

Näringspolitisk expert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
almedalsgarderoben-troja-o-skor.png

Göteborgs Stadsmission och Cellbes laddar för Almedalsgarderoben

NyhetTill Almedalsgarderoben välkomnas Almedalsbesökare för att låna kläder och bli stylade. En fråga om hållbarhet för de medverkande företagen.
kungsgatan-stockholm.png

Miljözon klass 3 - hur berör det din verksamhet?

NyhetSvensk Handel och Visita överklagar Stockholm stads beslut om att införa Miljözon 3. Frågan har nationell bäring.
lastpallar-lager.jpg

Svensk Handel uppmanar Konsumentverket att agera mot Temu och Shein

NyhetSvensk Handel kommer alltid att stå upp för den fria konkurrensen - men en förutsättning är att den sker på lika villkor.
almedalsgarderoben-1718110830.png

Almedalsgarderoben - cirkulärt mode

NyhetMed hållbarhet som ledstjärna har Almedalsgarderoben blivit en återkommande och efterlängtad favorit under Almedalsveckan.
nrs-nyhet-jennifer.png

Darja Isaksson gästar Nordic Retail Summit

NyhetDarja Isaksson, generaldirektör på Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet gästar Nordic Retail Summit 2 oktober.
alice-mp.png

Inför EU-valet: Tre frågor till Alice Bah Kuhnke (MP)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
retail-awards_mgm2758.jpg

Rickard Lyko: "Lär mig nya saker om mitt ledarskap varje dag"

NyhetRickard Lyko, vd på Lyko, blev förra årets vinnare i den tunga kategorin Årets ledare.
almedalen-collage-3.png

Välkommen till Handelslandet Sverige i Almedalen

NyhetFörberedelserna inför Almedalen pågår för fullt. Svensk Handel presenterar Handelslandet Sverige.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.